Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2011 10:29 - ЛИЦА ОТ ЕКРАНА
Автор: bosia Категория: Други   
Прочетен: 1439 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Понякога си позволявам да гледам телевизия повече, отколкото ми е необходимо. Правя го от любопитство. Искам да знам линията на отделните телевизионни компании. Да разбера стратегиите им, ако имат такива. Със своите няколко канала /филми, комеди, екшън и др/ БТВ безспорно е лидер в тази област. По отношение на публицистиката има други телевизии, които залагат предимно на публицистика, макар и не винаги качествена. Забавни предавания, новинарски емисии, сериали, научнопопулярни филми, музикалне, детски, модни и т. н.
Когато Хачо Бояджиев беше директор на БНТ ме покани да стана консултант на телевизията. Беше ми странно, защото аз никога не съм бил приятел или негов събеседник. Аз често съм го подкачал за миналото му и дори съм правил сериозно биографично изследване. Излязоха прелюбопитни истории, някой от които съм казал само на него. Той беше много учуден и дори разтревожен от това, което чу от мен за себе си.
Както и да е, наложи се да гледам телевизия повече, отколкото трябва. Хванах се за програмните схеми, за кечеството на предаванията и екипите. Всяка седмица правих писмен анализ на предаванията, времето за излъчване, качество на водещи и сценарии и т. н. Предполагам, че докладите ми още се въргалят някъде. Това, което препоръчах като цялостна промяна беше т. нар. "радиопредавания" или "говорящи глави" да станат телевизионни или да паднатг от схемата. Политиката да се измести от събота и неделя в делничните дни, за да може българинът да си почине през уикенда и да се порадва на семейство и приятели. Така "Панорама" от събота се премести в петък, а разните тама 10-15 минутни говорящи глави се научиха да снимат телевизионни репортажи, с които да бъдат по-убедителни и по-телевзионни. И други неща имаше, но концептуално това беше основно, както и слабата езикова подготовка и лошото актьорско присъствие на водещите. Препоръчах да се направи предаване по правоговор и правопис, по редактиране и лексика. Препоръчах създаване на екип за езикова и актьорска подготовка в самата телевизия или като външна продукция. Тогава започна и предаването на проф. Владко Мурдаров, с когото направих предварително серия от срещи на тази тема.
Та в неделя гледах предаването на БТВ "Лица от екрана". То е едно стандартно телевизионно предаване за част от водещите в БТВ с цел популяризиране на определени предавания свързани с дамската аудитория..
Предаването като замисъл не е лошо, но изпълнението му е под всякаква критика.Показват изключително млади жени, които водят музикални, модни и забавни предавания. Външно момичатата са прилични, макар и малко ексцентрични, поне в собствените си очи.
Първото впечатление е, че езиковата им подготовка е на много ниско ниво. Някой от тях дори си говорят на диалект. Аз разбирам, че това са предимно селски хубавици, взети направо от седянката, но това не може да бъде оправдание за невежеството им. В някакво предаване показаха едно момиче, което участва в някакво риалити шоу-Стойка Пипирудата. От стария и имидж на селска хубавица нищо не е останало. Тя учи в НБУ и е оправила говора си, лексиката си, строежа на изречението и държанието пред камера. Явно момичето и преподавателите и са хвърлили много усилия, защото тя е неузнаваема. Спокойна, с отлична артикулация, правоговор и дабре изградена фраза. Аз знам добре как младите момичета се натискат да стават телевизионни водещи и методите им на внедряване. Протекциите, компромисите и т.н. Това навсякъде в южните страни става по подобен начин. Но какво им пречи да минат една солидна подготовка по телевизионна журналистика, български език и стилови похвати. Те се подхилват по време на предавания точно като селски моми, ощипани по трътката от някой ерген на седянката. Не им знам имената, защото нямам интерес към техните предавания, но все пак имам и малки деца, които евентуално ще ги гледат и биха станали същите фльорци и полуфабрикати. В това отношение мога да препоръчам и на Лора Крумова и Ани Цолова да изгледат на запис предаванията в които участват и с химикалката да си водят записки кое е добро и кое трябва да не се допуска от тях пред камерата. Хихикането не е най-привлекателния начин за държане в студио. Има психологически техники, които разтоварват напрежението и дават възможност на човек да запази спокойстви, да преодолее нервността и да се овладее.
Разбира се, аз имам много сериозни забележки и към цялостната стратегия на българските медии и особено на телевизиите. В същото време не мога да не отбележа сериозното попадение с такива  предавания като "Господари на ефира", "Код криминално" и "Хрътките". Разбира се и там има още каво да се пипне, но като цяло това са необходими, полезни и ефективни предавания. В момента имаме изключителна нужда от тях.
В момента пийпълметрията се оказва основен аргумент за съществуването и качествата на едно предаване. Разбира се, при свободния пазар това е неизбежно. Но ако се върви само по тази пътека ще се стигне до тотално поп-фолк ошашавяне на българина и до непрекъснатото подмятане на разни полуфабрикати с прилични мутричкиу силиконови джуки, цици и трътки и колхозна лексика и държане.
Българинът е живял в тъма в продължение на 45 години. Още 22 трябва да прибавим къв тях като период на обуначване. Да, обуначен народ лесно се управлява, но той не може да изгради устои на една демократична и продуктивна държава. Не може да създаде едно високоорганизирано и мотивирано общество.
И това собствениците и работещите в медиите трябва да го знаят и да си дават сметка каква цел би била приемлива както за медиите, така и за обществото



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chavdar01 - ТЕЛЕВИЗИЯТА СТАНА ЕДНА ПОМИЙНА ЯМА.
03.05.2011 11:05
МНОГО Е ЖАЛКО.
цитирай
2. dim5805 - Моите съждения относно сериалите по телевизиите
03.05.2011 13:48
http://dim5805.blog.bg/drugi/2011/04/18/patricii-i-plebei.731805
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11821364
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930