Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2016 12:21 - ТОВА СЕ СЛУЧИ ГОДИНА И МЕСЕЦ ПРЕДИ АРЕСТА НА ЦВЕТАНОВ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1104 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.05.2016 12:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕНИЯТ МИНИСТЪР МОСКОВСКИ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е НА СВОБОДА. ЗАЩО?
Това е въпросът на Велизар Енчев към криминално проявеното лице Московски, зададен година и месец преди ареста на Цветелин Цветанов. Тогава Московски си скъса ризата и с голи гърди защити престъпната схема и веригата от престъпления, в които той самият участва, приемайко много пари и прикривайки престъпниците. Възниква естественият въпрос:
Защо все още не е арестуван?


Енчев към Московски: Какво става с държавните служители, продаващи шофьорски книжки

 27.02.2015 13:28  18164  6

 

Снимка: БГНЕС

По улиците на България ежедневно загиват десетки български граждани, включително и деца, а десетки хиляди са трайно инвалидизирани. Истинската причина за това е продажбата на книжки на неграмотни водачи и на хора без никакви качества за водачи на автомобилни превозни средства. Това заяви от парламентарната трибуна независимият депутат Велизар Енчев във въпрос към министъра на транспорта Ивайло Московски, предаде БГНЕС.

По време на редовния петъчен парламентарен контрол Енчев повдигна в пленарна зала въпрос, който не за първи път е обсъждан в Народното събрание. Става дума за схема за продажба на шофьорски книжки, в която са замесени няколко ръководства на Изпълнителна агенция автомобилна администрация и политически ръководства на транспортното министерство.

Енчев цитира въпрос на самия Московски, който през 2014 година като депутат пита тогавашният министър на транспорта Данаил Папазов относно фактът, че от 19 изпитващи служители в ИААА, които са участвали в корупционни схеми, 15 продължават да изпитват. "Тогава вие задавате този въпрос като депутат, а днес сте министър и аз ви питам - какво стана с тези 19 служители", каза Велизар Енчев и обясни, че въпреки питането на Московски, днес когато той е министър 15 от тях продължават да работят безпрепятствено. Енчев попита още как е назначен сегашният директор на ИААА Цветелин Цветанов, имало ли е конкурс за неговото назначение и имало ли е сигнал от държавен служител относно корупция до министъра и до главният прокурор, както е признал в свое интервю самият министър Папазов.

Не трябва да се лепят етикети върху хора без доказателства, каза в отговор Московски и обясни, че явно не е имало доказателства за участие в корупциони схеми за всички 19 служители. Достатъчно данни са събрани по отношение на петима, добави той и обясни, че за онези, за които е установено, че са извършвали нарушения, са определени дисциплинарни наказания. Не е било правилно да се слагат всички под общ знаменател, защото не е имало доказателства, каза още веднъж Московски.

По отношение на изпълнителния директор на ИААА Цветелин Цветанов министърът отговори, че той е назначен в съответствие с разпоредба на Закона за администрацията, където е записано, че директорите на агенции се считат за органи на изпълнителната власт и това не са длъжности, които се заемат след конкурси. Ако в закона бъде въведено такова правомощия, аз ще го спазя, обяви Московски.

Във връзка със сигнала от служител на Московски обясни, че към момента не е възможно да се направи такава справка поради недостатъчна информация, която е предоставена във въпроса. За да бъде извършена справка дали е имало сигнал и кой е неговият подател е необходим ориентировъчен период от време, каза Московски.

Според Данаил Папазов същите 19 изпитващи служители са издали 190 шофьорски книжки след тези разкрития, цитира Велизар Енчев. Това се доказва от доклада на главния секретар на агенцията Дамян Войновски, който Енчев предостави на Московски. Според Енчев в него прецизно е доказано как изпитващите 19 души са продавали изпитите на 190 кандидати.

В своя въпрос към Папазов тогавашният депутат Московски пита и защо "в тази тежко корумпирана институция една дама, която е отговаряла за контрола на изпитващите - Славка Андреева, е повишена", припомни Енчев и отбеляза, че днес когато Московски е министър, същата тази дама продължава да работи безпроблемно в министерството. Енчев припомни също така, че сегашният директор на ИААА Цветелин Цветанов е бил уволнен от ДАИ Плевен заедно с всички свои колеги за "масова корупция в страната за продажба на шофьорски книжки".

Държавният служител подал този сигнал се казва Иво Бориславов Кръстев, той е трикратно уволняван, но е връщан на работа с решения на съда, а в момента заради негови сигнали Европейската комисия води разследване, каза още Велизар Енчев и подчерта, че разполага с писмо от ЕК с потвърждение на това.

В отговор Московски бе лаконичен, че ако има някакви сигнали за корупция, Енчев би трябвало да ги подаде. Министерството регулярно прави проверки и реагира адекватно, като не бива да се слагат всички служители под общ знаменател, настоя той. По думите му, "хвърлени във въздуха обвинения" не са полезни за мотивацията на служителите и изпълнението на техните функции.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11803158
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930