Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2023 03:26 - РИМСКИ ИМПЕРАТОРИ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 12064 Коментари: 22 Гласове:
66

Последна промяна: 27.07.2023 15:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                          РИМСКИ ИМПЕРАТОРИ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА


   В Римската държава (република или империя) се срещат значителен брой Български имена,донесени в Италия от Келтите-Болги и техните деди,носещи етнонима Белазги (Беладжи, Белджи). Тук ще изброя само някои от тях,за да не ставам банален или досаден и да не разправят скептиците,че всичко според мене било Българско. Всичко не е Българско разбира се- струва си да напиша специална статия за това,но предпочитам да го коментирам в друг материал.

  За улеснение на читателите няма да разглеждам всички епохи,в които е съществувала римската държава а ще се спра само на императорската,която продължава от I-ви до XV-ти век с една уговорка- така наречената "Византия" е същата римска държава,която е основал император Август. Римските императори с Български имена не са малко и няма да изброявам всичките,а само някои от тях в хронологичен ред.

1. ГАЛБА= ГАЛАБА (ГЪЛЪБА, ГЪЛЪБЪ). От Българското лично име ГЪЛЪБ идва фамилията Гълъбови.
2. ОТО (прекръстен от днешната историография на "ОТОН")= ЙОТО (виж и фамилия Йотови).
3. ВЕСПАСИАН= ВЪЗСПАСЕН (в източно-Български диалект Възспасян). Българската етимология на това интересно име сочи,че то е съществувало някога в древните Български общества но после по някакви причини,вероятно религиозни е изчезнало.
4. ТИТ= ТИТЕ (виж нашата фамилия ТИТЕВИ,която за съжаление е вече на изчезване).

              image

5. ТРАЯН= ТРАЙЕН (ТРАЕН). Името означава "Да изтрайва, Да устоява" и е подобно на имената СТОЙО и СТОЯН,които означават "Да стои, Да устоява".
6. СЕВЕР= СЕВАР. Значението на името е просто: СЕВЕР означава ВСЕ-ВЕР (На всички верващ) а СЕВАР: ВСЕ-ВЯР (На всички вярващ).
7. ПЕСЦЕНИЙ (ПЕСЦЕНИЙ НИГЕР)= БЕЗЦЕННИЙ (Безценен).
8. ГЕТА= ГЕТО (виж нашата фамилия ГЕТОВИ).
9. ГОРДИАН= ГОРДЯН (виж "сръбското" име ГОРДАН и Българската дума ВЪЗГОРДЯН).

                                                   image

10. ПУПИЕН= ПОПИЕН (ПОПИЙВАЩ) а в религиозен смисъл: Последовател на Дионис.
11. САБИНИАН= САБИНЯН, САБИНИН (Потомък на САБИН).
12. КАР= КАРЕ (виж Българските фамилии Кареви и Карови,разпространени във Вардарска България).
13. НУМЕРИАН= НЕМЕРЯН (НЕМЕРЕН). Може да е калка също на думите НЕМИРЕН, НЕУМОРЕН и НАМЕРЕН.
14. МАРИЙ= МАРЕ (виж фам. МАРЕВИ).
15. КОНСТАНТИН= КОСТАНДИН (в първична неусложнена форма) т.е.- ГОСТУН-ДАН (Даден от Гостун). ГОСТУН е едно от имената на наше древно божество- аналог на Сатурн,на което са кръщавани владетели и издигнати хора. Точно по тази причина с деня на свети Константин (21-ви май) в Българския месечен календар започва месецът на Българския Сатурн (Бог на подземното царство и нощта),чиито жреци са наричани НЕСТИНАРИ (НОЩИН-АРИ).

                                       image

16. ВАЛЕНТИНИАН= ВАЛЕНТИНЕН (Синът на Валентин),а ВАЛЕНТИН е разбира се ВАЛАДИН (диалектна назализирана форма на името ВЛАДИН).
17. ЙОВИН= Синът на Йово.
18. ЗЕНО (прекръстен в нашата историография на ЗЕНОН)= ЦЕНО: звукът "Ц" е бил избягван в повлияна от гърците среда.
19. ЮСТИН= ИСТИНЪ (ИСТИНА): рядко име,слагано несъмнено по някакви религиозни аргументи,които с течение на времето са изчезнали.
20. ЮСТИНИАН= ВОИСТИНЯН (ВОИСТИНЕН): Защитник на Истината. Добре кореспондира с другия Български превод на името,с което е канонизиран единствено у нас- Свети цар УПРАВДА (ВО ПРАВДА): Защитник на Правдата.

