Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2022 17:46 - ЕДНА МОЯ МНОГО СТАРА ИДЕЯ
Автор: bosia Категория: Технологии   
Прочетен: 3433 Коментари: 27 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
тАЗИ ИДЕЯ СЪМ Я ЛАНСИРАЛ ОЩЕ В СРЕДАТА НА ОСЕМДЕСЕТТЕ ПО "СВОБОДНА ЕВРОПА", "ББС" И "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ"
През 1991 г. пуснах писмо в НС и се срещнах с професор Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН, който започна да създава технология за отделяне на водородното гориво от сероводорода. В един момент, обаче, по внушение от страна на Кремъл парите за разработката на технологията бяха спрени и вносът на природен газ от Русия си остана.
А сега нямаше да ни пука от заплахите от Кремъл!
Ето един мой постинг отпреди 10 години. Такива имам и отпреди 30 години, но не можах да ги открия.



 29.03.2012 12:12 - ЕНЕРГЕТИКАТА Е РОБ НА ПОЛИТИКАТА автор: bosia категория: Политика   image
прочетен: 1965 коментари: 1 гласове:  8
  image

БЕЛЕНЕ, ЮЖЕН ПОТОК, БУРГАС-АЛЕКСАНДРУПОЛИС И ПРОЧИЕ ДРЪН-ДРЪН ЯРИНА

За последните 5-6 години буквално ни подуха главите с разни Беленета, Южни потоци, нефтопроводи, Козлодуйчета и Големи шлемове. Нещата започнаха от Гоце и продължиха успешно с Пуйко. Той, нали си е пожарникар, си пада по шлемовете и непрекъснато ги лъска.
А в същото време се мълчи и не се дава един лев за оползотворяването на една стара идея. Става дума за разлагането на сероводорода в Черно море. Това е един огромен енергиен резерв, който може успешно да бъде реализиран. В Черно море запасите от сероводород се оценява на 4,8 милиарда тона, а ежедневно се увеличава с около 10 хиляди тона. Точно толкова газ в момента България внася от Русия. Водородът е по-калоричен 2,8 пъти от бензина, има по-ниска температурна запаляемост 15 пъти, а емисиите отделяне при изгарянето му са 10 пъти по-малко. Да не говорим,че при изгарянето му се получава чиста вода
Технологията не е скъпа и сложна. Освобождаването на водородния атом от тежкия газ е в пъти по евтин и лесен от разграждането на водната молекула. Сярата също може да се използва в промишлеността В момента с това се занимават учени от Турция, Украйна, Грузия и БАН. Проблемът е в разстоянието, на което се намира газа от брега. Той се намирана дълбочина под 120-150 м под нивото на водата, което означава, че е далеч от брега. При това положение трябва да се направи инсталация или на платформа, или на кораб. Съществува възможност и за вкарване на тръба навътре в морето. Турция вече построи експериментална инсталация, която има мощност около 500 т дневно.
Проблемът е, че групата в БАН нямат пари да завършат експеримента. Но пари за Беленета, реактори, експертни становища и разходки до Тунис, Катар и на майната си колкото щеш.
Не ни трябва нито шистов газ, нито руски газ, нито нефтопровод нито дори „Лукойл”.
Трябва ни здрав разум, воля, енергийна програма и независимост, за да си решим енергийните проблеми за векове напред.
За съжаление при нас политическата система е такава, че ако трябва да измислим киселото мляко, нашите тъпаци ще го купят от Япония.




Гласувай:
5



1. blackpredator - бе то хубаво,
24.03.2022 20:24
ама основна съставка на атмосферата е азота /78% от атмосферния въздух/
при горенето на водорода или сероводорода, щото е над 1000 градуса,
протича химическа реакция между азота от атмосферата и кислорода и се получават азотни оксиди

азотните оксиди са в пъти по-вредни за човечеството и природата отколкото въглеродните
цитирай
2. kolevdobri - Казваш, че запасите в Черно море са 4.8 тона.
25.03.2022 07:52
България потребява около или по-малко от 3 млрд. кубически метра газ. Как кореспондират - 1 тон сероводород = ? количество водород може да се извлече от него = ? количество природен газ?
цитирай
3. bosia - до колевдобри
25.03.2022 09:26
Става дума за преди 30 години, когато количеството на сероводород в Черно море беше 4,8 млрд ТОНА! Тогава сероводородът беше на 120-150 метра под морското равнище. Сега е на 80 м.
цитирай
4. kolevdobri - Тоест вече няма сметка да се експлоатира ли?
25.03.2022 10:08
bosia написа:
Става дума за преди 30 години, когато количеството на сероводород в Черно море беше 4,8 млрд ТОНА! Тогава сероводородът беше на 120-150 метра под морското равнище. Сега е на 870 м.

