Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2016 12:40 - ПРЕПЕЧАТКА ОТ САЙТА "ЕВРОЧИКАГО"
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1893 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.05.2016 14:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 



„Кадры решают все“ или как се управляваше ИА „Автомобилна администрация“


Тази публикация съдържа хронология за назначаването и уволняването на един и същи човек за изпълнителен или зам.-изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация“. Димитър Ганев, който е бил разследван в продължение на три години от Софийски градски съд, Софийска апелативна прокуратура и Върховна касационна прокуратура, е назначаван и уволняван няколко пъти в ръководството на тази важна държавна агенция. В публикацията става дума и за други знакови кадри, работили в „Автомобилна администрация“ и свързани с нея структури. Техните професионални биографии могат да ни накарат да си спомним за една прословута реплика на Й.В. Сталин: „Кадры решают все“. Разбира се тази реплика важи и за всички ръководни лица, включително и на най-високо политическо ниво.

image

Димитър Ганев. Снимка: Mediapool

Около ИА „Автомобилна администрация“ имаше много скандали в последните години; връщане на работа на компрометирани кадри (някои от които са били арестувани даже, като например Валентин Божков през 2013 г. за странни случаи на издаване на шофьорски книжки на неграмотни водачи.

image

Валентин Божков. Снимка: Kamioni.bg

1. След протекцията на Димитър Луджев, от 2000 до 2002  г. – Димитър Ганев е назначен за директор на ДАИ, след което през 2001 г. тя се преструктурира в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Ганев е уволнен през 2002 г. от министъра на транспорта от НДСВ Николай Василев. Първо уволнение!

image

Из Сигнал до премиера Пламен Орешарски, изпратен на 2.12.2013 г., относно назначението на Димитър Ганев за изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация“, въпреки че е разследван заради съмнения, че прикрива корупционни практики при издаването на шофьорски книжки.

2. През 2010 г. Димитър Ганев е назначен от тогавашния изпълнителен директор на ИА“Автомобилна администрация“ Симеон Арнаудов от ГЕРБ за зам.-шеф на Изпълнителната агенция – заедно с Анастас Тодоров. На 19.04.2011 г. на Посолството на Германия са предоставени документи и видеозаписи, уличаващи ръководството на ИА „Автомобилна администрация“ и министъра на транспорта Александър Цветков в организиране на престъпна схема за продажба на шофьорски книжки на неграмотни цигани и кюрди, постоянно живеещи в Германия и в страни от ЕС. Посолството информира, че незабавно ще бъдат сезирани български и европейските институции. На 18.05.2011 г. бившият министър А. Цветков е уволнен. На 26.05.2011 г. сигналът, подаден срещу него и ръководството на ИА „Автомобилна администрация“ до главния прокурор Борис Велчев, е приет за основателен и започва разследване на ВКП срещу тях. На 16.06.2016 г. е освободено и цялото ръководство на ИА“АА“ – Арнаудов, Тодоров и Ганев от сегашния министър Московски. – Второ уволнение за Ганев!

image

Из Сигнал, изпратен в края на 2013 г. до премиера Пламен Орешарски, относно отказ на министъра на транспорта Данаил Папазов да изпълни разпореждане на премиера, в който става дума за корупционни практики при издаването на шофьорски книжки.

3. През 2013 г. (след ареста на изпълнителния директор на ИА „АА“ Валентин Божков) Димитър Ганев е назначен от тогавашния министър Данаил Папазов за изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация“, и двамата под покровителството на ДПС. Тогава на власт са БСП и ДПС. През 2014 г. ГЕРБ печели изборите и на втория ден Московски (назначен отново за министър) уволнява Ганев и на негово място назначава Станимир Флоров. Трето уволнение!

4. След медиен протест Флоров не е одобрен от Бойко Борисов и Димитър Ганев запазва поста си. През м. януари 2015 г. той е уволнен от Московски. Четвърто уволнение за Ганев и трето поред само от Московски!

image

Из отговор на министър Данаил Папазов, 17.12.2014 г.

5.  Документи, от които е видно, че бившият министър-председател Орешарски и бившият министър на транспорта Папазов не отричат, че Димитър Ганев е разследван в продължение на три години от СГП, САП и ВКП за съмнение в организиране на престъпна схема за продажба на шофьорски книжки на неграмотни цигани и кюрди, постоянно живеещи в страни от ЕС и предимно в Германия.

Сигнал до премиера Орешарски – 2.12.2013 г.

Отговор от премиера Орешарски – 9.12.2013 г.

Сигнал до Пламен Орешарски – 16.12.2013 г.

 

Отговор от министър Данаил Папазов – 04.03.2014 г.

–––––––––––

Още информация по темата за ИА „Автомобилна администрация“ и ръководните кадри в тази агенция и в системата. Из интервю на Николай Колев – Босия за Фрог нюз, 18.11.2014 г. По това време премиер е Георги Близнашки.

