Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2022 15:01 - © Психология на пазара
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1641 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 28.09.2022 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
28.09.2022г.

image
     Откритите пазари и всякакви квартални магазинчета са претъпкани с "парцали" и разноцветни, от розово  до електриково, с помпони или без домашни чехли, внесени на безценица на килограм от "Улус пазар" в Одрин
image
и цариградската "Капалъчаршъ" 
image

Имам роднини, които регулярно практикуват шопинг–туризъм в Република Турция.
В такива характерни за така наречената "куфарна" търговия сезалови контейнери се транспортира стоката от турските пазари до България 
image

Обаче на 22–ри турският вестник "Република" пише :
"Цените в магазините в Одрин скочиха до небето, където се стичат много българи; Конкурират се с "Капалъчаршъ".
Одрин, където българите идват да пазаруват, изживява своя златен период в търговията. Тъй като случаят е именно такъв, цените в магазините скочиха до небето. Наемът на магазина, който беше 10 хиляди лири миналата година, днес се е увеличил до 40 хиляди лири, изнася нерадостна за нашенските бизнесмени финансова информация газетата.
Месечният наем на магазина, който миналата година беше 10 хиляди лири, днес се повиши до 40 хиляди лири. Повишени са цените не само на магазините под наем, но и на складовете и павилионите за продажба. На "Сарашка", която е най–оживената улица в провинцията, се искат 35 милиона лири за 240 квадратни метра търговска площ. Цените на магазините започват от 10 милиона TL. Дори в краищата на улица "Сарашка" се изисква цена от 5 милиона лири за неработещите магазини. За хиляда квадратни метра складова площ се определя месечен наем от 30 хиляди лири и цена от 10 милиона лири за продажба.
Според новината в турския вестник, президентът на Асоциацията на консултантите по недвижими имоти в Одрин Серхат Чекер заяви, че търговията се е увеличила с възможността за влизане без паспорт за български граждани и казва : "Значително се е увеличил броят на хората, които търсят магазини за търговия. Обикновено търсят големи производствени компании от Истанбул. "Ключарския базар" и улица "Сарашка" са най–активните места в Одрин в момента. Тук е трудно да се намерят магазини. Наем, когато намерите магазин – най–ниският започва от 40 хиляди TL. Преди това беше 10–15 хиляди TL. В момента наемите са над 50 хиляди TL", изтъква той.
Кемал Чингьоз, председател на Камарата на търговците и занаятчиите в Одрин, казва : "Занаятчиите от околните провинции наемат или купуват магазини в региона, за да правят търговия в Одрин. Наемите се повишиха между 50 и 70 хиляди лири. Цените на магазините за разпродажба се покачиха драстично. Не е лесно за търговците, които идват тук с големи надежди, да оцелеят при тези наеми в категорията "Багдад".
Магазините по улица "Сарашка", най–оживеното място в града, се конкурират с "Капалъчаршъ" и улица "Багдад".
Улица "Багдад" или накратко "Cadde" се намира в азиатската част на Истанбул; В границите на община Кадъкьой; Това е известна улица, започваща от "Kızıltoprak" до "Cevizli" в границите на община "Maltepe".
image

Улица "Багдад

Емрула Кескин, който работи в магазин за хранителни стоки на улица "Сарашка", казва: "За първи път се сблъскваме с подобна ситуация. Продажбите ни са добри, но цените на наемите скочиха до небето. Настоящият ни собственик иска да утроим наема си. Магазинът под наем е златен. Особено на улица "Сарашка", където идват да пазаруват български граждани, наемите станаха конкурентни на улица "Багдад". Собственикът казва "ако не плащате, напускайте, има много купувачи", казва Емрула Кескин.
Е, това е световният капиталистически пазар – влияе се нездравословно от всякъде, от всичко и най–вече от непроверени слухове.
Дори от политическите ходове на изолирания от всякъде и всички маргинал Владимир Путин се влияе, за беда на пазарно ориентираните Евроколхоз, Британия и Съединени щати.
На времето, когато вестник "Пари" излизаше почти с цвета на "Financial Times", на първата му страница Стойо Недин имаше рубриката "Психология на пазара", която аз не четях, защото не ми беше интересна, а и неполезна.
А то, ето какво било психологията на пазара! Паника от приказките на купувачите.
image

Вестник "Financial Times
image

Вестник "Пари

А социалистическа България имаше силно развита лека промишленост. Произвеждаха се качествени платове, конфекция, обувки, стъклария, фаянс и прочие.
Разказваше се историята на екскурзиантка, която купила на съпруга си от чужбина подарък риза. Когато я разпечатали у дома, етикетът бил на заводът за ризи "Тодор Каблешков", град Панагюрище. Та такива ми ти работи преди 40–50 години.
Днес българските търговци мъкнат чанти със стока от Турция … и вдигат цените.

https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonomi/bulgarlarin-akin-ettigi-edirnede-dukkan-fiyatlari-uctu-kapalicarsiya-rakip-oldu-1983815




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. mt46 - ...
28.09.2022 23:49
Имам обувки на 30 и кусур години. Още са здрави, ползвам ги за работа в градината... Накупувал съм си разни нови дънки и други дрехи, да ми пълнят гардероба...
цитирай
2. kvg55 - 1. mt46
29.09.2022 07:38
На село при косене на плевелите обувам едни работни обувки от брат ми, които са най–малко на четиридесет години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754165
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031