Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2015 15:12 - ТРИМАТА МУСКЕТАРИ И ТРИМАТА ГЛУПАЦИ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1884 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
АНДРЕШКО ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯТ Д, АРТАНЯН

Вчера гледах нова версия на "Тримата мускетари" заедно с най-малката ми дъщеря. Многократно съм писал, че в едно общество, където индивидуалната и семейната чест не се ценят-там ценностна система не търси.
Дуелът е бил въпрос на чест. Вярно, че са ги забранили, но в литературата, а и в манталитета на хората там честта и достойнството са останали сато ценности.
Къде е честта и достойнството на българина?
Обикновено българинът има чест и достойнство според социалното си положение или според властта, с която разполага. При това "чест" и "достойнство" не трябва да се приемат в истинския смисъл за честен и достоен човек, а за човек, разполагащ с повече пари и власт.
Това е безумие, което виждам всеки ден.
Къде са честта и достойнството на Делян Пеевски, например? Шкембето му и задникът му са факт, но чест и достойнство в приказките и постъпките му не се забелязват. Забелязва се точно обратното. Той се занимава изключително с големи суми пари и и политически и финансови интриги. Знайно е, че там, където се въртят едни мръсни пари и се подлагат динени кори-чест и достойнство няма.
Или да вземем друг един екземпляр, който съвсем скоро в нетрезво състояние, съвместно с постоянното си присъствие вдигна нощен скандал в центъра на София, раздаде няколко пиянски псувни и шамари и изведнъж реши, че честта и достойнството му са накърнени до такава степен, че реши да даде Главния престъпник, пардон, прокурор, на съд за клевета и обида.  Сещате се, че става дума за Сидеров и Чуколов. Заедно с Цацаров те са нашите "Трима мискини, пардон мундари", а на Пеевски се пада да бъде Д, Артанян. Ако наречем първия Честко, а втория-Достойко, няма да можем да намерим български граждани с имената Нагльо и Подлизурко. Каква ли чест и достойнство могат да имат хора, които ежедневно работят и говорят против родината си в полза на чужда държава?
Помните ли комедията на Иван Вазов "Вестникар ли?" В нея се говори за дуел между двама кресливи бездарници, които, в крайна сметка се оказват и големи страхливци. В нашата литература за чест и достойнство не се говори. Дуели има, но те са малко по-особени.
У нас, ако се почувстваш обиден, взимаш една сопа и причакваш в тъмното зад ъгъла този, който те е обидил. Или му тровиш кучето, или му пукаш гумите на колата, или му палиш къщата. Отново през нощта, разбира се. Такива дуели у нас се случват всяка нощ на много места. За тях ежедневно се пише в пресата и се показват по телевизиите.
Французите имат "Тримата мускетари", а ние-"Тримата глупаци". Те имат Д, Артанян, а ние-Андрешко. Това са менталообразуващи герои и резултатите са налице. В нашата литература  и култура има само двама души, които са създадени като мускетари. Това са Левски и Ботев. Затова и колкото един политик е по-подъл и по-престъпен, толкова по-често се отърква в Левски и Ботев, сякаш да докаже за сетен път, че мухата-говнярка след като литне от лайното каца на най-чистото място, за да го оскверни и зарази. Вярно, че фигурите на Левски и Ботев са съзнателно и вероломно разкрасени и излъскани, за да бъде разликата между един добър българин и тях огромна, но това е вече друг въпрос по който съм писал още в началото на 80-те в студията си за вредните митове в българския характер.
Помните ли кого избраха преди 15-тина години за българин на хилядолетието?
Ако не си спомняте, ще ви го кажа: Тогавашния действащ президент Петър Стоянов.
Това може ли да се случи в нормална държава?
Затова ще завърша с въпроса:
"Всъщност, ние искаме ли да станем нормална държава?




Гласувай:
3



1. andrei - Отдавна изтървахме времето,
12.10.2015 18:00
в което можехме да станем нормална държава.Вече всичко е изгубено и разпродадено от престъпници,като Мутрата и Психопата Борисов.България престава да съществува и е въпрос само на няколко години това да стане и деюре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11741610
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031