„След 2 години Димитър Ганев беше върнат за изпълнителен директор. Симеон Арнаудов* пък в момента е директор на Центъра за градска мобилност в столицата. Те бяха отстранени с мотив, че са виновни пряко или косвено за автомобилната катастрофа на магистрала „Тракия” през 2011 година, при която загинаха 8 души. Ако тези хора наистина с действие или бездействие са довели до тази трагедия, защо разследването не стигна до тях?! На базата на какво те вече са назначени на по-високи държавни постове?! Но според мен катастрофата не е причина за тяхното махане от агенцията.
-  А каква е тогава?
–  Посолствата у нас бяха сезирани за корупционната схема, свързана с продажбата на шофьорски книжки на неграмотни хора. В нито едно прокурорско постановление това не е отречено. Очевидно е, че има убийства на пътя, а прокуратурата ги прикрива. Всички очакваме с нетърпение мониторинговия доклад на ЕК, нали! Малко известен факт е, че на 17 февруари т. г. бяха сезирани 6 евродепутата от Германия, Холандия, Финландия, Швеция, Италия и Великобритания за това, което се случва в изпълнителната агенция и за черния пазар на книжки. На тях им беше предоставена цялата информация, относно продължилото 3-години разследване за продажбата на шофьорски книжки. При предоставянето на сигнала им беше казано: Ако прецените, че на базата на предоставените документи има действително сериозна опасност за живота на хората във всички европейски страни, бихме искали да сезирате Европейската комисия, а този , който е подал сигнала да бъде изслушан в Европейския парламент”. Четири месеца по-късно се получава писмо от ЕК, че именно по дадения сигнал започва преглед на документите и евентуално срещу България може да бъде открита наказателна процедура.
-  Да не би след това предупреждение корупцията да е секнала поне за малко?
–  Нищо подобно. Веднага след като се получи това писмо, архивът на агенцията, който се попълва от 7 години, беше изнесен. Когато натовариха първите два камиона с документи, се обадих на премиера Георги Близнашки, на шефа на МВР, на главния прокурор и неговия заместник Сарафов. Камионите бяха върнати обратно. Един месец по-късно пак пратиха камиони. Пак сезирах институциите, но този път нямаше никаква намеса. Те съзнателно допуснаха унищожаването на 6 камина с веществени доказателства. Това е престъпление от страна на правоохранителните органи.“

image

Симеон Арнаудов. Снимка: Dir.bg

* Ето пише на 26.04.2016 г. Webcafe.bg за споменатия в цитираното интервю с Николай Колев – Босия Симеон Арнаудов:

„Според данни от имотния регистър за собствеността на Симеон Арнаудов, той притежава поземлен имот от 1003 кв. м в кв. „Драгалевци“, където вече е издигнал къща с пристройка към нея. Според независими експерти, цитирани от „Господари на ефира“, цената на имота далеч надхвърля 1 млн. лв. Освен къщата, той притежава и апартамент в „Драгалевци“ с площ 128 кв. м. Арнаудовв има и апартамент в кв. „Света Троица“ с площ 85 кв.м. Огромен гараж и две паркоместа в „Драгалевци“ допълват собствеността на изпълнителния директор в оставка в София. Отделно от това той разполага и с къща на морето.“

На 28 април Софийска градска прокуратура съобщи, че е започнала проверка на бившия вече шеф на Центъра за градска мобилност Симеон Арнаудов за злоупотреба със служебното положение.

–––––––––-

В края на м. март т.г. ДАНС, ГДБОП и Прокуратурата влязоха в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която се намира в сградата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тогава бе съобщено, че при акцията, която се проведе не само в София, но и в други градове в страната, е имало задържани. В началото на април 2016 г. министър Московски обяви, че е шокиран от проверката на специализираните органи, и че се подготвя реорганизация на ИА „Автомобилна администрация“. Ивайло Московски каза тогава в интервю за Би Ти Ви, че в министерството непрекъснато се получават данни за корупционни практики,  и че  почти всички контролни органи незабавно ги проверявали.

 

Павлина Трайкова

Възникват няколко естествени въпроси:
1. На какво основание Димитър Ганев е назначен за зам. директор на ИА "АА" след като е бил разследван в продължение на 3 години?
2. На какво основание Министър Московски е уволнявал 3 пъти Димитър Ганев и защо изведнъж го назначава? Какво се е променило?
3. Означава ли назначаването му, че когато излезе от ареста предходният директор Цветелин Цветанов може да бъде назначен по същия начин на работа в Агенцията?
4. Министър-председателят как ще коментира това назначаване? Как ще коментира действията на министъра си на транспорта-три пъти освобождаван от работа от сегашния министър, а сега същият този министър го връща на работа без да аргументира действията си?




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11735985
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031