Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2016 10:30 - ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА ВОЛЖСКИТЕ БЪЛГАРИ И РУСОФИЛСТВОТО
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2782 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Църквата „Василий Блажени”

ТУРИСТИЧЕСКИ НАРЪЧНИК

ЗА НЕВЕЖИ ПО ИСТОРИЯ

- Направете пет крачки напред!

Швейк направи десет.

-         Нали ви казах да направите

пет крачки – рече лекарят.

-         Не съм за няколко крачки –

  отвърна  Швейк.

image

 

Църквата „Василий Блажени” е построена в Москва по заповед на Иван Грозни в чест на победата му над Волжка България. Ордите на руския сатрап разоряват страната, избиват и продават в робство десетки хиляди българи.

Днес невежи хорица с български паспорти се снимат пред църквата и пращат картички на близките си, без да знаят историческите корени на факти, причини, явления и тенденции в съвременния свят.

Ето какво пише Георги Войнов в книгата си „Геноцидът срещу българите”:

 

«ХРОНИКА НА ОСВОБОДИТЕЛНОТО ДВИЖЕНИЕ

НА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ


1862 г. – Създадена е първата (след 1552 г.) легална община на волжките българи в Казан начело с Багаутдин Ваисов, наречена "Ваисовка" (по фамилията на ръководителя). След като се отказват от руските си паспорти, в общината влизат и получават общински паспорти, в които пише “зль булгари" ("българ" на арабски), 330 000 волжки българи- мюсюлмани.


1884 г. – Властите в Царска Русия арестуват Б. Ваисов и го хвърлят в Казанската психиатрична болница.


1893-1894 г. – Убиват Б. Ваисов.


1894 г. - Руските власти арестуват новия ръководител на общината на волжките българи Сардар Гайнан Ваисов (1878-1918г.), син на Б. Ваисов, и го изпращат в каторга на остров Сахалин.


90-те години на
XIX век - Руските власти депортират в Сибир няколко хиляди волжки българи-ваисовци.


1906 г. - Сардар Ваисов се завръща от Сахалинската каторга. Ръководената от него политическа партия на волжките българи "Фиркаи Наджия" ("Партия на избавлението"), бореща се за възстановяването на Волжката Българска държава, наброява 60 000 членове.


1909 г. - С. Ваисов се среща с великия руски писател Л. Н. Толстой в Ясна Поляна. От тази година Л. Н. Толстой и дъщеря му Татьяна Львовна оказват материална помощ на волжките българи.


1
918 г. - Партията "Фиркаи Наджия" решава да обяви на 28 март 1918 г. Волго-Българска република.


28 февруари 1918 г. - С. Ваисов и други ръководители на Волго-Българската републиката са убити (от татарски националисти и тайни агенти на болшевишките специални служби), в резултат на което се проваля провъзгласяването на Волго-Българската република.


февруари-март 1920 г. – Започва "Вилната война", въстание на волжките българи от Казанска и Уфимска губерния срещу опитите на болшевишката власт да създаде на територията на Волжка България "Република Татарстан". В онзи момент волжките българи наброяват 1 300 000 души, а татарите са 300 000. Въстанието е потушено с невиждани жестокости от чекистите и от Червената армия.

 

25 юни 1920 г. – По проект на Сталин е обявена Република Татарстан, разположена върху територията на Волжка България.

 

1923 г. - Сталинското ръководство на СССР забранява общината на волжките българи и партията "Фиркаи Наджия" и изпраща ръководителя на общината и на партията Газизан Ваисов (брат на С. Ваисов) в най-страшната каторга от ГУЛаг - Соловки. Волжките българи стават първият репресиран народ в Съветския съюз.

 

Средата на 30-те години на XX век – Мидхад Ваисов, син на С. Ваисов, е арестуван и изпратен в концентрационен лагер.


