Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2017 20:03 - ПИСМО ОТ МОЙ ПОЗНАТ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1032 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.03.2017 20:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Тото, избори, сватба

 

Сватба – половонеутрален и политкоректен термин за омъжване/оженване

Както е казал народа, като дойде време за сватба бъркате в торбата със ……… и каквото хванете. За хубаво или лошо бракуването (официално или не, църковно или не) се случва от нито един до няколко пъти в живота. При социализЪма май можеше само до 4 пъти официално, та баща ми разправяше – ето това е мъж, жени се за четвърта, а ние цял живот караме с една жена. Изключваме „браковете за една нощ под въздействие на психо-социални фактори и катализатори (алкохол, разни субстанции, пари и др.).

Като сложа чертата  - сватбите са на няколко, да не кажа на много години в живота на човек.

 

Избори – основен инструмент на демокрацията

Сега да се захванем с изборите след 10 ноември 1989 година (не смея да кажа по време на демокрацията). Няколко избора за президент, няколко за народни събрания, няколко общински кмета, няколко общински съвета и няколко за селски кметове, доколкото си спомням. Референдумите и да ги броим и да не ги броим няма да окажат значително влияние на „кривите” сметки, които правя в това писание.

Като сложа чертата, по „кръчмарски” сметки, по сметка едно към гьотере, излиза, че веднъж на една-две години има избори. На човек (гласоподавател, електорална единица, представител на суверена) му се налага да избира доста по-често, отколкото да участва като главен герой в сватби.

Сватбата предопределя много години от живота. Изборите следващите няколко години. С надежда залагаме съдбата си и съдбата на тези около нас, често без да мислим за отговорността, която поемаме. Затова бъркаме в торбата със … и после псуваме.

 

Тото – начин за забогатяване на някои

Да се захванем с тотото. Едно време беше с малки суми, но редовно. Сега отвсякъде ни облъчват с „тото” милионери, торби пари, сейфове и кюлчета злато. С няколко стотин тиража годишно, едва ли има българин, който да не може да си пусне едно фишче, да си купи малко надежда за следващите дни. Не е сложно да задраскаш няколко цифри върху едно листче.

Затова предлагам ТОТО-то (ДП „Български спортен тотализатор” – ДП сигурно е държавно предприятие) да поеме отговорността за машинното гласуване. Има изградена приемателна мрежа, програмно осигуряване, система за отчитане, комисия за наблюдение на тиражите. В реално време може да вървят резултатите от изборите по БНТ. Даже фишовете може да се използват, вместо да печатаме бюлетини.

Давам пример:

imageНяма да обяснявам как се попълва фиш. Повечето българи ще се оправят.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пример за бюлетина за избори за народни представители:

 
  image


image 

В първата област отбелязваме номер (на партия, коалиция, независим кандидат) – в случая 33, а във втората – преференция за 38-ия в листата.

 

Даже можем да издигнем демокрацията на ново по-високо ниво – с една бюлетина два тура. Ако първия избор не прескочи изборната бариера, тогава се брои втория избор.

 

За целта в третата област задраскваме номер (на партия, коалиция, независим кандидат) – в случая 41, а във втората – преференция за 35-ия в листата.

 

На първото броене се разпределят депутатски места само за партиите, преминали бариерата от 4 %. Броят на разпределяните мандати се определя от отношението на гласовете, подадени за партии над чертата, към гласовете на тези, останали под чертата. Във второто броене участват само бюлетините, на които в първата област е отбелязан номер (на партия, коалиция, независим кандидат), попаднали под чертата, като тогава се отчитат третата област за партия (коалиция, независим кандидат) – в случая 41, и четвъртата за преференция. Отново се прилага 4 % бариера. Ако и втория избор е вънка – съжалявам. Но съм убеден, че по този начин ще има много по-малко загубени гласове. Е и парламента ще бъде по-шарен, но като истински европейци ще се придържаме към мотото на Евровизия 2017 - CELEBRATE DIVERSITY (празнуваме различието).

 

Няма нужда от поръчка на машини, няма нужда от обществена поръчка за броене на гласовете, която да печели „Информационно обслужване” АД и борда му от директори, свикнали само да цицат от държавата. А и предпочитам да върнат бившата шефка на тотото – Ирена Кръстева да организира нещата (изборния процес) пред Михаил Константинов. Госпожата работи, а професора само дрънка глупости и иска да му вярваме. С парите, които се харчат за нашите хора в „Информационно обслужване” АД може да се осигури транспорт на всички желаещи да бъдат транспортирани до ТОТО пунктовете.

ТОТОТО (ДП „Български спортен тотализатор“) може бързо и ефективно да осигури машинното гласуване. Едно решение на Министерски съвет и едно на ЦИК, две седмици за подготовка на програмите за броене (нали сме великани в информационните технологии) и сме готови.

Проблем е размера на приемателните пунктове – ще е тясно на секционните комисии, ама има прозорци и ще гледат през тях. В името на демокрацията ще преживеем и това.

Така че, Министерски съвет да не се мота, а да вземе мерки и да започва подготовката на машинното гласуване. Условия има, трябва малко координация.

 

И да се върнем на сватбите – бъркаш в торбата с надежда, пък каквото извадиш това. Остава надеждата – поне до развода. При изборите пак така – бъркаш в торбата и ... Ама вече и надежда не остана.

 

ТОТОТО обаче е друга работа – можеш да заявяваш по няколко надежди седмично. Затова предлагам ТОТОТО да прави изборите, та дано (дано, дано, дано, …) се оправим.

 

 

Петър Чавдаров

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11720824
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031