Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2017 16:09 - ГЪЗ ПЪТ ДА ВИДИ
Автор: bosia Категория: Тя и той   
Прочетен: 2484 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За посещението на Борисов в Рияд: „Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак”
Свят image
Източник: Поглед.инфо

/Поглед.инфо/ Пословиците и поговорките са неизменна част от народното творчество.  Те успешно олицетворяват аматьорската политика на родната какистокрация (от гръцки = управление на най-неквалифицирани и най-безкрупулни представители на обществото). Какви неотложни обстоятелства наложиха високото посещение да се състои във време, когато в Саудитска Арабия (СА) не е отшумяла борбата за власт на върха, обвиненията в корупция на високопоставени роднини ? Каква стойност биха имали постигнатите договорености тогава ? Или крал Салман и престолонаследникът ще почерпят от антикорупционния опит на Б.Б.?

Едва ли заради техническа грешка бе отклонен от прелитане над Иран самолетът. Не съм специалист по Близкия Изток, но крайно изострените отношения между постоянните съперници, шиитската Ислямска република Иран и сунитското кралство Саудитска Арабия, са банално известни, вкл. прекъсването на дипломатическите им връзки. А тези истини са много добре известни в МВнР и на авиационните служби в региона. Аналогично с казуса би било евент. прелитане над саудитското въздушно пространство към Тел Авив или Техеран. Или: опит за влизане в Израел с виза, но с печат в паспорта от посетена преди това арабска държава ?! Най-вероятно отклоняването на самолета бе символична демонстрация на отношение.

Освен автентични бисери по телевизията от рода на: „... И Тодор Живков не е бил в Саудитска Арабия”, се съмнявам в достоверността информацията за визитата, имайки предвид новинарската сервилност на казионно-поръчковите и купени СМИ.

Нима това бе екскурзия в края на годината за усвояване на командировъчни пари в поредна екзотична дестинация? Под лозунга „Oпознай света на гърба на държавата!”
Или трупане на нов международен опит преди следващата президентска кампания ? За кандидат (?) с дипломатически инструментариум прегръдки, целувки и бегли спомени от руски език, както Тато, но + Congratulations!, имената на 20-30 европейски футболни тима и максимум още толкова думи на английски ? Или е кратка почивка от вътрешнополитически проблеми, с мерак за международен имидж под влияние на сервилни медии и вътрешнопартийно угодничество? Включването на г-н Сакскобургготски бе „лисѝчи” банкенски ход и алиби за вътрешна и външна консумация, освен ако екс-премиерът е нямал и някакъв дискретен частен интерес.

Барабар Петко с мъжете”? Вдъхновение или слугински комплекс на подражание след посещенията на Тръпм в Рияд, по съвпадение 2 дни след връчването на акредитивните писма от първия саудитски посланик (18.05.т.г.), резидиращ в София, и на крал Салман ал Сауд в Москва (5.10.с.г.), ответно на Путиновата визита през февруари 2007 г. в СА (Йордания и Катар) ? В поредна измишльотина за посредническа мисия между евроатлантическите братушки и Рияд не биха повярвали и най-лоялните симпатизанти на Б.Б. Едва ли съществува и пряка, логична връзка между протоколно планираната помпозна разходка, вкл. за компенсиране на комплекси и дефицит на знания, черпани по източника „Винету” и обстоятелството, че единствената частна фирма за камили у нас е дислоцирана на хиподрума в Банкя.

Отсъствие на външнополитическа стратегия за отношенията ни със страните в Близкия Изток е очевидна, в т.ч. със Саудитска Арабия. Тя откри посолство в София с 8 дипломати. Дори 5-6 от тях да са връзкари, останалите са достатъчни за да „придвижат” застрояване с нови джамии,медресетa, мектебeта, „проекта ислямски център в кв. Малинова долина”, София. Там мюсюлмани няма, но колко му е да бъдат заселени ислямски мигранти, сред които не може да няма „под прикритие” остатъци от ИДИЛ ?

Но какво ще пропагандират саудитските дипломати в България, дори сред наши мюсюлмани? Публичните екзекуции и ограничените права на жените, разширени от престолонаследника-реформатор с привилегията да шофират и да посещават спортни събития - като в Сирия и Иран? Или ислямския уахибизъм, религиозната полиция, смъртното наказание за атеизъм, или пък че коранът следва да замести Конституцията? Не можа ли нашата клика да се поучи от практиката на мъдра азиатска Япония, която не си прави труда да разрешава или открива посолства във всички ислямски държави?