                                                image

21. ФОКА= диалектна форма на името ФИКО,от което произлиза Българската фамилия ФИКОВИ.
22. ВАСИЛИЙ= това е титлата ВАСИЛЕУС (ВАСИЛЕВС),употребена като лично име. Значението в случая е ВЪЗ-СИЛИЙ (ВЪЗ-СИЛЕН) а в преносен смисъл: ВСЕСИЛЕН с което описва качество,характерно за всеки василевс.
23. ЙОАН= форма на Българското име ЙОВАН (ИВАН),което означава ЙОВИН (Синът на ЙОВО) а в друг смисъл- Синът на ЮПИТЕР. Това е разбираемо като посочим,че всяка година от Българския месечен календар в края на месец декември започва месецът на ЗЕВС (ЮПИТЕР),към който принадлежи и Ивановден.

  В късната римска империя,наречена днес "Византия" преобладават гръцките имена които,макар да имат някои Български аналози са силно изопачени от гръцкото влияние,поради което не съм склонен да ги коментирам. Предложените примери обаче добре показват влиянието на дедите ни и техните огромни възможности в древността. Днес народът и страната ни са слаби,но по примера на народната мъдрост за тях настоявам да кажа,че КЪДЕТО Е ТЕКЛО ПАК ЩЕ ТЕЧЕ!

  Ако на скептиците този материал не им харесва,да не го четат но и да не пречат- и без това няма да го разберат,а нямам време тепърва да ги обучавам с дни и седмици,понеже съм достатъчно зает. и не ми се губи време да наливам вода в каци без дъно. За да бъде разбран правилно този материал,са нужни хиляди страници интердисциплинарни познания в широта,с каквато не е разполагал никой тесногръд казион,тюрколог или панславист,без значение с какви титли са го окичили съветската псевдонаука и нейните отрочета в колониалните земи.



