Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2023 14:48 - ЗА БЮДЖЕТА, СЪДЕБНАТА ИНСТИТУЦИЯ И ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 881 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ЗА НЕЩАТА, КОИТО НЯМА ДА ЧУЕТЕ И ПРОЧЕТЕТЕ ОТ СЕГАШНИТЕ НИ "ПОЛИТИЦИ"

Гюрултията, която вдигат сегашните ни т. нар. "политици" е голяма, но и силно едностранчива.
Служебното правителство на държавния ни празноглавец твърди, че е подготвило проектобюджет с 6,4 % пасиви. Но нито премиерът, нито Празноглавецът, нито депутатите се сещат да кажат колко пари са определени за т. нар. Държавна администрация". а там изтичат много пари. Нещо повече! Вместо да намалява, тя се увеличава.
Ние имаме идиотски огромна администрация, която освен да създава хаос и да краде друго не прави.Никой не си задава въпроса защо една 18 милионна Нидерландия има общо 38 хил. души администрация, а нашата е близа 800 хил!!! Вярно, че в нея влизат остатъците ни от армията, лекарите, даскалите и полицията, но останалите никак не са малко и са половината от цялата администрация. За тях се пръскат огромни пари, половината от които те просто крадат. Говорят за смяна на главния прокурор, но има пълно мълчание за редукция на администрацията, въпреки осемте милиарда лева пръснати по нечии джобове за т. нар. "Електронно правителство", което се прави повече от 20 години /от 2002г./ и което никой не е видял. За сравнение Естония започна да го прави заедно с нас по същото време и го направи срещу равностойността на 55 млн лева за 10 месеца!!!
И никой не иска да види, че трябва да се смени мводела на управление, целите и правилата. 
А оттам идват всичките ни идиотски неволи!



Гласувай:
3



1. kolevdobri - Бюрокрацията в БГ е около 115 хиляди души.
04.05.2023 21:01
Информацията я има в НСИ. Преди няколко години бяха 94 хил. Растат мамицата им мръсна. Ако данните за бюрокрацията в Холандия са верни, то нашата е 3 пъти по-голяма от тяхната, при 3 пъти по-малко население в България, отколкото в Холандия. Тоест реално, нашата бюрокрация е 6 пъти по-голяма от холандската. Друг показател е, колко работници и служители получават заплати от обществените фондове, то България се нарежда до такива страни като Гърция, Норвегия, Дания, Швеция и Финландия. Показателят е 27%. Тук се включват, държавните и общински бюрократи, работници и служители в държавни фирми - например, във фирмите за производство и разпространение на нефт и газ в Норвегия, ж.п. транспорта, общински фирми за преработка на боклук, топло и електроцентрали, учители, лекари, полицаи и т.н. Но за разлика от народите от Скандинавия, които обичат държавите си и работят сравнително ефективно когато са на държавна служба, ние българите, мразим държавата още от турско време и дори и да получаваме заплата от нея, гледаме да я прецакаме, като не работим достатъчно съвестно в обществена полза. Наред с тази "културна" особеност, трябва да се има предвид и липсата на чисто икономически мотив, тези 27% работници и служители, да полагат ефективен труд, защото работят извън пазара. Просто защото на практика собственикът и неговият контрол липсват. Също като при социализма. Ето ви примери - общественият транспорт, БДЖ, фирми за имоти, притежавани от общините, топлофикации и т.н. и т.н. Вижте образованието, здравеопазването, сигурността - всички тези области от живота ни се управляват и поддържат от хора, които са на заплата на данъкоплатците и резултатите ги виждате - пълна скръб. Работил съм и на държавна служба и в частния сектор. Колкото и да ни е скапан частният сектор, ако ние, които работим в този сектор, предлагахме толкова нискокачествени услуги като тези, предлагани от обществения сектор, пазарът отдавна щеше да ни изхвърли и щяхме да фалираме. При държавното обаче не е така. Там няма пазар и както да работят и колкото и да крадат, заплатите и доходите им са гарантирани. Защото те не могат да фалират. Цоцат от бюджета и ни пробутват некачествени услуги, особено в здравеопазването, образованието и сигурността.
цитирай
2. kolevdobri - И още друго, много важно...
04.05.2023 21:22
Колкото повече се множи бюрокрацията, толкова повече се множат и тарикатите, които не работят и искат да прецакат бюджета. Самите бюрократи произвеждат тези тарикати, защото от една страна, тарикатите са електорат за бюрократите, а от друга, бюрократите стават повече, ако има повече тарикати. И двете страни гледат собствената си изгода и връзката между тях е правопропорционална. Само един пример. В малък град от Северна България, шефката на местния клон на Агенцията за социално подпомагане, се кахъреше пред мен, че имало пари по не знам си какви програми и програмки, а вече нямало на кого да ги даде тези пари, защото всички, които отговаряли на съответните критерии за помощи, били получили вече пари от бюджета и сега какво да прави с излишъците. Било голям проблем, защото ако не намери на кого да ги даде, се притесняваше, че "линиите" за следващата година щели да бъдат "загубени". Разбирате ли за какво става дума? Шефката е притеснена, че не може да ПРАХОСА НАШИТЕ ПАРИ!!! А ако не може да "пласира" тези пари, как ще оправдае собствената си заплата и заплатата на всичките си служители? Бюрокрацията живее от това - като се "грижи" за милиони, маса, народ. Социалистическа му работа. Вместо гражданите да се грижат за държавата си, докараха ни дотам, държавата да се грижи за гражданите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11792775
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930