И какво му е станало на този сероводород, че е "паднал" надолу в "метража". Както и да е...Аз като икономист, се интересувам от сметката, а никак не мога да я направя. Трябва да имам аргументи, за да кажа: Нашето правителство е тъпо, защото не финансира получаването на водород от сероводорода, при положение, че добивът е евтин и рентабилен. Но като нямам сметката...
цитирай
5. bosia - до колевдобри
25.03.2022 11:05
Разговарях няколко пъти с Венко Бешков. Той е проучил, че енергията от водорода ще бъде в пъти по-евтина от тази на природния газ. Затова и по искане на Кремъл беше спряна разработката.
Има правописна грешка. Не 870, а 80 м.
цитирай
6. blog13 - Буквално си открил топлата вода. А ...
25.03.2022 20:10
Буквално си открил топлата вода. А тя е открита. Но не от Русия. А от ЕС и САЩ. Те имат ветрени централи и фотоволтаици. От нефт и газ вече няма нужда. Край свърши. Петорлната ера свърши. Каменната ера не е свършила, понеже са свършили камъните. Твойта идея е ретроградна. Иска да ни върне в каменната ера.
цитирай
7. blog13 - цитат: "Трябва ни здрав ра...
25.03.2022 20:18
цитат: "Трябва ни здрав разум, воля, енергийна програма и независимост, за да си решим енергийните проблеми за векове напред.
За съжаление при нас политическата система е такава, че ако трябва да измислим киселото мляко, нашите тъпаци ще го купят от Япония"

Здравият разум си отиде окончателно, откак Данон почна да ни прави киселото мляко.
А ти си прегнал каруцата пред коня. Щото ако тия които управляват немат здрав разум, требва пъро да измислиш инсталация, която да им го налива на тях. И чак след това да измисляш други работи, които може и да са добри, но никога няма как да станат, докато ни управляват тъпанарите.
Просто е. Би могъл дори и ти да разбереш.
цитирай
8. krumbelosvet - Ми сега,
26.03.2022 00:08
Като не сме под кремълско иго, що нито ние, нито другите черноморски страни не развиват тая технология, която лабораторно е позната. Трябва да се разработи промишлено.
Доколкото помня, преди повече от век е горяло морето около Крим. С бял пламък и миризма на сероводород...
цитирай
9. bosia - до горните
26.03.2022 08:55
След като професор Бешков започна, след него започнаха Турция, Румъния и Грузия.
Що се отнася до смяната на модела, от 30 години на всички президенти съм писал да се направи нова кръгла маса за нова стратегия за дългосрочно развитие на България по полския модел от 1987-8 пг.
цитирай
10. blog13 - Що се отнася до смяната на модела, ...
26.03.2022 11:29
bosia написа:

Що се отнася до смяната на модела, от 30 години на всички президенти съм писал да се направи нова кръгла маса за нова стратегия за дългосрочно развитие на България по полския модел от 1987-8 пг.


Даже не бих спорил относно предмета на темата, като второстепенна по важност, защото осъществяването й зависи именно от модела на обществената система.
А с тоя отговор показваш ясно, че от тоя най-важен обществено политически въпрос ти нищо не разбираш.

Като първо, моделът за да е демократичен не може да бъде сменен от горе. Президентът да си направил нещо си - преидентската институция даже не трябва да съществува. А по-принцип, цялата държавна власт, воглаве с Парламента и Конституционния съд, нямат право да пишат конституцията.

Демокрацията е нещо, което се развива отдолу нагоре. Да признаеш правото на тия които управляват да пишат конституцията е все едно да им признаеш волята да се свалят от власт самички. Това е твърде наивно мислене.

Конкретно за полския модел - единственото което може да й се признае на полша е първата европейска конституция (преди френската). Но както и френската, както и американската, както и съветската и бъгларскита, катопочнеш от Търновската и стигнеш до днешната, представлявт неуспешен опит за организиране на демократична избирателна система. Защото конституцията по същество е винаги опит за формулиране наизбирателна система. Ако успее да стигне до правилната избирателна система, значи е легитимна. Ако не успее, следват нови кризи и катастрофи, войни и т.н. И докато обществото не схване, за кво става въпрос, природният закон ще го млати по кратуната.
цитирай
11. bosia - Вече вместо думата "идиот" ще използвам никнейма "блог13"
26.03.2022 14:50
Къде беше Полша преди 30 години и къде е сега те опревертгава напълно, блог 13!
цитирай
12. blog13 - 1.
26.03.2022 16:34
bosia написа:
Вече вместо думата "идиот" ще използвам никнейма "блог13"

Само като ти види човек ококорените очички през очилата и смешната брада на руски мужик и му става ясно, че си идиот.
bosia написа:
Къде беше Полша преди 30 години и къде е сега те опревертгава напълно, блог 13!

