Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2021 17:57 - Пъпеши със салмонела в големите вериги, не купувайте (ДОКУМЕНТ)
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 352 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пъпеши със салмонела в големите вериги, не купувайте (ДОКУМЕНТ)   29 Юли 2021 5429     image image Автор: Lupa.bg

Въпреки настоятелното отричане от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), че в магазините има пъпеши със салмонела, оказа се, че заразените плодове, които според ботаниката всъщност са зеленчуци, отдавна са по щандовете в големите вериги, както и по хотелските ресторанти в България.

image

Източник на Lupa.bg от Министерството на здравеопазването предостави документ, от който научихме, че още на 2 юли в България е влязла огромна пратка пъпеши от Германия, заразени със Salmonela Braenderup.

Гл. ас. Мария Павлова алармира лабораторията по микробиология към болницата в Благоевград за разпространението на пъпеши със салмонела, доставени от Германия. Според медика в страните от ЕС ежедневно се докладва за случаи на салмонела след консумация на пъпеши, като най-засегнатата група са малките деца и хората над 60-годишна възраст.

Съобщава се за фебрилитет (повишение на телесната температура над нормалната за човека 36-37.2 єС, б.ред.), миалгии (мускулни болки, б.ред.), средна до тежка диария, но, за щастие, засега няма смъртни случаи.

В средата на юли в медиите се прокрадна информация за издънката, но от БАБХ побързаха да успокоят, че опасните плодчета от сем. Тиквови не са стигнали до магазините, което се оказа лъжа.

Пъпешите със салмонела отдавна са на тезгяха в големите вериги, затова Lupa.bg препоръчва да не купуваме пъпеши от хипермаркетите.

Министерството на здравеопазването вече е наясно с издънката, но дали ще се стигне до изтегляне на стоката от магазинната мрежа, още не се знае.

За да е пълен екшънът, Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) също има информация за пратката.

Така остава открит въпросът защо след като и здравното министерство, и БАБХ имат информация за заразените пъпеши, въобще се е стигнало до тяхното разпространение в магазините.

Наскоро от БАБХ признаха, че у нас е пристигнало предупреждение от Европейската комисия за възможно наличие на салмонела в пресни плодове и зеленчуци. Касае се за проучване във връзка със съмнение за хранителен взрив в няколко държави на ЕС, предизвикан от наличие на бактерията S. Braenderup.

В официална информация от БАБХ все пак се казва, че пъпеши, които „биха могли“ да са източник на салмонела, произведени в Бразилия и Хондурас, са били доставени от Холандия до българска фирма.

Незабавно била извършена проверка на място в склада на българската компания, където е установено е, че фирмата е получила една доставка (700 кг) на пъпеши с произход Хондурас в началото на март и две доставки (всяка по 980 кг) на пъпеши с произход Бразилия в началото на март и началото на април.

Направено е пълно проследяване и са предоставени данни за доставените количества до клиенти. Към момента няма налични количества от посочените доставки. Няма и последващи доставки на пъпеши с произход Бразилия и Хондурас.

https://lupa.bg/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19792709
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930