Гласувай:
66


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
24.07.2023 08:53
Знам какъв труд си положил, сред стотина, един по един да отсееш имената с Българско звучене....
Трябва да се спомене ,че сред тези императори , има много траки, на първо място е Константин Велики, следва Максимин Трак
Има даже една императрица, наистина от ИРИ, в името на която е кодирана България- Пулхерия!
И то ясно показва, какво означава България- красива, прекрасна Същото сео отнася и до Българина
Да не забравяме, че има голямо племе на гети, най- многобройното тракийско, което е дало начало и на даките
И, че то всъщност е на готите, преименувани така, за да не дразнят с името си Каракала ,убил брат ски Гета
Доказателства ? Готите убиват Траян Деций край Разград, където по начало живеят гети
По късно, край Одрин ,убиват и Валент! Следователно ,столетия живеят по нашите земи Но няма следи да са живели германци в тях
Няма и в Испания, където са се насочили Но има множество топоними и хидроними с Български, както казва Екатерина Велика славянски произход Но няма данни там да са пребивавали славяни?
Поздравления за поредния силен материал!
цитирай
2. 1997 - :)
24.07.2023 09:31
:) :) :)
цитирай
3. georgealeksandrov - Някои уточнения
24.07.2023 09:31
Примерите са интересни, но преобладаващо не са верни. Първо - какво значи с "български имена". Когато се е появил Рим българи е нямало, нито хуни. В хода на времето имената на всяка държава търпят естествено развитие. Например в началото на Дунавска България са преобладавали гръцките имена, после са се наложили гръцко християните и славянските имена, после са се появили и мюсюлмански имена, от 1944 се появиха имена като Владилен, Пролет, Бригадир, а сега в новата реалност има залитане по кино-имена, както и поамериканчване.
В Римската империя е била същата работа. Типичните римски имена - Корнелий, Емилий и пр. с хода на времето са претърпели промяна, защото редица варвари са управлявали империята. На всичкото отгоре примерите са некоректни, търси се българска връзка дори където я няма. Името Василий възниква много преди да има Дунавска българия. То е гръцко по произход и произлиза от Василевс т.е. император. Това е едно "царско" име. Показателно е, че когато говорим за фолклорната героиня Василиса Прекрасна, я представяме едва ли не като принцеса.
цитирай
4. georgealeksandrov - Относно имената
24.07.2023 09:36
впрочем авторът е забравил, че повечето имена се изписват на латински. т.е.Vespasian няма как да значи въз спасен, защото на латински си има дума за спасен. Същото се отнася и за гълъб, който звучи по съвсем различен автор. Авторът явно иска да подражава на Раковски, който търси български корени дори и там, където ги няма. Първо си поставя за цел да докаже, че името е българско и после започва да го сравнява. Само "забравя" да каже как е на латински. В науката история се търсят фактите, а не желанията. Съжалявам че разочаровам автора, но с подобен подход никой няма да го вземе насериозно. Да, има български имена запазени и днес и заслужават цяла тема, но този начин на създаване на изкуствена българска античност е смешен
цитирай
5. dobrodan - Щапаров, от доста време
24.07.2023 10:05
се каня да те питам какво означава "Румелия"?
цитирай
6. mt46 - ...
24.07.2023 11:15
Васил – мъжко име от гръцки произход – означава „царски“, „царствен“. Съкратено от Василий... Вероятно има връзка с "василевс"...
Името Йоан е с еврейски произход...
цитирай
7. dobrodan - Васил идва като име през гръцки, обаче
24.07.2023 18:22
бас/баш иль/ель нямат нищо гръцко :):):) в себе си.
Мога да добавя, че при арабите името Басел означава юнак :).
цитирай
8. shtaparov - Поздрав и за теб приятелю!
24.07.2023 19:01
leonleonovpom2 написа:
Знам какъв труд си положил, сред стотина, един по един да отсееш имената с Българско звучене....
Трябва да се спомене ,че сред тези императори , има много траки, на първо място е Константин Велики, следва Максимин Трак
Има даже една императрица, наистина от ИРИ, в името на която е кодирана България- Пулхерия!
И то ясно показва, какво означава България- красива, прекрасна Същото сео отнася и до Българина
Да не забравяме, че има голямо племе на гети, най- многобройното тракийско, което е дало начало и на даките
И, че то всъщност е на готите, преименувани така, за да не дразнят с името си Каракала ,убил брат ски Гета
Доказателства ? Готите убиват Траян Деций край Разград, където по начало живеят гети
По късно, край Одрин ,убиват и Валент! Следователно ,столетия живеят по нашите земи Но няма следи да са живели германци в тях
Няма и в Испания, където са се насочили Но има множество топоними и хидроними с Български, както казва Екатерина Велика славянски произход Но няма данни там да са пребивавали славяни?
Поздравления за поредния силен материал!

За името ПУЛХЕРИЯ (= БУЛГЕРИЯ) се сетих но реших да се спра само на императорите,за да не излизам от рамките на четивния обем и да не се разпростирам твърде нашироко. Прави са ти разсъжденията,добре си се сетил и за тази императрица,към която мога да добавя ХОНОРИЯ (ХУНОРИЯ= ХУНСКАТА ЧАРОВНИЦА), понеже няма как името й да е означавало ГОНОРИЯ (ГОНОРЕЯ) :) :)
цитирай
9. shtaparov - :) :) :) Сетих те за някой виц? Кажи ...
24.07.2023 19:07
1997 написа:
:) :) :)

