Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2015 12:24 - ЗА "ЗАГАДЪЧНАТА РУСКА ДУША" И БЪЛГАРСКИТЕ РУСОФИЛИ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2234 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЗАЩО РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗБРАНА ЧРЕЗ МИСЪЛ

«Умом — Россию не понять,

Аршином общим не измерить:

 У ней особенная стать —

 В Россию можно только верить»

 

Фьодор Тютчев е написал това четиристишие през 1866 г. Както самата Русия, така и това четиристишие заслужават особен анализ. Той би осветлил термина «загадъчна руска душа».

Тези стихове Тютчев е писал в чужбина, когато в продължение на десетилетия е бил дипломат из европейските страни. Така, че носталгията е основен мотив да напише тези думи, които може би са искрени, но не и умни. По-скоро те приличат на нещо, което е написано в едно |»особено» състояние, типично за руснаците.

Какво не може да бъде изучено и класифицирано? Това, разбира се, преди всичко е хаоса. Веднага се вижда, че хаосът и Русия са едно и също. Но самата квалификация «хаос» е достатъчна, за да стане ясно, че докато Русия е хаотична, тя няма да има и статут на държава, към която можеш да имаш доверие, да и помогнеш или да имаш нормални отношения с нея.

Разбрах го, когато през 1976 отидох там и видях с очите си това, което се наричаше по онова време «авангард на човечеството». И аз и руснаците виждахме и чувахме едно и също, но го разбирахме по много различен начин. Аз преценявах казаното и станалото сравнявайки го с познати подобн събития и текстове, подхождайки критично и съзнателно. Руснаците около мен го възприемаха като единствено правилното дефинитивно и не търсеха анализ и оценка. Така става естествено разбирането на стиховете на Тютчев, че Русия е непонятна, но само за руснаците. Това е естествено, след като «нормалният» руснак, всъщност, е немислещият, неосъзнат човек. Сега всички цитират процентите на одобрение на Путин, но никой не си дава сметка, че същите тези люде поддържаха и в по-висок процент от царя-батюшка до Ленин, Сталин, Брежнев, Хрушчов и всички останали. Аз прекрасно си спомням в началото на шестдесетте как за Хрушчов, по повод на рождения му ден бяха направили филм, който, естествено, нашите свиркаджии тогава пуснаха и по българската телевизия. Филмът се казваше: «Нашият Никита Сергеевич» и показваше Хрушчов като Аристотел, Александър Македонски и Уйлям Шекспир едновременно. Това не им попречи на руснаците да го забравят незабавно и да прехвърлят любовта и доверието си на следващия-нищожеството Брежнев.

Тази липса на критичност и самокритичност стои в основата на т. Нар. «загадъчна руска душа» и не означава нищо повече от факта, че т. Нар. «обикновен руснак» не е нищо друго, освен зомбиран и доста посръбнал човек, който живее по инерция и е превърнал пространството във време. Дори, по-точно, би било да кажа безвремие.

Нашите русофили не са далеч от същото това състояние. Да приемаш безкритично всичко, което прави Кремъл е все едно да приемеш, че там не седят човеци, а богове. Ще ги разочаровам!

Там където водката е най-честия и най-желан стимулант, където водката те прави неразбираем и «загадъчен» не може и не бива да гледаме на това като нещо оригинално, съвършено и свръхестествено. Просто трябва да се пазим от тази действителност. При нашите русофили е много по-интересно от медицинска гледна точка, защото те не се нуждаят дори от алкохол, за да се почувстват русофили. Българският русофил има рефлекторно отношение към Русия, а не интелектуално. Това е самоволно обричане на робство към един господар, който те презира, но те използва, което е нормално за господарския манталитет. Затова и Павлов ги сравнява с кучето, като поставя руснака по-долу от кучето.

Лично аз предпочитам да бъда предвидим и разбираем, както и всичко около мен да бъде разбираемо и предвидимо. Ако трябва да продължавам да живея в днешния хаос, то аз ще продължавам да се боря да го променя и да го превърна в разбираемо и придвидимо състояние на нацията.

Накрая бих завършил с едно двустишие на руския дисидент и поет Игор Губерман:

 Давно пора, ебана мать, умом Россию понимать !”





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bosia - до 1997
01.09.2015 12:55
Русия с европейски ценности? Не ме разсмивай! Путин и европейски ценности?
Иди и виж!
Във всяка европейска държава, без България, Путин отдавна щеше да е в затвор.
цитирай
2. bosia - до 1997
04.09.2015 04:30
Човече,
препоръчвам ти да прочетеш мнението на руската интелигенция за руския "народ" и за руската история. Изпаднал си в себедостатъчност и пълна липса на съзнание.
Бъди добър да не цапаш блога ми с оракулските си упражнения. Приеми, че аз пиша за други хора, а не за теб. Нямаш огледало за обратно виждане и затва си катастрофирал.
цитирай
3. bosia - до горния глупак
04.09.2015 12:09
Направи си блог, глупако и си пиши колкото искаш в него. При мен ще бъдеш изтриван!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11795601
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930