Ако гледаме кой къде е, то и мутрите бяха богати. Но не от демокрация са забогатяли. А от това че крадат.И тия от които крадат, много им се иска да са като тия които ги крадат. Но не могат, преди да обърнат палачинката - крадените да почнат да крадат от крадците.
Аз ти обяснявам, как стоят нещата логически. Ти ми даваш за пример, че тия които управляват са богати. В глобалната система краденето се осъществява от едни географии над други географии. Имперският център през въпросните 30 години бе в Западна Европа и САЩ. И тъй като Полша е по-близо до Западна Европа, тя е по-добре от България. По кой начин иначе ще обясниш факта, че западната система (номинирана за "демокрация"), никога не дава ефект във вториа и третия свят. Не даде ефект и в България. Аз сравнявам не България с Полша за последните 30 години; а сравнявам България последните 30 години и България, предходните 45 години. А за да се извърши това сравнение, е нужно да се отчетат очевидните факти за света в който си живял. Но ако не щеш да го видиш - проблемът си е твой. Истината е, че България през соца, преживя най-високия разцвет за всичките 1300 години от своята история.

цитирай
13. blog13 - 2.
26.03.2022 16:35
А соца падна, защото по същество също беше, както ти казах псевдодемокрация. Което дава възможности да бъде превзета държавната власт, посредством корупция. А тоя който го владее най-добре тоя номер, не са комунистите. А е именно върхушката на запада (той май не е спирал да контролира и соца, но да не влизаме в конспирации).
И остават голите факти и простият въпрос "Как така, по-левият социализъм, под управлението на комунистите построи повече от днешната система и "свободен"пазар, който уж бил по-добрата система?"Десните създавали, левите харчели създаденото от десните. Обаче социализмът в България създаде това, което следващият уж по-десен период и уж по-добра икономическа система не може нито да боядиса, нито да разруши - още има разни неща за дотрошване.


цитирай
14. bosia - до горния блог13
26.03.2022 18:12
Освен, че си истински блог 13 си и комуняга!
цитирай
15. blog13 - Освен, че си истински блог 13 си и ...
26.03.2022 19:30
bosia написа:
Освен, че си истински блог 13 си и комуняга!


Крайно време е вече да престанеш да бъдеш тъпак и да започнеш да мислиш.
Тия лафове с Полша са евтини софистики,които базират на идеята да се примами аудиторията с нещо благо. В Полша е станало благо и за това и ние да правиме така. Ама кой точно е механизмът който е довел до това в Полша да им е станало благо - тва не е ясно. Защото ти не се занимаваш с това да изясняваш по същество. Т.е. реалният механизъм който действа е еди какъв си. Ти казваш - кръглата маса, президента и са измислили нещо си. Какво е тва нещо си, питам аз по същество.

И за да не губя повече време с глупости, към които ти ме насочваш, питам, в Полша системата дето Лех Валенса тва онова - за демокрация ли става въпрос или за нещо друго? Ти знаеш ли или още не си разбрал?

След това питаме, в случай че се твърди, че е демокрация (щото си мисля, че и ти си мислиш, че е демокрация), каква е е точно избирателната система? Т.е. дали тя е демократична наистина или е псевдодемократична?

Да. И след това, е така от раз, без конкретно да съм се запознал с избирателната система на Полша, аз ти заявявам, че не е демократична.
Ако искаш да разбереш защо - отиваш на първите ми теми, където съм направил необходимите разсъждения, прочиташ ги внимателно - на ден само по една, за да я осмилиш. След което разбираш защо избирателната система на Полша не е демократична. И ако все още искаш да ми защитаваш полското, абсолютната монархия, конституционната монархия или някоя конкретна монархия, можеш вече да поставиш и принципния въпрос, защо не трябва да има демокрация според тебе.
А през цялото това време, аз си твърдя, че проблемът е в липсата на демокрация, при това не само в България или в Полша а навсякъде.
цитирай
16. bosia - до горното блог 13
26.03.2022 20:04
Чета запискитите ти от личния ти дневник, които си пуснал по-горе, уж като съвет към ме, и ги одобрявам. Това, че се обръщаш към себе се да престанеш да бъдеш тъпак е похвално.
Пу Тин твърди, че духаш много яко!
цитирай
17. blog13 - Пу Тин твърди, че духаш много я...
26.03.2022 20:43
bosia написа:

Пу Тин твърди, че духаш много яко!


