Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2022 18:36 - Бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс купи и ТЕЦ "Марица Изток 3"
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 587 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс купи и ТЕЦ "Марица Изток 3" image
  • Автор: epicenter.bg
  • 19 Май 2022
 

Още по темата: Скандален сърбин и офицери от ЦРУ купуват Нова телевизия,   Как бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс се превърна в медиен магнат на Балканите

Компанията влезе в България през 2011 г., когато купи от италианската “Енел” един от тецовете в Маришкия басейн. Сега централата произвежда 13% от тока, който се потребява в България.

 

Американската инвестиционна компания Kohlberg Kravis Roberts&Co (KKR) е новият собственик на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”, съобщи Ройтерс. Председател на борда на глобалния институт към компанията е бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс. В сделка на стойност 2,2 млрд. долара KKR е придобил друга американска компания - ContourGlobal, която има мажоритарен дял в българската електроцентрала, а 27% в нея са на Националната електрическа компания, уточнява flagman.bg.

Бордът на компанията вече е одобрил офертата и препоръчва на акционерите да я подкрепят. Съгласие имало и от Reservoir Capital Group - най-големия акционер със 71,4% в ContourGlobal. Сделката ще се осъществи чрез компанията Cretaceous Bidco, регистрирана в Лондон в края на март 2022 г. От KKR заявяват, че оценяват ContourGlobal като висококачествен бизнес, подкрепен от балансирано и географски диверсифицирано портфолио за производство на електроенергия. Компанията осигурявала привлекателна платформа за значителен бъдещ растеж, увеличаващ стойността, воден от променящия се характер на енергийната индустрия в резултат на целите за декарбонизация в момент на глобален енергиен преход.

ККR e една от водещите световни инвестиционни компании, има екип от над 1900 служители, а управляваните от нея активи се оценяват на близо 460 млрд. долара. Инвестициите са насочени в 10 сектора, основни сред които са енергетиката и капиталовите пазари.

Сделката за теца всъщност не е първата инвестиция на KKR в България. Компанията има дял в “Юнайтед груп”, където мажоритарен акционер е лондонският фонд “БиСи партнърс”. Преди близо 2 години “Юнайтед груп” купи БТК за 1,3 млрд. евро, а в началото на 2021 г. стана собственик и на Нова тв в сделка за 185 млн. евро.

През 2018 г. KKR наддаваше заедно с вече покойния чешки милиардер Петр Келнер за покупката на бизнеса на “Теленор” в България, Сърбия и Черна гора. Сделката тогава бе спечелена от компанията PPF на Келнер с цена от 2,8 млрд. евро.

СоntоurGlоbаl yпpaвлявa 138 централи в Eвpoпa, Ceвepнa и Латинска Aмepикa и Aфpикa. Компанията влезе в България през 2011 г., когато купи от италианската “Енел” един от тецовете в Маришкия басейн. Сега централата произвежда 13% от тока, който се потребява в България.

Енергийната компания се търгува на борсата в Лондон, а съгласно сделката KKR ще плати 36% премия над постигнатата цена за акция на ContourGlobal на борсата в понеделник.

Очаква се придобиването да бъде завършено до края на годината, като плащането ще бъде изцяло в брой. Управителният съвет на ContourGlobal вероятно ще приеме офертата, тъй като акционерите ще реализират значителна печалба, става ясно от думите на председателя на борда Крейг Хъф.

Новият собственик вижда сериозен потенциал за растеж в компанията, воден от промените в енергийната индустрия, свързани с целите за декарбонизация. "KKR вярва, че може да подкрепи ContourGlobal в целите ѝ да намали с 40% парниковите ѝ емисии до 2030 г. и да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.", се посочва в изявлението на фонда, цитирано от Reuters.

Инвестиционната компания преговаря и за закупуване на UK Power Networks, която доставя електричество до 8 милиона домове във Великобритания и в момента е собственост на азиатски милиардер.

ContourGlobal придоби въглищната централа в България през 2011 г. от италианската компания Enel Group, която се раздели със значителна част от енергийните си активи заради свръхзадлъжнялост. Дружеството притежава 73 на сто от въглищната мощност, останалият дял е на държавната "Национална електрическа компания" (НЕК).

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", която е разположена в старозагорското село Медникарово, е с мощност 908 MW и произвежда средно 10% от електроенергията в България. Напоследък централата има проблеми с българските власти, екоминистерството спря работата ѝ заради системно замърсяване на въздуха.

KKR е базирана в Ню Йорк. Глобалният инвестиционен фонд управлява активи на стойност 471 млрд. долара. Инвестициите на KKR са в различни активи – енергийни, инфраструктурни и имотни проекти, а чрез свои стратегически партньори – и хедж фондове. Притежава над 100 компании, сред които и енергийни и инфраструктурни, занимаващи се с имоти, както и със застраховане.

 Източник: epicenter.bg
https://glasove.com/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19844992
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930