Сетих те за някой виц? Кажи го да се посмеем и ние! :)
цитирай
10. shtaparov - Примерите са интересни, но прео...
24.07.2023 19:08
georgealeksandrov написа:
Примерите са интересни, но преобладаващо не са верни. Първо - какво значи с "български имена". Когато се е появил Рим българи е нямало, нито хуни. В хода на времето имената на всяка държава търпят естествено развитие. Например в началото на Дунавска България са преобладавали гръцките имена, после са се наложили гръцко християните и славянските имена, после са се появили и мюсюлмански имена, от 1944 се появиха имена като Владилен, Пролет, Бригадир, а сега в новата реалност има залитане по кино-имена, както и поамериканчване.
В Римската империя е била същата работа. Типичните римски имена - Корнелий, Емилий и пр. с хода на времето са претърпели промяна, защото редица варвари са управлявали империята. На всичкото отгоре примерите са некоректни, търси се българска връзка дори където я няма. Името Василий възниква много преди да има Дунавска българия. То е гръцко по произход и произлиза от Василевс т.е. император. Това е едно "царско" име. Показателно е, че когато говорим за фолклорната героиня Василиса Прекрасна, я представяме едва ли не като принцеса.

Българи е имало хиляди години преди Рим и преди гърците приятелю- "славяни" не е имало,нито ги има и сега!
цитирай
11. shtaparov - впрочем авторът е забравил, че п...
24.07.2023 19:12
georgealeksandrov написа:
впрочем авторът е забравил, че повечето имена се изписват на латински. т.е.Vespasian няма как да значи въз спасен, защото на латински си има дума за спасен. Същото се отнася и за гълъб, който звучи по съвсем различен автор. Авторът явно иска да подражава на Раковски, който търси български корени дори и там, където ги няма. Първо си поставя за цел да докаже, че името е българско и после започва да го сравнява. Само "забравя" да каже как е на латински. В науката история се търсят фактите, а не желанията. Съжалявам че разочаровам автора, но с подобен подход никой няма да го вземе насериозно. Да, има български имена запазени и днес и заслужават цяла тема, но този начин на създаване на изкуствена българска античност е смешен

Нищо не съм забравил приятелю- ти май забравяш,че казаните имена имат превод на Български а не на латински,както съм указал впрочем и в текста.
цитирай
12. shtaparov - се каня да те питам какво означава ...
24.07.2023 19:20
dobrodan написа:
се каня да те питам какво означава "Румелия"?

Турската дума е РУМЕЛИ- не "Румелия",а значението й е просто: РУМ-ИЛИ (Римска земя)! Турците възприели това име и го сложили на някои наши земи под влияние на гръцките потурнаци,които по начало били значително повече от останалите поради изявения предателски манталитет на средновековните анадолски жители,които можем да опишем само с две думи: РИМЛЯНИ ЕЛИНОФОНИ!
цитирай
13. shtaparov - Васил – мъжко име от ...
24.07.2023 19:28
mt46 написа:
Васил – мъжко име от гръцки произход – означава „царски“, „царствен“. Съкратено от Василий... Вероятно има връзка с "василевс"...
Името Йоан е с еврейски произход...

Първосигнални гръкомани описват това име като "гръцко",но според други версии то е Тракийско т.е.- Българско разбира се. Името ЙОАН пък не е дотам еврейско а само има връзка с еврейското,но то е ЙОХАН и ЙОХАНАН (ЙО-ХАНААН). Българското обаче не е ЙОХАН а ЙОВАН което веднага говори,че Българите са го разпознали като свое и са го редактирали така,че да си е наистина Българско и да звучи доста различно от еврейското...
цитирай
14. shtaparov - бас/баш иль/ель нямат нищо гръцко ...
24.07.2023 19:35
dobrodan написа:
бас/баш иль/ель нямат нищо гръцко :):):) в себе си.
Мога да добавя, че при арабите името Басел означава юнак :).

Сега,нека да се разберем Краси. Турския "превод" на това име нищичко не струва,понеже означава БАШ ЗЕМЯ или НАЙ ЗЕМЯ,което е очевидна глупост и срамотна безсмислица. "Арабското" му изопачение пък е гръцка заемка от времето,когато Василий II громял навсякъде арабите,при което си изградил сред тях заслужената слава на непобедим юнак :)
цитирай
15. 1997 - Текумзе е българин, а също и индианците. Оцеола произлиза от оцет.
26.07.2023 00:45
shtaparov написа:
1997 написа:
:) :) :)

Сетих те за някой виц? Кажи го да се посмеем и ние! :)

Името Текумзе произлиза от "ТЕКъл му УМа, ЗЕло". Това последното е от старото зело=много, защото древните думи се сравняват с тези от тяхната епоха, а не от съвременния език.
Не е ли смешно?
цитирай
16. shtaparov - Добър си е вица!
26.07.2023 13:19
1997 написа:
shtaparov написа:
1997 написа:
:) :) :)

Сетих те за някой виц? Кажи го да се посмеем и ние! :)

Името Текумзе произлиза от "ТЕКъл му УМа, ЗЕло". Това последното е от старото зело=много, защото древните думи се сравняват с тези от тяхната епоха, а не от съвременния език.
Не е ли смешно?

