Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2023 17:42 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1354 Концертна зала за София
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 1088 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.03.2023 14:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1354
Концертна зала за СОФИЯ



image


FORMA LTD
  оffice for architecture and engineering design 
аrch. Mikhail Petkov 
e-mail: forma@abv.bg
20 март 2023

ДО 
Г-Н НАЙДЕН ТОДОРОВ 
Министър на културата

УВАЖАЕМИ  Г-Н  МИНИСТЪР,
От интервюто Ви пред БНТ 1 на 19 март 2023 разбрах, че институцията, която ръководите, търси терен за изграждане на сграда, необходима на представителните културни и музикални нужди на столицата, и държавата.
В качеството си на професионалист и дългогодишен проектант, работил в полза на градоустройственото развитие на София, предлагам на Министерството на културата проекти за обсъждане с компетентните държавни институции и изпълнителните органи на Столична Община за използване на териториите на югоизточния или югозападен ъгъл от кръстовището на булевардите „Левски“ и „Дондуков“ - т.н. бивши царски конюшни и административната сграда срещу тях. Изразявам, отново предложението си за оптимално и подходящо използване на тези безценни градски терени, което демонстрирах в края на миналия век.
Териториите притежават всички необходими устройствени, планови и пространствени качества за изграждане на модерна обществена сграда, специализирана с функциите си за нуждите на музиката и културата, и техните различни изразни форми. Разбира се, ако се приеме предложението ни, ще е неоходимо да бъдат откупени авторските ни права.
За културното и грамотно развитие на града и сакралната му зона предложих и проектите, които мисля, че не познавате –

+ Създаване на Национален Музей на българските букви, писменост и култура върху територията, заемана от Националната художествена академия, защото такъв липсва!

+ Създаване, отново за пръв път, но в човешката история, на Площад на културата пред него,

+  Преместване на автомобилното движение по бул. "В. Левски" в подземна транспортна-комуникационна връзка между бул. “Цар Освободител“ и ул. „Искър“, която ще създаде чиста пешеходна структура на повърхността, за да обхване в единно цяло сакралната зона на София като включи в своето пространствено решение среда без автомобилно движение около Паметника на Левски, тангираща до бъдещите сгради, с търсените от Министерството на културата функции.

+ Изграждане на нова и специализирана сграда за нуждите на Националния Исторически Музей, която трябва задължително да се премести в сакралната зона на града като мощен градообразуващ фактор, използвайки внимателно и пълноценно територията, заета от паметника на Червената Армия. 

Предложенията са съобразени с функционалните нужди на София. 
Оставам на Ваше разположение до окончателното разрешаване на въпросите на културата и града.

С уважение 
арх. Михаил Петков
20 март 2023 г.

 

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1396894
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930