Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2021 18:18 - Учените от Йейл възстановяват наранени гръбначни мозъци, като използват собствените стволови клетки на пациентите
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 1545 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.03.2021 18:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Учените от Йейл възстановяват наранени гръбначни мозъци, като използват собствените стволови клетки на пациентите

От Лакшми Бангалор 22 февруари 2021 г.        

image

(© stock.adobe.com)

Интравенозно инжектиране на стволови клетки от костен мозък (MSC) при пациенти с увреждания на гръбначния мозък доведе до значително подобрение на двигателните функции, съобщават изследователи от Йейлския университет и Япония на 18 февруари в  Journal of Clinical Neurology and Neurosurgery.

При повече от половината от пациентите са наблюдавани значителни подобрения в ключовите функции - като способността да ходят или да използват ръцете си - в рамките на седмици след инжектирането на стволови клетки, съобщават изследователите. Не са съобщени значителни странични ефекти.

Пациентите са претърпели непроникващи наранявания на гръбначния мозък, в много случаи от падания или леки травми, няколко седмици преди имплантирането на стволовите клетки. Техните симптоми включват загуба на двигателна функция и координация, сензорна загуба, както и дисфункция на червата и пикочния мехур. Стволовите клетки бяха приготвени от собствения костен мозък на пациентите чрез културен протокол, който отне няколко седмици в специализиран център за обработка на клетки. Клетките се инжектират интравенозно в тази серия, като всеки пациент служи като свой собствен контрол. Резултатите не бяха слепи и нямаше плацебо контроли.

Учените от Йейл  Джефри Д. Кочис , професор по неврология и неврология и  Стивън Г. Ваксман , професор по неврология, неврология и фармакология, са старши автори на изследването, проведено с изследователи от Медицинския университет в Сапоро в Япония. Основните изследователи от екипа на Сапоро, Осаму Хонму и Масанори Сасаки, и двамата заемат допълнителни професорски позиции по неврология в Йейл.

Kocsis и Waxman подчертават, че ще са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърдят резултатите от това предварително, неослепено проучване. Те също така подчертават, че това може да отнеме години. Въпреки предизвикателствата, те остават оптимисти.

 Подобни резултати със стволови клетки при пациенти с инсулт увеличават увереността ни, че този подход може да бъде клинично полезен“, отбеляза Кочис. „Това клинично проучване е кулминацията на обширна предклинична лабораторна работа с използване на MSC между колегите от Йейл и Сапоро в продължение на много години.“ 

 Идеята, че можем да успеем да възстановим функцията след нараняване на мозъка и гръбначния мозък, използвайки собствените стволови клетки на пациента, ни заинтригува от години“, каза Ваксман. „Сега имаме намек за хората, че това може да е възможно.“




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39743186
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031