Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2017 14:28 - РАЗМИСЛИ НА МОЙ ПРИЯТЕЛ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1732 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПЪРВИТЕ ХОДОВЕ

Случвало ви се е да имате усещането, че ви върви „като по вода”, че късметът е с вас и всичко ви се получава сякаш от само себе си, нали? Помните вашата спокойна увереност, че сте благословени. Прекрасно. А сега се замислете – защо всъщност ви е „вървяло” толкова? В шаха, колкото и много варианти да има, всички първи ходове се правят с цел: Правилно по-нататъшно развитие, овладяване на инициатива, заемане на по-добри позиции, от които ще си по-ефективен, постигане на възможно най-добро взаимодействие между собствените фигури (ресурси), използване на силните си страни…

Колко е важно да си научен на правилните ходове? Да извършваш автоматично нужните стъпки и всичко с лекота да ти се подрежда както трябва. Изиграл съм много партии шах, в които съм се чувствал комфортно. Било ми е лесно, приятно и успешно от самото начало и до края на играта. Един път обаче, без да искам още на втория ход направих глупост. Дори не знам защо изиграх неправилен ход, с който сам се затапих, затрудних се, забавих развитието си и се оказах в изключително тежка ситуация, въпреки че противникът беше по-слаб от мен. Цялата партия протече трудно и неприятно заради този един неправилен ход в началото, който ръката ми сама извърши. Без да мисля, тотална липса на концентрация, подцених противника и ситуацията и за малко не загубих. Създадох си огромни проблеми на празно място, от нищото. Наложи се да се поизпотя, за да не падна.

В реалния живот е същото. Когато правиш правилните ходове, автоматично ти се подреждат нещата и не се замисляш защо ти „върви” и имаш такъв голям „късмет”. Но ако стъпиш накриво само един път, ако си отпуснат, ако подцениш мига, ако не си достатъчно концентриран, ще слезеш от релсите на подредения живот и ще преминеш в тегавия коловоз. В шаха можеш да наредиш фигурите отново и да започнеш нова игра. В реалността обаче, „новото” начало е само илюзия. Винаги си свързан с ходовете от миналото. Единственото, което си струва да опиташ е да не повтаряш грешките си.

Как обаче да се научим да бъдем максимално концентрирани и отговорни? Очевидно е, че упражнения като „бъркане в носа” и „почесване по темето” няма да помогнат. Пожелателни приказки от рода „трябва да бъдем такива и онакива” също не са от полза. За дърти организми с вече изградени характери и афинитет към простотии дори и гинко-билобата не помага. Това е все едно да накараш български политик да спре да краде, говорейки му за съвест, справедливост, законност, морал… Разковничето се крие в думата възпитание. А най-добре се възпитават децата. Иначе казано, ако ги подхванеш още от мънички, има шанс да ги научиш да правят автоматично правилните ходове. Така, като пораснат без много-много да се замислят, на тези възпитани хора ще им „върви” и всичко ще им се подрежда от само себе си.

Общество, изградено от правилните хора също ще бъде правилно. Красота! За възпитанието обаче, са ни нужни две дребни подробности: Родители, които знаят какво трябва да правят и искат да го направят, и учители и образователна система в синхрон със знаещите родители. Лесна работа, нали? Сега само остана отнякъде да си внесем правилните родители и учители да възпитават децата ни и … готово! Фасулска работа, нали?

Хайде, аз отивам да поиграя шах, а вие помислете откъде да внесем възпитателите…

 

Ивайло Зартов, 11 януари 2017 г.




Гласувай:
3



1. inel379 - ...
30.01.2017 15:24
Първо смешно, после тъжно...
но е хубаво, че не му липсват криле,
което е оптимистично.
От шаха по-умна игра
светът не е измислил.
Поздрав!
цитирай
2. bgman13 - цитат:"Хайде, аз отивам да ...
31.01.2017 10:03
цитат:"Хайде, аз отивам да поиграя шах," Внимавай, може да стъпиш на криво и да си изкълчиш крака. Реалният живот не е като в шаха.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11735901
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031