1939 г. - Чекистите зверски пребиват Гайян Заисов (брат на С. Ваисов и ръководител на общината на волжките българи в Полша) и цялото му семейство. Извергите първо изнасилват дъщеря му, а след това я обесват в затворническата килия.

 

1920-1940 г. – За 20 години чекистите и съветски войски избиват повече от 50 000 активисти на забранената община на волжките българи и членове на семействата им.


1957 г. - Газизан Ваисов е освободен от затвора и умира през 1963 г.


1957-1986 г. - Неуспешни опити на новия ръководител на общината на волжките българи М. Ваисов (освободен от затвора за участието му във Великата Отечествена война) да получи официална реабилитация на общината на волжките българи и на партията "Фиркаи Наджия".


1968 г. - Безрезултатно обръщение на Ф.
X. Нурутдинов към главите на най-големите държави с призив да бъде сложен край на дискриминацията на волжките българи в Русия. Ф. Г.-Х. Нурутдинов е изключен от Казанския университет по искане на КГБ. Година по-късно Нурутдинов, с негласната подкрепа на тогавашния ръководител на Република Татарстан Ф. А. Табеев, успява да продължи образованието си в университета.


1978 г. – Създадено е нелегално ръководство на Казанската община на волжките българи начело с Ф. Нурутдинов.


1979 г. - Кремълското ръководство сваля Ф. А. Табеев (организатор на строителството на гигантския завод КамАз в гр. Набережние Челни) от поста ръководител на Република Татарстан заради съчувствието му към идеята за възраждане на Волжка България. Разгърнатата от съветските власти и от татарските националисти антибългарска кампания довежда Г. В. Юсупов до психическо разстройство, а
X. Г. Гимади - до самоубийство. Двамата са най-големите учени с български корен. Властите забраняват на последния оцелял български учен Ф. X. Валеев да живее и работи в родината си.


1986 г. - Умира водачът на волго-българската община в Русия М. С. Ваисов. За нов водач на волго-българското освободително движение е избран Ф. Нурутдинов.


Август 1988 г. - Г. А. Хабибуллин и Ф. Нурутдинов създават Казански клуб на любителите на българската история и култура "Булгар аль-Джадид" ("Нови Болгар"), първата легална организация на общината на волжките българи след 1923 г.


17 септември 1988 г. – Свикан е първият след 1918 г. открит политически митинг на волжките българи от град Казан, състоял се в казанския музей "Г. Тукай".


24 септември 1988 г. - Първи всеруски митинг на волжките българи на Казанския централен стадион в защита на националните и гражданските им права. Участват представители на волжките българи от Набережние Челни, Башкортостан, Самара, Москва, С. Петербург, Сибир, от Украйна, Казахстан, Азербайджан, Узбекистан, Туркменистан и Киргизия.


Януари 1989 г. – Извършено е преброяване на населението в СССР. По нареждане на властите преброителите отказват да записват волжките българи като такива и ги пишат "руснаци" и "татари". Преброител-татарин заплашва члена на волго-българската община Раушание Галеева: "Ако не се съгласите да Ви запиша като татарка, ще дойдат хора, които ще Ви изгорят къщата заедно с Вашия парализиран мъж!"...


2 юли 1989 г. - Общината на волжките българи открива паметник на С. Ваисов в Казан. Скулптор е ръководителят на Киевската община на волжките българи Т. Абдуллин.


Април 1990 г. – Излиза първи брой на вестник "Булгар иле" ("България") на общината на волжките българи с тираж 40 000. Създадена е организацията Български национален конгрес.


9 юни 1990 г. - Открит е Първият джиен (събор) на представителите на волго-българските организации в Казан.


1993 г. - Враговете на българския народ убиват Г. А. Хабибуллин, виден деец на волго-българското движение и директор на Казанския музей «Т. Тукай". Преди това убийците изнасилват малолетната му дъщеря и тя загубва ума си. Убийците и насилниците остават ненаказани, както палачите на Багаутдин, Сардар и Гайян Ваисови. Поради ожесточени преследвания от страна на властите редица организации на общината на волжките българи принудително прекъсват легалната си дейност.