Не духам а бомбандирам.
цитирай
18. bosia - до горното блог 13-че
27.03.2022 09:47
Искаш да кажеш, че след това плюеш, нали?
цитирай
19. blog13 - Искаш да кажеш, че след това плюеш, ...
27.03.2022 12:31
bosia написа:
Искаш да кажеш, че след това плюеш, нали?


Искам да кажа, че меткането на домати по парламента, е имитация на бомбандировки, с цел да се правят минети на актуалната власт. Актуалната власт и актуалната идеология е тая която истерясва срещу Русия. Ти си минетчията, а не аз. Дърт минетчия. А и очевидно си стабилен - непоправим и злостен подлец, който систематично и неотклонно изкривява истината.
цитирай
20. bosia - до блог13чето
27.03.2022 13:44
Ти си първият, койдо бомбардира плюейки путинска сперма!
Аз имам 5 дъщери, а ти какво си създал?
цитирай
21. blog13 - Ти си първият, койдо бомбардира ...
27.03.2022 17:35
bosia написа:
Ти си първият, койдо бомбардира плюейки путинска сперма!
Аз имам 5 дъщери, а ти какво си създал?



И в името на петте дъщери, си готов да лижеш всичко - разбираемо е.

Готов си да клеветиш ближния. Така си правил и при соца, но си го правил тайно. Тогава е било изгодно (за петте ти дъщери), да доносничиш, да набеждаваш ближния тайно. Сега го правиш публично.

Да акцентирам на най-важната клевета, която изричаш - че съм бил аз правил свирки на Путин.

Но в България на власт е русофобията. От трийсет години е така. А не е на власт русофилията. И следователно, свирки правят именно русофобите.

След това, да акцентирам отново, че аз съм ясен - предлагам демокрация. Защото съм обяснил, защо няма. И как да почне да има. Един демократ, къде да се позиционира - на страната на властта (истеричните антируски клевети, които са отвратителни вече); или на страната на демокрацията (Русия)?

Да ти припомня кво се случи за последните 30 години. СССР проведе референдум, в който 70% от гражданите бяха проетив разпадане на СССР. След това в Украйна се проведе референдум, в който гражданите й гласуваха да се отделят от СССР. След това СССР не трепал украинците, и ги пусна да се отделят, въпреки, че референдумът в СССР бе против отделянето. След това, 2014 година, на Майдана бе извръшен преврат срещу избраната с избори украинска власт. Обединените евроатлантически антидемократични сили, реваха като магарета в полза на превратаджиите, които изтрепаха доста хора. След това продължиха. Когато в Донбас и Луганск гласуваха на референдум да се отделят от Украйна, узурпираната чрез преврат украинска власт започна да ги трепе. И не само там навсякъде.

Така че аз съм на страната на демокрацията. И срещу тоталитарната световна власт, която подкрепя нацисти, фашисти, ислямисти.

цитирай
22. bosia - До горното блог13-че
28.03.2022 09:00
Ти си напиши името и адреса и в съда ще видим кой е доносничил!
цитирай
23. blog13 - Ти си напиши името и адреса и в съда ще ...
28.03.2022 11:38
bosia написа:
Ти си напиши името и адреса и в съда ще видим кой е доносничил!

