Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2020 07:28 - Студен преврат - когато законите биват изкривени до инструмент за политическа разправа с опонентите
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2734 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 15.07.2020 10:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кенгуру подскача в прокуратурата.

Или когато абсурдът стане нетърпим.


Очевидно в България на всекиго може да му се измисли някакво прегрешение.
Това показа казусът "Бобоков". А това на свой ред показва колко напреднала в България е ерозията на върховенството на правото, пише Ясен Бояджиев за Дойче Веле.

Възможно ли е заради това, че си разменял с някого в Уотсап преписани от медиите банални общодостъпни новини, да те обвинят, че си застрашил националната сигурност и да те тикнат в ареста? Звучи невероятно, но е възможно.

Кенгуруто

Въобще, тук напоследък някои неща са толкова абсурдни, че няма как да бъдат описани с достъпни за здравия разум средства. Та се налага човек да прибегне да някакви откачени сравнения. В исторически план е подходящо сравнението със сталинистките времена. А ето и нещо от литературата: през 1949 г. главният герой в романа „Кенгуру" на Юз Алешковски е разследван и съден по „дело за зверското изнасилване и убийство на най-старата кенгурка в Московския зоопарк през нощта на 14 юли 1789 г. срещу 5 януари 1905“.
Героят, разбира се, няма нищо общо със „зверското“ деяние, понеже самото то е напълно измислено. Също като останалите „особено важни дела“, за чието "разкриване" неуморно работят следователите. Според обяснението на един от тях, тези дела са „неограничен брой, доколкото си ги фабрикуваме сами“.

Фабрикуването

Та и българската прокуратура напоследък се е отдала на това занимание и много подобни "кенгура" вече бяха изфабрикувани от нея. Методът бе сполучливо формулиран неотдавна от съдийката по дело, завършило с оправдателни присъди за всички обвиняеми: "Част от обвиненията не съставляват престъпления, а друга част от обвиненията са за престъпления, които не са извършени". Заради стремглавия ход на събитията тези дни последното (известно засега) прокурорско "кенгуру" остана недооценено. Което е незаслужено, защото то хвърля обилна светлина върху смисъла на тези събития и показва, по-специално, какво е новото в сегашните протести.
Става дума за прокурорското постановление, с което като обвиняем бе привлечен (арестуван за трети път и освободен срещу 1 милион лева гаранция) бизнесменът Бобоков. Според прокуратурата той влязъл в престъпен сговор с президентския секретар Узунов, в резултат на което последният, в нарушение на служебните си задължения, му пращал чат-пат по Уотсап информации, извадени от някаква новинарска сводка на служба „Военна информация“. Така двамата застрашили националната сигурност "чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба“.

Секретна информация?
Сводката явно се смята за супер „секретна“, само дето в нея няма нищо тайно, а само изцяло публични информации, които могат да бъдат открити във всяка българска и чуждестранна новинарска медия. Като например: премиерът на Либия Файез ал Сарадж обсъдил с министър-председателя на Италия Джузепе Конте обстановката в страната; после същият обсъдил същото в Брюксел с Федерика Могерини; Съветът за сигурност на ООН пък провел извънредно закрито заседание по либийската тема. Може да се види и напълно протоколно прессъобщение за предстоящо посещение на президента на републиката в Китай. В много от новините са посочени и „секретните“ източници – Ройтерс, Асошиейтед прес, БТА...
Пътем да обърнем внимание с какво се занимават и за какво им плащаме на т.нар. секретни служби (в случая военното разузнаване): копи-пейст по сайтовете или, както се казваше по-рано, събиране на изрезки от вестници. Както и че „оперативните им интереси“ са явно доста семпли и безсмислени.

Доста семпли са и творческите възможности на прокуратурата. Резултатът от тях е много смешен, но и страшен. Защото на всеки може да му бъде измислено едно „кенгуру“. И защото ясно се вижда колко е напреднал процесът по „зверското изнасилване и убийството“ на върховенството на правото.