Текумзе е толкова Българин,колкото е Хитлер- значи вицът е чудесен,много смешен даже- браво!
цитирай
17. georgealeksandrov - Без да се обиждаш
28.07.2023 20:53
омешал си доста неща. На едно място слагаш всякакви тюркски народи, гръцки имена, латински имена, славянски имена. Като "доказателство" сочиш, че българи имало преди хиляди години и не отчиташ фактори като самосъзнание и извори. На едно място слагаш волжки и дунавски българи. Не се съмнявам, че си чел Петър Добрев, Гритор Велев и подобни имена, но се опитай да подходиш научно.
цитирай
18. shtaparov - омешал си доста неща. На едно място ...
29.07.2023 15:30
georgealeksandrov написа:
омешал си доста неща. На едно място слагаш всякакви тюркски народи, гръцки имена, латински имена, славянски имена. Като "доказателство" сочиш, че българи имало преди хиляди години и не отчиташ фактори като самосъзнание и извори. На едно място слагаш волжки и дунавски българи. Не се съмнявам, че си чел Петър Добрев, Гритор Велев и подобни имена, но се опитай да подходиш научно.

Не се обиждам понеже виждам казионната каша,в която си затънал- откъде ги докара тук тия турски народи та и "славянски" имена,след като прародина на турците е Азия а "славяните" са измислени през 16-ти век? Точно извори имам предвид приятелю- аз съм техен заклет привърженик и държа на тях повече от всички казиони взети заедно! Аз съм измислил сентенцията,че ИСТОРИЯТА Е НАУКА ТОГАВА, КОГАТО ОПИСВА ФАКТИ А НЕ ФАНТАЗИИ! Това е моя сентенция приятелю- не е на казионните туркоманиаци,които прегазват факти и извори като стадо биволи- росна ливада!
цитирай
19. kvg55 - shtaparov,
29.07.2023 21:14
"ВЕСПАСИАН = ВЪЗСПАСЕН" ми звучи като безопасен.
цитирай
20. shtaparov - Здравей приятелю!
30.07.2023 20:02
kvg55 написа:
"ВЕСПАСИАН = ВЪЗСПАСЕН" ми звучи като безопасен.

БЕЗОПАСНИЯТ е кротък и мирен човек,който обича мира а не войната. Древните общества не са се прекланяли пред такива- затова си имали бог на войната а не бог на мира. Аз се ръководя от презумпцията,че повечето лични имена в онова време,както и в днешното впрочем си имат някакъв религиозен смисъл,а изключение правят почти само прозвищата. Изхождайки от това,стигнах до поддържаното тук заключение,понеже древните се възхищавали на войнствените победители,а кротките мирни хора за тях са били мижитурки и обекти за поробване. Поздрав!
цитирай
21. nedovolen - Изхождайки от презумпцията, ви...
06.08.2023 09:35
Изхождайки от презумпцията, видяна в картен материал, преди мнооого години България се е разпространявала от Тихия до ... Тихия океан в обширни райони на север от екватора, следва не само римски императори да са носили Български имена, но излизам от темата.
цитирай
22. shtaparov - Изхождайки от презумпцията, ви...
06.08.2023 16:30
nedovolen написа:
Изхождайки от презумпцията, видяна в картен материал, преди мнооого години България се е разпространявала от Тихия до ... Тихия океан в обширни райони на север от екватора, следва не само римски императори да са носили Български имена, но излизам от темата.

Има подобни данни наистина,но то е било за сравнително кратък период и на много места от нашето присъствие не са останали убедителни следи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4878249
Постинги: 269
Коментари: 9124
Гласове: 137734
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи