Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2019 10:59 - ЗА СЕЛЕКЦИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1292 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ СА АПАТИЧНИ И НЕ ТЪСЯТ АКТИВНО ПРОМЯНА НА СТАТУКВОТО

Отговорът е един-такава е била селекцията на българите във времето. Там, където се цени изключително тялото, а не общочовешките ценности се стига до абсурда духът да бъде омаловажаван за сметка на тялото. Най-баналното пожелание у нас е: "Да си жив и здрав!". Е, да виждате  в това някаква ценност? Или смятате, че ще се съберат едни живи-здрави хора и на тази основа ще направят здраво, умно и действено общество? У нас няма семейство, в което на личните празници на членовете на семейството да си пожелаят чест, достойнство, солидарност, състрадание към страдащите и други подобни необходими обединителни ценности, които са задължителни фактори за създаване на здраво, мислещо и действено общество. Достатъчно е да прегледате пословиците и поговорките ни и ще разкриете щенията на българина. Какво означава, например, "Преклонената глава сабя не я сече"? Или "Всяка коза за свой крак"? "Учи, за да не работиш"? Мога да дам десетки подобни "ценности" от българския фолклор, които са формирали съзнанието на българина през последните 12 века. Как ще си обясните, например, че из цяла България има дребни протести по повод действителни проблеми, но българинът не иска да се досети, че може проблемите да са различни, но злината идва от едно-единствено място-управлението на държавата, регионите, районите и населените места. Ако бяха си задали този въпрос, тогава всички вкупом щяха да излязат и да потърсят сметка на управляващите. Ако трябва с тояги и камъни. Но това не става с ценности като "живот и здраве", а с чувството за чест, достойнство и солидарност. А точно те липсват. Достатъчно е да се замислите защо в България не е имало дуели, при които българинът да защити честта и достойнството си и тази на близките си, а стига само до "поразяващото" прозрение: "Аз на него мамата му..., но нямам кураж". "Като ми падне в ситуация, в която съм по-силен от него-ще му го върна тъпкано!". Нима не сте чели гневния изблик на дядо Петко Славейков?
Ето ви го, за да го прочетете и ако можете-да го запомните за цял живот, както и да научите децата и внуците си да не допускат никога някой да има основание да напише или каже това. 

НЕ СМЕ НАРОД


Н
е сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
а всякому мерамът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.