А всъщност трябва да благодарим на Гешев!
Има обаче и добра новина. Години наред темата за необходимостта от реформа в съдебната система и преди всичко в прокуратурата оставаше неразбрана и слабо популярна. Само преди десетина месеца, например, протестите срещу избора на Гешев за главен прокурор едва събираха по пет-шестстотин души. Оттогава насам обаче прокуратурата съвсем го „удари през просото“ и абсурдът вече е съвсем видим. Така че днес тя се превърна в основна тема, а оставката на Гешев – в основно искане на многохилядни протести. Това е голям скок в израстването на гражданското общество, за което всички (включително онези, които си го избраха и му дърпат конците) трябва да благодарят на главния прокурор.



Гласувай:
12



1. morskipesni - "Съдебната система" -този гнусен инструмент за политчески репресии
15.07.2020 09:44
показа най-накрая истинското си, крокодило-маймунско лице. Първосигнално- някой ги подразни с пръст и пръчка- и те, (ПРИМАТОИДИОТИТЕ С НЕПРИКОСНОВЕНА И БЕЗКОНТРОЛНА ВЛАСТ) наскачаха от бюрата и столовете и с НЕЧЛЕНОРАЗДЕЛНО РЪМЖЕНЕ и БЯС се нахвърлиха НАД НАРОДА и НЕГОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ.
цитирай
2. apostapostoloff - НЕ БОЙТЕ СЕ, ДЕЦА
15.07.2020 10:29
Мустафата се е свързала с Държавния департаментна САЩ и е помолила за военна помощ. От отлично информиран източник, пожелал анонимност, узнах, че Пентагонът изпраща 300 000 морски пехотинци, които ще помогнат на нашите революционери да вземат властта.

Историята, пише Хегел, винаги се повтаря. През 1944 довтаса трети украински фронт на маршал Толбухин, а сега идва морската пехота на САЩ!

Хип, хип ура!
цитирай
3. iw69 - Апостоле,
15.07.2020 10:42
може да извадиш и късмет, морските пехотинци да ти прекопаят двора
цитирай
4. djem - Говорите за противоречия В ЗАКОНИТЕ.
15.07.2020 10:48
Ще ви дам един фрапантен случай от нашето законотворчество, а именно противоречия в ЗЗД. чл 18 категорично казва, че имуществени и вещи права се дават единствено чрез Нотариален акт в писмена форма, заверен от нотариус и вписан в имотния регистър.
Но
чл. 19 и чл 20 му противоречат, като се допуска тълкуване, по ТР от преди 50 години и т.н. Впрочем, всички тези тълкувания, които дават на прокуратурата и съдебната ни система да намират вратички в законите, позволяват своеволия и хаос в държавата ни. Тези вратички в законите в никакъв случай не дават определението ПРАВОВА ДЪРЖАВА. в НАШЕТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ИМА И МНОГО АБСУРДИ, КОИТО ПРАВЯТ ДЪРЖАВНОТО НИ УПРАВЛЕНИЕ неадекватно.
цитирай
5. iw69 - Да права сте Djem
15.07.2020 11:11
Но освен недоизписаните и често недомислените закони у нас, хората които се издигат нагоре нямат интелектуалните качествата и умствения багаж за постовете, които им дават/заемат.

И това дори е по-страшното от недоизписаните закони, защото дори не е задължително да имаш въобще писани закони.
цитирай
6. demokratizator - Добре написано
21.07.2020 22:55
Обвиненията на прокуратурата стават все по-лишени от логика и все по-карикатурни, което засилва чувството в обществото, че става въпрос именно за разчистване на сметки, а не за реално търсене на правосъдие и справедливост. Публична тайна е, че много утвърдени адвокати в страната често пъти имат достатъчно добри контакти да получат текстовете на решенията по дадено дело още в деня преди последните да са публикувани официално - но в конкретния случай последното беше повод за поредно гръмко обвинение сякаш става въпрос за държавна измяна.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822938
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16458
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031