25 юни 1994 г. – Открит е Вторият джиен на представителите на волго-българските организации в Казан.


1994 г. - Главата на Казанската община на волжките българи
X. Г. Габдрахманов спечелва двугодишно съдебно дело за правото официално да се нарича българин и получава паспорт със записана националност болгар (на руски "булгар"). Генералната прокуратура на Русия по молба на Татарстан отменя справедливото решение на съда, но X. Г. Габдрахманов отказва да върне паспорта със свидната дума "булгар".


1994 г. - Оренбургският издателски център на общината на волжките българи и редакцията на в. "Болгар иле" публикуват първи и втори том на сборниика на волго-български летописи "Джагфар тарихи". Веднага "неизвестни лица" напълно разрушават издателския център, като лишават волжките българи от единствената възможност да печатат книгите си.

 

Юли 1995 г. - В Казахстан, в подножието на величествената планина Кан Тенгри (Царят на Вселената-Тангра) е свикана среща на ръководителите на общините на дунавските и волжките българи от различни държави. Някога от тази планина хунорските предци на българите са тръгнали да завладяват Европа.


Декември 1995 г. - Властите на «демократична» Република Татарстан забраняват първия след 1917 г. учебник по история на волжките българи "Родинознание" на Ф. Нурутдинов.


1995-1996 г. - Татарските националисти и печат тормозят видния учен-българовед, академик на АН на Татарстан М. 3. Закиев.


1997 г. - Свикан е Световният конгрес на волжките българи в Казан.

 

1997 г. – Извършено е поредното политическо убийство срещу Равил Шарипов, издател на летописите „Джагфар Тарихи" в Оренбург.


1999 г. – В Казан е регистрирана Българската община.


2000 г. – Върховният съд на Русия (РФ) отхвърля съдебния иск на Българския национален конгрес в лицето на неговия председател Гусман Халилов за промяна на името “Татарстан” с “България”.


август 2002г. – Свикан е Третият световен конгрес на казанските татари (казанските българи), на който пристигат представители от Република България. В една от сесиите участва президентът на Русия Владимир Путин.»




Гласувай:
2



1. andrei - Всичко е така,както си го написал,но
19.02.2016 11:42
по същият начин не бихме ли постъпили и ние,ако турците в България решат да си направят турска държава на наша територия?Това само,като вметка!Долкото съм запознат с българският проблем в Русия,Владимир Путин е склонен да удоволетвори желанието българите в "Татарстан",но причините за забавянето са извън неговото желание,което е продиктувано от други належащи събития и фактори,но те уверявам,че в недалечно бъдеще и това ще се случи,за което всички ще го аплодираме!!!Путин не е това чудовище,за каквото някои се опитват да ни го представят!!!Американската пропаганда и платените им пропагандисти внушават,че Путин и Русия са изолирани от останалият свят,тоест е оставен в самота,но Путин е приел с достойнство тази самота,заедно с по-голямата част от руският народ,който безрезервно го подкрепя в настоящият момент на тежки изпитания!!!Я ми припомни в последните няколко десетилетия,кой политик по Света е имал такава подкрепа от собственият си народ?Аз те разбирам добре,какво искаш да кажеш с публикацията си,но в настоящият момент да се разсъждава за Русия с категории от съветско време е много погрешно!!!Поздрав от мен!
цитирай
2. bosia - до Андрей
19.02.2016 13:01
Работата е там, че не волжските българи са направили своя държава на територията на руската държава, а е станало точно обратното. Волжска България предхожда създаването на Московията с10 века. Затова смятам аргумента за дълбоко погрешен. Едно е да правиш нова държава, а съвсем друго-да я възстановиш.Исторически е доказано, че Московията е създадена като самостоятелна държава след като волжските българи разбиват монголите и ги изгонват на изток.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11735856
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031