Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2022 15:01 - © Китайски синдром друса САЩ
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 630 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 28.01.2022 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
28.01.2022г.

     Икономическата, политическата и военната мощ на Китайската народна република яко страхува обърканите Съединени американски щати, дотолкова, че us-американският сенат представи двупартиен план за противодействие на глобалното влияние на Китай.
Сенаторите разкриват широкообхватни планове за конфронтация, което заоблено наричат противостоене с Китай, като усилиха us-американската армия в Тихия океан, предприеха репресии срещу "кражбите" на интелектуална собственост и увеличиха подкрепата за Тайван
image
: Гласят признаването на Тайван за суверенна  държава и приемането му за пълноправен член на Организацията на обединените нации, за да противодействат чрез него на Китай.

Подкрепеният от двете партии – Демократическата и Републиканската – Проект на Закон за стратегическата конкуренция от 2021 година е рядка двустранна инициатива, предназначена да противодейства на нарастващото глобално влияние на Китай. Той отразява засиленото отношение към Пекин сред демократите и републиканците в Конгреса и Сената.
Проектът от 280 страници (яко писане е паднало) призовава Пентагона да засили военните връзки със съюзниците в Индо-Тихоокеанския регион срещу експанзията на Пекин. Той призовава за засилено партньорство с Тайван, който Китай счита за свой и който САЩ в момента подкрепя, но без официално признаване. В законопроекта се посочва, че Тайван е "жизненоважен" за стратегическите интереси на САЩ и че не трябва да има ограничения за взаимодействието на американските власти с техните тайвански колеги. Това е в съответствие с премахването на ограниченията, регулиращи официалните контакти с Тайван при Тръмп. Също така призовава Белия дом и държавния департамент да се застъпват и активно да насърчават кандидатурата на Тайван за ООН и други международни органи, както и да подкрепят демокрацията в Хонконг.
От икономическа гледна точка законопроектът ще изисква държавният секретар да издава всяка година списък на китайски държавни компании, които са се възползвали от "кражби" на интелектуална собственост, които са "ощетили" американски компании.
На китайските другари естествено им е през … – Говорителят на китайското министерство на външните работи Жао Лиджиян заявил, че Пекин твърдо се противопоставя на предложения законопроект като противоречащ на демокрацията в международните отношения. "Бих искал да повторя, че Китай е решен да развива отношения със Съединените щати, които се основават на неконфликтност, неконфронтация, взаимно уважение и сътрудничество", казал той на пресконференция. Съответните хора в САЩ трябва да гледат обективно и рационално на отношенията между Китай и своята страна и да спрат да представят негативни сметки".
Боб Менендес, демократичният председател на комисията, заяви, че това е първото важно предложение за обединяване на демократите и републиканците при излагането на стратегически подход към Пекин. Целта беше да се покаже, че САЩ са готови и способни да се конкурират с Китай във всички измерения на националната и международната мощ през следващите десетилетия, казал той. Значи признават, че бъдещето принадлежи на Китай.
"Уверен съм, че това усилие има необходимата подкрепа, за да бъде одобрено в голяма степен от Комитета по външни отношения на Сената, а скоро и след това от целият Сенат", каза той.
Засега усилията на САЩ в международните отношения се изразяват главно в писане – на планове, на препоръки за правилно поведение на съюзниците, на безпомощни санкции.

https://www.thetimes.co.uk/article/us-senate-unveils-bipartisan-plan-to-counter-global-influence-of-china-bk5n9b68c#top




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
28.01.2022 18:29
Много синдроми, да не се яви някоя синина от тях?
цитирай
2. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
28.01.2022 19:10
Възможно е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5878222
Постинги: 2835
Коментари: 26112
Гласове: 34410
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930