Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2023 16:22 - ВВС не ще Тагарев за министър
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 802 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ВВС не ще Тагарев за министър

image Lacho 9:59 | 03 юни 23 16898  

ОТВОРЕНО ПИСМО
ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

от Командването и личния състав на Военновъздушните сили


Уважаеми госпожи и господа журналисти,
Като военнослужещи от състава на българските Военновъздушни сили и Българската армия, и като летци, инженери, техници и осигуряващи полетите на бойната авиация, чиято мисия и задача е охрана на въздушното пространство на Република България, считаме за необходимо да изразим открито позицията си по темата за въздушния суверенитет на нашата страната.

Повод за настоящото отворено писмо са множество телевизионни интервюта от последните седмици със събеседници, чиито позиции и изказвания уронват престижа на българската бойна авиация, и въвеждат в заблуждение българското общество по отношение на необходимостта от поддържане на способностите на ВВС за осигуряване на националната  сигурност.

Конкретен пример за това е интервюто с г-н Тодор Тагарев по NOVA TV в предаването „На фокус“ с Лора Крумова (неделя, 26.03.2023 г.).

С участието си в предаването, г-н Тагарев за пореден път демонстрира пренебрежително отношение към военнослужещите от българските ВВС, като си позволи да окачестви неуморните усилия на целия личен състав на авиобаза Граф Игнатиево по осигуряване охраната на българското небе, като единствена възможност за осигуряване на работа на определен кръг от хора, свързани с експлоатацията на самолет МиГ-29.    

В чл.9, ал.1 от Конституцията на Република България е записано, че „Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост“, а съгласно глава шеста, чл. 130. (1) от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България: „Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.“

Главната мисия на Военновъздушните сили (ВВС) е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили да защитават териториалната й цялост. Тази мисия ВВС осъществяват в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, като изграждат способности за участие в изпълнението на основните мисии и задачи на Българската армия.

Като ключови компоненти на всяка една способност, авиационната техника и подготвения личен състав са императив за изпълнение на заповяданите мисии и задачи на авиобазата. От самото начало на членството на Р България в НАТО, българските изтребители МиГ-29 непрекъснато носят дежурство под оперативно управление на командните структури на НАТО. С тези самолети, които поддържаме със средствата на българския данъкоплатец и благодарение на усилията на ръководството на Министерството на отбраната и Командването на ВВС изпълняваме конституционните си задължения и заповяданите национални и съюзнически мисии и задачи. Ние сме на бойният си пост, не защото сме част от облагодетелствана група от хора, а защото изпълняваме Конституцията и законите на страната.

Ние ясно осъзнаваме сложната военно-политическа и икономическа обстановка в света и региона, и произтичащите от нея трудности за осигуряване на летателната годност на МиГ-29. Поради тази причина полагаме огромни усилия в търсенето на решения, които да осигурят възможности българското небе да бъде охранявано от български летци.

Политическите изказвания и коментари, разпространени чрез медиите през последните месеци, притеснително за нас целят освобождаване от наличната авиационна техника в полза на други държави без оглед на националните загуби и не предлагат конкретна визия за замяна на същата, така че страната ни да гарантира собствения си въздушен суверенитет. Никъде в изказването на г-н Тагарев не става дума как България ще продължи да защитава своя суверенитет!

Като български военнослужещи, след подобни изявления, не можем безучастно да гледаме как г-н Тодор Тагарев очевидно пренебрегва националните ни приоритети и се опитва да омаловажи ролята на авиобаза Граф Игнатиево в изпълнението на основните национални и съюзнически ангажименти. Зад периодично повтаряни фрази „Ние сме член на НАТО и ЕС и това предполага, че споделяме едни и същи ценности“ той се опитва да отклони публичното внимание от сериозния проблем, който би възникнал при преждевременно сваляне от въоръжение на наличната бойна техника.

Нашите ценности са свързани с това да служим на страната си, изпълнявайки ежедневно моралния и законов дълг, да поддържаме авиационната техника, да водим ежедневна подготовка и да охраняваме въздушните граници на страната ни.  

Оставяме без коментар всички опити да бъдем причислени към нечии кръгове и „приятели“, които ни осигуряват незаслужени заплати!

Ние летим и обслужваме този тип самолети, които ни оставиха след реализирането на План 2004. Опасно е, когато хора с амбиции, но без ангажименти и отговорности към отбраната на България застрашават с изявленията си нашата сигурност!

 

 

https://19min.bg/    https://svobodnoslovo.eu/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696159
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031