1875


Подобни неща са видели и отбелязали и Ботев, и Елин Пелин и други наши класици и народопсихолози, но не са обяснили причината за това.
Затова ще се опитам разбираемо да ви го обясня.
Всяка една общност с течение на времето се променя, поради факта, че се променят и ценностите. Това се нарича селекция. Там, където ценностите са здрави и действени се създава общество, което  е силно и държавното и местното управление се съобразяват с него. Обратното-там, където властта е свръхцентрализирана се прави антиселекция и индивидът е принуден да заложи на физическото оцеляване. Там се стига до прословутот пожелание: "Да си жив и здрав". И никой не си дава сметка, че животът и здравето не са духовни ценности. Никой не се сеща да погледне биографията на астронома Стивън Хокинг, който беше жив труп в продължение на целия си съзнателен живот, но приносът му към астрономията е толкова голям, колкото неговите "живи и здрави" колеги не успяха да направят. Това се казва силен дух, който е по-важен от телесния комфорт и той го доказа по един изключителен начин.
Но нека потърсим едно приемливо обяснение на сегашната селекция на българина. Селекцията се прави или от обществото, което селектира властта, или властта прави селекцията. Когато обществените ценности заставят властта да се съобразява с тях се живее в една демократична среда и държавата просприра. Но когато властта е абсолютна-тогава селекцията е ужасна и се стига до "идеята" за физическо оцеляване. 
Исторически погледнато можем да обясним какво е станало българина през последните 12 века. Защо 12? Защото тогава България е приела една политическа доктрина, която е представена като религиоозно течение. Тогава започва и обработката на общественото мнение по един безпрецедентен начин.
Малко история.
Армения е първата държава, която създава християнска вяра като държавна и ценности, които формират обществено съзнание. Това става през 301 г. след Христа, макар покръстването в Армения да започва още в 1-ви век след Христа. Западната римска империя приема християнството през 313 г. с т. нар. Милански едикт на император Константин I. На него е кръстен и Константинопол. Религията е отделена от държавната власт и се управлява от папа, който всъщност е епископ на Рим. Така духовната и светската власти са в съдружие, но не са подчинени една на друга. Същата година губи властта си от Лициний и се премества в Константинопол. През 324 г. отново става император на Римската империя. През това време, докато през 337 г. създава т. нар. Източно православие, той строи църкви и НАЗНАЧАВА висши християнски духовници. По този начин придобива абсолютна власт и подчинява църквата. Скоро след това умира, като приема християнството няколко дни преди смъртта си. Излиза така, че той е станал господар на религията без да бъде християнин. Затова и е редно да се приеме, че т. нар. Източно православие е политическа доктрина с цел да упражнява властта си и над вярата.
Ще ви дам един пример за съществена разлика между Източното и Западното християнство, който е много ясно разбираем какво е целял Константин.
В Западното християнство основен празник е Рождеството. Това дава възможност на западния християнин да има самочувствие и вяра, че може да промня нещата, тъй като той и Биг са се появили на този свят по един и същи начин-родила ги е земна майка. Така християнинът придобива вяра и увереност, че трябва да върви по стъпкте на Бог и да прави това, което прави и Бог. 
В Източното християнство основен празник е Великден. Великденът отделя категорично вярващият от Бог, понеже възкресението може да бъде сътворено единствено от Бог. Затова източноправославният, знаейки, че не може да прави чудеса не действа, а чака с надеждата, че Бог ще слезе на земята и ще направи чудото. Така вярата се подменя с надежда, което прави вярващия апатичен и бездействен. А който не е съгласен с това получава мъчителна смърт. Така започва една духовна селекция, при която несъгласните с абсолютната власт биват физически унищожавани, за да бъде властта на императора абсолютна. Да не забравяме и факта, че крепостничеството, което трае в Руската империя до 1861 г. също е "изобретение" на император Константин.
При приемането на християнството в източната Римска империя същият този Константин подлага чрез подчинената си църква хората със свободен дух на гнения и смърт. Така смята, че ще управлява безконтролно и безопасно без да си дава сметка, че така демотивира поданиците си и един ден империята ще рухне поради лошата селекция. 
Когато през 863 г. княз Борис подписва с Византия т. нар. Договор за дълбок мир, в договора се приема и християнството като държавна религия на българската държава. Преговори с него са водили и от Рим, но той прима християнството от император Михаил III. Тогава той все още не е християнин. Той прима християнството на следващата година. Което обяснява, че също както и император Константин християнството не е религия, а политически ход. Да не говорим, че той обещава и на немския крал Лудвиг II да приеме католицизма. Това е още едно доказателство, че вярата за него не е религия, а политика.
По същото време по българските земи се появяват и павликяните, които стават основа за създаване на богомилството. Искането им е било държавата да не бъде посредник между вярващите и Бог. Това е неприемливо за княз Борис и той започва нова селекция. След като е избил 52 знатни боляри заедно с цялата им рода, той започва чрез подчинената си църква да избива и прокужда големи маси български християни, които не са съгласни царят да администрира църквата и да раздава правосъдие, за да запази абсолютната си власт.
Това продължава и при следващите български владетели, което прави така, че несъгласните с царските закони и правила да бъдат избивани и прогонвани далеч от България. Така даваме безплатно качествени хора на държави като Италия, Австрия, Франция и др. европейски държави.
Тази селекция продължава и през времето на османското владичество по българските земи. Продължава и по-късно, но най-тежко е след идването на съветските войски и окупират на страната ни. Тогава насилствено се сменя властта и политическия елит. Въвежда се идиотска селекция от типа на Ленин и Сталин и се избива цвета на България, създал се след рско-турската война 1877-8 г. в течение на няколко поколения. Селекцията се върши и сега, но по друг начин. Вместо да създадат добри условия за реализация на всички способни български граждани и да гарантират правата и свободите, беше направено точно обратното. Създадоха се силови групировки, които направиха живота на предприемчивите невъзможен. В същото време границите вече бяха отворени и отново най-качествените българи напъснаха масово Родината. С това генът на българите беше за пореден път омаломощен. Тази селекция дава възможност на криминални типове да навлязат във всички власти, да монополизират бизнеса и медиите. В същото време прокуратута, службите, МВЗ и значителна част от съдийския състав бяха прочистени от съвестни, законоспазващи и справедливи служители, за да може абсолютната власт да бъде възможна. Ежедневно се появяват по послушните медии физиономиите на Борисов, Цацаров и Гешев, като се бият в гърдите колко много работа вършат, като чи ли нямат говорители, които да кажат това.
Селекцията лишава държавата ни от качествени хора, като у нас остават хора без ценности-смачкани послушни и зависими. С такива граждани никоя държава не може да просперира. Държавата може да просперира тогава, когато има справедливост, качествено обучение и свобода за бизнес, журналистика и култура. Тогава напред ще вървят умните, достойните, справедливите, честните и можещите, а не тази гмеж, която в момента е яхнала родината ни и краде, лъже, убива и всичко, което противоречи на християнските ценности. В същото време БПЦ не си мърда пръста на анатемоса разграбването на страната и прогонването на качествените българи, без които страната просто няма да се справи.
Това, разбира се, не може да продължи вечно. Да се надяваме, че политиците ни ще се променят коренно и ще направят нещо смислено и полезно за всички е наивно до глупост. Просто трябва да си дадем сметка, че конската муха не може да събира мед, защото няма необходимите качества, органи и технология. Да замениш вярата с надежда, че Господ ще слезе и ще направи чудото е също токова наивно и глупаво. Господ не е чирак на хората. Той си е свършил работата, като е дал на хората Декалога. Оттам-нататък ние трябва да си свършим работата. Промяна може да има, но тя става бавно. Трябвата поколения да минат, за да се възстановят генетично качествени вярващи и действени достойни българи, които да сменят модела и посоката.
Някой пак по инерция ще изтърси: "Да са живи и здрави!"
Разбрахте ли?





