Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2014 11:49 - ПУТИН ПАК НЕ СИ Е ПИЛ ХАПЧЕТО
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2058 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГЛУПОСТТА, НАРЕЧЕНА ОЛИМПИАДА В СОЧИ

Оказа се, че за олимпиадата в Сочи е създаден само един фолм, който е показан на 24 ноември 2013 г. на кинофестивала в Амстердам.
Дали ще стигне и до България и коя ли телевизия би се наела да го излъчи?
Особено сега, преди избори.


Филмът "Игрите на Путин": Сочи като огледало на Русия > http://www.svoboda.org/media/video/25183505.html
15:12 | 04.12.2013
На 24 ноември на Международния кинофестивал за документални фирми (IDFA) в Амстердам се състоя премиерата на филма "Игрите на Путин" (Putin"s Games), който разказва за корупцията при строителството на олимпийските обекти и за щетите, нанесени на околната среда в Сочи и на неговите жители. Филмът е бил замислен от режисьора Александър Гентелев като фарс – за зимна Олимпиада в град, където няма сняг. След няколко години на тежки снимки, се получава картина, която, макар и нелишена от хумор, е дълбоко трагична.

Филмът е заснет с финансовата помощ на Германия, Австрия и Израел.

Няколко дни преди премиерата на филма, продуцентът му Симона Бауман разкри, че руските власти нееднократно са се опитвали да откупят правата над проекта, за да не допуснат да излезе на бял свят.

Бауман три пъти е отклонявала предложения, а и трите пъти предложените пари не са били малко – 600 000 евро, пише британският в. "Телеграф". Тя е отказала, а много международни телевизионни компании вече са откупили правата за излъчването на филма.

Руските чиновници, които се занимават със строителството на олимпийските обекти, са отказали да участват в снимките.

А самият Международен олимпийски комитет (МОК), който разреши провеждането на зимна Олимпиада в субтропически климат, забрани използването на думата "олимпиада" в името филма, както и на архивни кадри от олимпиади в самия филм, определен от МОК като "политически мотивирана атака срещу ценностите на Игрите".

"Този филм безусловно би стоплил душата на Джордж Оруел, ако той можеше да го види", коментира сп.Variety и отбелязва, че кинолентата ще радва зрителите на кинофестивали по целия свят, освен в самата Русия.

"Рядко се случва проект от такъв мащаб, като провеждането на Олимпиада, да е толкова зле разчетен. Съдейки по пищните, облечени в розови бикини тела на плажовете в Сочи, филмът убедително доказва: струваше си Путин по-рано да разбере, че няма никакъв шанс да осъществи строителството по предвидения график и бюджет. Филмът се превръща в нещо още по-значимо – портрет на съвременната руска глупост. Той кара зрителите да се смеят, разказвайки в същото време тревожната истина за това как подобни неща се правят – или не се правят – в обществена система, където националната гордост не взема под внимание такива неща като обикновена практичност", коментира списанието.

Междувременно руските зрители вече имат възможност да се запознаят с 20-минутния фрагмент от филма, който се разпространява в Интернет. Освен това "Игрите на Путин" ще има и руска премиера по време на документалния кинофестивал "Артдокфест".

Председателят на фестивала Виталий Манский каза пред в. "Новая газета", че "Игрите на Путин" се е оказал единственият филм, разказващ за страната, която се готви за Олимпийските игри. "Други филми не намерихме, освен шестминутен очерк за жена, през чиято къща минава олимпийска писта. Има още един телевизионен материал, издържан в патриотични тонове, но телевизионният канал, който го поръча, отказа да го излъчи в ефир", поясни Манский.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11823435
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930