Нима по темата откриване на посолство на България в Рияд пак сме в пасивно-козируваща позиция, отново чрез петродолари ще ни диктуват рамките и нивото на дипломатическото ни представителство? Какво означава медийно-дипломатическият шаблон, че „саудитската страна щяла да съдейства за осъществяването на тази задача в най-кратки срокове” ? А защо сравними с нас държави от „Нова Европа” като Словакия, Литва, Латвия, Естония не откриват посолства в СА, нито във Фиджи като нас? И национално-отговорни лидери на другите вишеградски държави като Виктор Орбан, Милош Земан, Анджей Дуда, Беата Шидло и Ярослав Качински не се развяват по екзотичната дестинация с остатъци от манталитет от преди дузина столетия ?

Полезно би било създаването на Смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, но с какво би се занимавала тя и евентуалното ни посолство в бъдеще? Въглеводороди не могат да бъдат внасяни у нас с камили. Или ще внасяме кумис, кефир, камилско мляко и месо; може би пустинен пясък – с намаление и солидни комисиони? Дано поне Борисов се е въздържал от крилата си фраза от 2011 г.: „Добре сме с арабите, на всеки ъгъл има дюнер, дано оценят това”! Преди десетилетия България изнасяше за арабския свят хиляди тонове агнешко месо, изделия на ВПК. Сега внасяме дори месо, плодове и зеленчуци, а голяма част от изнесеното чрез СА оръжие попадало в ръцете на ИДИЛ-ски терористи, с което са избили хиляди невинни.

Или СА ще инвестира в шиене у нас по поръчка на фереджета, хиджаби, бурки, никаби, чембери? В абсолютната монархия едва ли ще проявят легитимен интерес към новите и за голяма част от българите човешки права и ценности на ЛГБТИ-обществото, въпреки немалкото потайни почитатели на тези предразположености в Ориента.

Много би ми се искало премиерът Борисов и свитата му да са представили България като страна-членка на Европейския съюз, с достоен народ. Международните срещи не винаги носят конкретни резултати. Но въпреки неудачното планиране посещението би имало смисъл единствено в случай, че Б.Б. се е осмелил да инициира диалог за солидарност и съотговорност на Саудитска Арабия към съдбата на милиони бегълци-сунити, насочили се към Европа. Край гр. Мина, на 7 км. от Мека и на около 3 400 км. от Сирия, саудитите са изградили 100 000 огнеупорни шатри с климатици, оборудвани кухни и бани. Шатрите са предназначени да подслоняват само за по няколко дни годишно около 3 млн. поклонници в Мека. През останалото време стоят празни. Тази тема би осмислила премиерското посещение и би повишило авторитета му в ЕС и в цяла Европа. А не разглеждането на културно-исторически забележителности, с почивка за хамам мо/х/абет + сувенири: дълга бяла роба като чаршаф с чалма, а за дамите от свитата хиджаб, бурка или тюрбан.

И за всички членове на делегацията по един ибрик, за спомен !





Гласувай:
6



1. saankii - многоо доброо, а гледам..слугинята босароса изпреварила пак всички
30.11.2017 17:31
родната какистокрация (от гръцки = управление на най-неквалифицирани и най-безкрупулни представители на обществото).

на баба торбалана добре и дошла демоНокрацията по книгата
на Карл Май.,Винету, и 7 те милиона глупака.
О, Санкта симплисита!!
скрий се, ма жина,каква срамота..

поздрав, кольо,многоо достойно постъпваш
Юлия
цитирай
2. sande - Тук се крият истинските имотаджии, наали!
30.11.2017 17:33
Каква прах се вдига само ?! Да отклоним вниманието от истинските грабители! Браво! За всичко е виновен Царя .
цитирай
3. krumbelosvet - Ясно
01.12.2017 17:13
Биг Брадър е дал сигнал за отстрел на ББ. А сигналът за Симеан е подаден отдавна. След като през март 2003 му се обади Дик Чейни, за да му съобщи за началото на войната срещу Ирак. Тогава царя, изнинадан може би, не се сдържа и казва "Господин вицепрезидент, надявам се за Бога, че зниете какво правите". В превод от дипломатически език, това значи "Копеле, знаете ли кво правите?". И от любимец на "десните" Симеон стана алчен реститут и дървосекач. И той загуби катастрофално изборите, и започнаха да го ре-реституират.
А ББ е още по-виновен. Той заговори за европейска армия и мирно Черво море. Това се казва да бръкнеш в окото на чичо Сам.
И ето ти масов, явно КООРДИНИРАН огън спещу възлюбения доскоро ББ, и посрещнатия някога триумфално цар.
Очаквам в близките дни царят сдържано и дипломатично да разясни ПОНЕ НА ДИСЕТЛИВИТЕ, защо е приел да пътува. Той не е хубавото Наде, което се качи на самолета на германския външен министър като на авиостоп.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11734017
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031