Гласувай:
7



1. attila - Не е Важен Езика, Той е Заменим. Важно е КРЪВТА да е БЪЛГАРСКА !
31.08.2019 13:30

Както Съм Казвал не Веднъж :

Не е Важен Езика, той е Заменим. Важно е КРЪВТА да е БЪЛГАРСКА нея не Може Смени Или Замени.

Задунайските Славяно Мангали са Съветски ЛАЙНА, Така че да МРАТ !

Расовите БЪЛГАРИ са на Волга и Кавказ, Дори Уйгурите са по Истински Българи от Задунайските ДЕГЕНЕРАТИ.

Българска Държава на Балканите НЯМА от 650 Години, от както Еврейката САРА Агент на Синедриона Разсипа Българското Царство на Юг от Дунав и Подготви Падането Под Хазарско-Османско Робство !

ЛИКВИДИРАЙТЕ ЗАДУНАЙСКАТА КОЧИНА, ТЯ НЕ Е БЪЛГАРСКА !

ИЗБИВАЙТЕ КОМУНИСТИ, ТРЕПЕТЕ МИЛИЦИОНЕРИ, НАЙ-ВЕЧЕ ПОТОМСТВЕНИ,ТЕ НЕ СА ХОРА !

БЪЛГАРИ ПОМНЕТЕ :

30 Години ФАЛШИВ Преход!

75 Години НЕЗАКОННА Комунистическа Власт!

141 Години ЗАДУНАЙСКА Славяно Мангалска Губерния!

КОЙ Е КОМУНИСТ, ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК!

КОЙ Е МИЛИЦИОНЕР, ТОЙ Е ПОДЧОВЕК!

КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО!

АКО СИ БЪЛГАРИН:

НЕ РАБОТИ.

НЕ ГЛАСУВАЙ.

НЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ.

ВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА ОТ 75 ГОДИНИ.

ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА ОТ 650 ГОДИНИ.

ДА СЕ ЛИКВИДИРА !

КАЗАХ !

w-w-w.b-u-l-g-a-r-y-a.g-a
цитирай
2. krumbelosvet - Пореден майце-плювен текст.
31.08.2019 15:41
Типично за русофоб и антиком. Всички като тебе мразите народа си, оти не е западен. А вие не майка си любите, а запада.
За нещастното стихотворение на Петко Славейков, имам изчерпателен пост ""Не сме народ а мърша..." доказва обратното" от 12.10.2015
Стихотворението е писано през 1875г, в навечерието на Въстанието. Поводът е, че не се е явил кворум на заседанието на читалищното настоятелство в Цариград. Стар борец за свобода чрез просвета, поетът избухва в ПАРТИЕН БЯС срещу "младите", които са за незабавна свобода чрез оръжие. Месеци след печално-известното стихо, "мършата" се вдига на въстание и НАИСТИНА заслужава свободата си. Писаното обаче остава и който мрази народа си, злобно го цитира.
А Петко има и обратното стихо:
Жестокостта ми се сломи:

И рекъл бях, аз няма веч да плача...

Сигурно г-н Н. Колев го знае наизуст, имаше го в христоматията. Тогава ТОВА се акцентираше . Сега антите и фобите акцентират на мършата. Сега "времето е ваше", на майцеплювците...
цитирай
3. bosia - до крумчо да го светнат по белото...
31.08.2019 16:42
За разлика от теб, мен ме молиха от ЦК и ДС да напусна България през осемдесетте години на миналия век.
Що се отнася до горните ти глупости, най-добре се вижда по състоянието на държавата и обществото къде се намираме. Ние сме на последните места по свободи, права и доходи, а на първите по корупция, избиване на български граждани по пътищата и изключително нискто ниво на здравеопазване. Ако не са гурбетчиите да изпращат стотици милиони евро, долори и друга валута-техните близки сега нямаше да са живи. С лед 09.09.1944 г. беше доунищожен цвета на нацията, за да могат една шепа национални предатели и неграмотни простаци да управляват лесно.
И това ли не е селекция, белосветнатий? А какво е избиването на десетки милиони от Ленин и Сталин?
Като не можеш да четеш и мислиш е по-добре да не влизаш в блога ми, защото при следващата ти глупост ще започна да те трия. Рубладжиите не ми трябват в блога.
цитирай
4. vladtepes - За празниците
02.09.2019 13:23
Съвсем нормално е денят, в който шефът е разпънат на кръста да е по-голям празник от рождения му ден. Разпети Петък е професионален празник на свещениците.
цитирай
5. kolevdobri - "Господ не е чирак на хората"
03.09.2019 21:54
Плюс от мен. Лошите практики се създават от централизираната бюрократична машина. Боклуци стават началници. Системата е тотално сбъркана. Така се пада под робство. Натам вървим. Уж като малки ни четяха приказката за НЕВОЛЯТА и уж разбрахме, че не бива да разчитаме на нея, ама всичко е било май на уж.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11737098
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031