Нещастник. Нали ти казах вече, че в прокуратурата ми имат и името и адреса и егенето. В комплект с блога ми, от който си кореспондирам с тях публично.Виж ми и скорошната тема която е подадена в прокуратурата!
Ти си доносник и това е очевидно. Ти сам даваш доказателствата публично. И това се дължи на вермената в които живеем - доносниците вече се изявават публично в интенет. Клеветниците са такива като тебе.
КАКВО ТИ ИМАШ ПРОТИВ ДЕМОКРАЦИЯТА?
Аз съм доказал, че работя в защита на демокрацията. Тука ти посочоих, къде са моите теми в които съм направил необходимите анализи. Тези анализи не са толкова лесни, колкото си мислиш. И освен това е много по-трудно да бъдат опровергани. Именно поради това, такива като тебе, не се мъчат да ги опровергават, а ми отговарят подло. Ясно е че си милиционер - именно поради тая твоя особеност. Подлец и мръсник. Това си ти. И е очевидно.
Пак те питам: Какво имаш против демокрацията?
Тука е публично пространство. Хората не се интересуват от това, дали имаш пет или повече дъщери, дали са се оженили или са си останали стари моми, щото са грозни. Не те питат, дали си постигнал апартамент или гараж.
Аз те питах преди време, какво си казал, което да е съществено. И след дълго мислене и разбор на това което си казал, ти най-после реши, че си иноватор в енергийните технологии. Но ето, че пак опираме до пустата технология по която става общественото взаимодействие. И ти се тюхкаш, че тия отгоре не искат. Еми не искат. А ти искаш ли? Щото ако ти искаше наистина, щеше да вденеш по същество, какво аз ти казвам. А аз ти обяснявам логически. Ако наистина искаш, тия отгоре да искат, трябва да вденеш технологията и механизма на общественото взаимодействие. Което е сбъркано в мемоариите на мислителите от време оно.
И когато аз ти обяснявам логически и добронамерено, как да станат нещата които ти искаш, как ми отговаряш?Мръснишки. Ти сам се представяш за доносник
цитирай
24. alchemist - И как точно ще стане отделянето на ...
07.04.2022 21:07
И как точно ще стане отделянето на водорода от молекулата на сероводорода?
Колко енергия е необходима за разцепването на молекулата?
Ако става въпрос за разделяне на смес от водород и сероводород, то това е лесно, но иначе излиза ли сметката.
цитирай
25. kolevdobri - И аз това питах.
08.04.2022 20:57
alchemist написа:
И как точно ще стане отделянето на водорода от молекулата на сероводорода?
Колко енергия е необходима за разцепването на молекулата?
Ако става въпрос за разделяне на смес от водород и сероводород, то това е лесно, но иначе излиза ли сметката.

цитирай
26. kolevdobri - Простичко казано.
08.04.2022 21:01
kolevdobri написа:
alchemist написа:
И как точно ще стане отделянето на водорода от молекулата на сероводорода?
Колко енергия е необходима за разцепването на молекулата?
Ако става въпрос за разделяне на смес от водород и сероводород, то това е лесно, но иначе излиза ли сметката.


Инвестираме, примерно 10 милиона за инсталация и 10 милиона за съхранение. Примерно казвам. Получава еди колко си енергия. Продаваме я на еди какви си потребители и получаваме еди колко си пари в течение на еди колко си години. Простичка сметка. И дали някъде такива инсталации работят и каква е сметката от тяхната работа. За всяко нещо може да се намери информация - за получаване на енергия от вятър, от растения, от слънце, от разпадане на уран, от какво ли не. Но не мога да намеря някой да е направил такава инсталация за добиване на водород и това да е икономически изгодно. Аз се опитах да използвам водород като добавка в горивото на мои автомобили, но проектът беше провал и аз знам защо. Малко съм скептичен докато не видя техническа и финансова документация и най-вече, реален проект, който прави пари.
цитирай
27. alchemist - И как точно ще стане отделянето на ...
14.04.2022 19:10
kolevdobri написа:
kolevdobri написа:
alchemist написа:
И как точно ще стане отделянето на водорода от молекулата на сероводорода?
Колко енергия е необходима за разцепването на молекулата?
Ако става въпрос за разделяне на смес от водород и сероводород, то това е лесно, но иначе излиза ли сметката.


Инвестираме, примерно 10 милиона за инсталация и 10 милиона за съхранение. Примерно казвам. Получава еди колко си енергия. Продаваме я на еди какви си потребители и получаваме еди колко си пари в течение на еди колко си години. Простичка сметка. И дали някъде такива инсталации работят и каква е сметката от тяхната работа. За всяко нещо може да се намери информация - за получаване на енергия от вятър, от растения, от слънце, от разпадане на уран, от какво ли не. Но не мога да намеря някой да е направил такава инсталация за добиване на водород и това да е икономически изгодно. Аз се опитах да използвам водород като добавка в горивото на мои автомобили, но проектът беше провал и аз знам защо. Малко съм скептичен докато не видя техническа и финансова документация и най-вече, реален проект, който прави пари.

Всъщност химическата връзка водород-кислород(сяра, хлор, флуор и т.н.) е много здрава, и е нужна много енергия за разкъсването и. От енергетична гледна точка няма голям смисъл.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11739112
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031