Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2022 07:37 - Великобритания отбеляза трудна Коледа, но всъщност истински големите икономически проблеми тепърва предстоят
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2814 Коментари: 5 Гласове:
12

Последна промяна: 28.12.2022 20:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всеки трети лондончанин живее в бедност, дефицитът скача тройно само за година

На 25 декември, в първото си коледно обръщение като британски крал, Чарлз III отбеляза, че тази Коледа е била трудна, заявявайки, че е дошло „време на голямо безпокойство и трудности“. Това се оказа близко до всеки, който е изправен пред конфликт, глад или природни бедствия, както и за тези, „които търсят начини да платят сметките си, начини да нахранят и стоплят семействата си“.

Последната му фраза е пряко свързана с належащите проблеми на неговите поданици. Затова той изказа специална благодарност към хората, които даряват храна и други вещи за нуждаещите се. Чарлз III подчертава ролята на социалните организации, църквите, джамиите и синагогите в опитите да се нахранят гладните англичани.

Докато милиони хора в Обединеното кралство се борят с нарастващите цени на храните и енергията, някои британци са изправени пред въпроса: да включат отоплението или да купят хранителни стоки? Това изобщо не са „разкази на руската пропаганда“, а репортаж на германската телевизия „Дойче веле“. В него се казва, че една трета от лондончаните живеят в бедност, а с покачването на цените на храните дори граждани, които имат работа, се обръщат към благотворителните структури.

Главата на семейството Даниел Бърнсайд казва, че с две деца спестява буквално от всичко. Бърнсайд често не може да си позволи да включи отоплението и често седи без светлина, понякога семейството е без топла храна. Едно от всеки четири деца във Великобритания пропуска едно хранене на ден, според материала на Дойче Веле.

На 23 декември Financial Times публикува статията „Британската зима на недоволството - неизбежен резултат от строгите икономии“, в която се описва как десетилетието на съкращения на разходите от страна на Консервативната партия направи страната уязвима на външни шокове.

Виновникът за случващото се не е бившият премиер Лиз Тръс с нейния скандален минималистичен бюджет, довел до сериозни колебания на пазара. Ефектите от консервативната 12-годишна програма за строги икономии на държавните разходи, която продължи при министър-председателя Камерън, непрекъснато се натрупваха през последното десетилетие.

„Проблемът е, че когато едно след друго или едновременно се сблъскате с пандемия, енергийна криза и акт на груб икономически самосаботаж, вашите сега крехки и изтощени обществени услуги ще се огънат там, където една здрава система би поела напрежението“ пише FT.

Дванадесет години след началото на строгите икономии, статистиката показва, че заплатите и производителността са в застой. Реалните заплати в Обединеното кралство сега са по-ниски, отколкото бяха преди 18 години. Има скок на хроничните заболявания и продължителността на живота вече не расте, а преждевременната смъртност достигна най-високото ниво сред развитите страни.

Бюджетният дефицит на Обединеното кралство през ноември 2022 г. нарасна до рекордно ниво от 1993 г. насам и почти 3 пъти над дефицита, регистриран година по-рано. Това се дължи на големите държавни разходи за субсидиране на разходите на домакинствата и бизнеса за плащане на сметки за електроенергия.

Бюджетният дефицит на страната през ноември възлиза на 22 милиарда паунда (26,8 милиарда долара), въпреки че анкетираните от Bloomberg експерти очакваха да видят цифра от 14,8 милиарда паунда. Всичко това подсказва, че най-трудните времена за Великобритания тепърва предстоят.

А новият министър-председател Риши Сунак трябваше да анализира грешките на своите предшественици: може би вместо да разпалва антируска истерия и да унищожава собствената си индустрия, си струва да промени ирационалния подход към външната политика на страната, с което да облекчи и икономиката.

Очертава се, че всеобщата икономическа криза във Великобритания съвсем естествено прераства в криза на властта. И кой от високопоставените лица ще спре да седи в креслата на Уестминстърския дворец и кой, подобно на Лиз Тръс, ще изхвърчи от Даунинг стрийт, ще разберем скоро. 



Гласувай:
12



1. radostinalassa - Това е добре...
28.12.2022 16:04
британците също трябва да се борят с недемократичния руски газ. Да стоят на студено и да развъждат вируси и стафилококи. Борбата ще е жестока.
цитирай
2. missana - Да не плачем на чужди гробища. Цените на хранителните стоки във
28.12.2022 20:01
Великобритания са по-ниски от тези в БГ. Иначе бих се радвал Великобритания да изчезне от световната карта, все едно никога не я е имало!
цитирай
3. radostinalassa - Аз се радвам, че трябва да стоят на студено, забележи...
28.12.2022 20:37
Там живеят вече над 50% араби, които имат синя кръв и не им е студено. Радвам се, защото помня как Чърчил бомбардира София и други наши градове, пускаха играчки бомби, което е израз на варварство. Тези са били диваци.
цитирай
4. kvg55 - iw69,
28.12.2022 22:23
Тия падат от високо. Яко ще се натъртят.
цитирай
5. iw69 - Да Краси,
28.12.2022 23:29
така е, но те имат все пак повече резерви.
Да му мислим ние, баш голтаците на континента.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4892443
Постинги: 2552
Коментари: 6430
Гласове: 16781
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930