Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2018 18:47 - ИНТЕРЕСНА ГЛЕДНА ТОЧКА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 761 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Новото правителство в Австрия ... това са промени, майчице Божия !

 

Новото коалиционно правителство в Австрия и първите му стъпки са обект на повишено обществено внимание във вишеградските държави по известни исторически и съвременни политически причини. Преди 2 дни получих материал от сем. Щербати, Девин, Словакия под горното заглавие. Въпреки, че в Чехия днес и утре протича 2-ят кръг на президентските избори, приятели твърдят че интересът към предстоящите промени в нормативната уредба на Австрия по темите мигрантски наплив, ислям и религиозни усещания, както и пряка демокрация, не слизат от общественото внимание.

Публикации има напр. в чешкия уеб-сайт www.pozitivnisvet.cz/, в австрийски разбира се и в словашки медии, но засега не открих в немски източници.

Какви тематични законодателни промени предвижда правителството на Народната партия на „консерватора”- премиер Себастиян Курц и на по-национално ориентираната Партия на свободата, според нашите аутсорсингови грантови политолози „дясно-популистка”, с лидер Ханс-Кристиан Щрахе, от 8 т.м. вицепремиер и федерален министър на публичната администрация и спорта ?

 

По «кандидат-австрийците»

Кандидатите за убежище няма да получават никакви пари. Финансовата им наличност ще бъде задържана при подаването на молби за убежище за компенсиране на такси и други разходи (по подобие на Дания и в Швейцария).

Домогванията за настанявания на кандидат-европейците в лукс-квартири ще приключи, защото те ще бъдат настанявани в „достъпни обществени жилища.

Службите за  подкрепа в областта на убежището ще копират съдържанието на мобилните телефони на кандидатите с цел да ги идентифицират по-реално. Вкл.,чрез сравняване на данните от мобила с твърденията на кандидатите за преминатите от тях маршрути до и в Австрия). На лицата, които се върнат обратно в държавата, от която „са избягали”, ще бъде отнемано предоставеното убежище по бърза процедура.

Отхвърлените кандидати ще бъдат последователно депортирани. В съответствие с международни споразумения, убежището ще бъде отделяно от постоянната имиграция. Периодично ще бъде проверявано дали състоянието на заплаха продължава. Щом премине, охраната за закриляни бегълци ще бъде снета.

Кандидатите за убежище вече ще трябва да си поемат изцяло своите домакинства (т.е. премахват се услугите почистване на жилищните им площи и прехраната, заплащани от данъкоплатците).

Непълнолетни съпруги ще бъдат служебно отделяни от пълнолетни съпрузи. При евентуални събирания на семейства няма да бъдат допускани бракове на непълнолетни, принудени бракове и полигамни брачни съюзи. Който напусне Австрия доброволно или срещу парична компенсация (Rьckkehrhilfe), а впоследствие се върне нелегално, ще бъде съден за престъпление (еквивалент на осуетяване на изпълнението на служебно решение).

Темата убежище и имиграция ще остане в компетенция на австрийската държава, т.е. отхвърлят се европейските квоти.

Социалните добавки за лица, получили убежище, ще бъдат лимитирани на сравнително ниско равнище (поне спрямо австрийските жизнени разходи), както индивидуално, така и на семейство.

 

   По-нататък ще бъде проучен и преоценен закона за оскърбление на религиозните чувства

С този закон през изминалите години били свързани няколко несъобразности.

Г-жа Елизабет Сабадич-Волфф била „правомерно” осъдена на глоба от 480 евро за публично изявление, че ислямският пророк Мохамед имал влечение към малки деца (но: по мюсюлманските традиции Айша е имала първи близък брачен контакт  на 9-годишна възраст, а нейното твърдение трудно може да се окачестви като неистинно).

Г-н Хелмут Гризе също бил санкциониран с 800 евро, защото всеки петък при косене на трева присмехулно кършел глас, наподобявайки пеенето на мюезина.  

Джихадистите и религиозните екстремисти ще бъдели настанявани в обособени сектори на затворите, за да не влияят на другите затворници.

Ще бъдат положени максимални усилия осъдените чужденци да изтърпяват лишаването от свобода в своята родина.

 

За исляма

Наказателният кодекс ще бъде допълнен със съответни параграфи, изцяло забраняващи финансирането на религиозни общности от чужбина. В случай на неспазване на задължителните предписания, ислямските детски градини и училища ще бъдат закривани.

Настоящето проекто-намерение е видима реакция на миналогодишно проучване на ислямски детски градини във Виена. Според автора на изследването, те са инфилтрирани последователно от салафисти и други ислямистки радикали, които така си отглеждат ново поколение от фанатици.

 

Пряка демокрация

Новата коалиция се ангажира постепенно да въвежда в австрийското право елементи на пряка демокрация по швейцарски образец. Гражданите ще придобият право на законодателна инициатива. Ако бъдат събрани 100 000 подписа под проекто-закон, той ще трябва да бъде обсъден в парламента със същото внимание и при същата процедура, с които се третират правителствените проекти. Ресорните министри ще бъдат задължени да вземат отношение.

Общодържавните референдуми ще бъдат задължаващи, щом инициаторът събере достатъчно гласове (1/3 от всички правоимащи избиратели). От референдуми следва да бъдат изключени международните договори (отстъпка за президента А.Ван дер Белен). Ако парламентът не одобри проектозакон, предложен поне от 900 000 избиратели, независимо от неговата воля, ще се проведе задължителен референдум.

Разчита се и на интересен „параграф 22”. Ако австрийският парламент отхвърли да одобри въвеждането на елементи на пряка демокрация с необходимото мнозинство от 2/3 от гласовете, за тяхното въвеждане ще бъде насрочен специален еднократен референдум, за чието свикване би следвало да е достатъчно над 50-процентово мнозинство на гласовете в парламента.

Чешки интелектуалци проявяват любопитство към развоя на събитията с експеримента за пряката демокрация. Те се водят от убеждението, че австрийците си приличат по манталитет много повече с чехите, отколкото със швейцарците. Имат и шеговитото  самочувствие, че 300 години чехи са „облагородявали расата австрийска”, в която изобилстват доказано чешки имена като Новотни и Новак.

 

26 януари 2018 г.

д-р Огнян Гърков,

с л.д.р. посланик, член на БДД
Гласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 10777101
Постинги: 3833
Коментари: 10528
Гласове: 6960
Архив
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031