Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2015 15:07 - КЮСТЕНДИЛСКИ КРОКОДИЛСКИ НЕВОЛИ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1217 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЧЕРЕШИТЕ ПОСТАВИХА ПАК НАБОЛЯЛ ВЪПРОС

Черешите в Кюстендил поставиха отново един важен въпрос. За производителите, посредниците, търговците, законодателите и потребителите.

Затворен в какавидата си, българинът веднага посочи виновник за ниските цени и ниското потребление на пазара у нас. Ако нямало ембарго към Русия, сега щели да вземат добре пари. Дотук стига редичката струйка от мисли на българина. Така хем обслужва русофилството, хем оревева орталъка, хем псува властта.

По стар навик българинът никога не търси вината и грешките в себе си.

А какво всъщност е станало?

У нас няма две неща-анализ на проблема и маркетинг.

В случая с черешите това се вижда с просто око. Решение на проблема има. При това той е аналогичен на всички производители. Техните проблеми са лесно решими, но трудно постижими. А са трудно постижими, защото българинът е индивидуалист и завистник. Той е безкритичен към себе си и винаги се смята, че превъзхожда останалите. Ако не в качества, то поне в пороци.

Проблемът при производителите е, че те не са обединени в кооперации и браншови камари и че не разполагат със свободен капитал или нисколихвен кредит, за да затворят кръга производител-потребител без участието на прекупвач и търговец.

Ако имаха браншова камара и земеделска кооперация, черешопроизводителите щяха да работят с фючърси и нямаше да се тревожат как да реализират стоката си. Когато един бранш има достатъчно производство, той може да потърси и намери пазари както у нас, така и навън. Но сам производител с 2 тона череши няма никакви шансове да стори това. Ако са 10 души с по два тона череши ще направят добра сделка с чужд пазар, ще натоварят два тира с череши и ще ги продадат където си искат. Ако са сто, ще диктуват условията. А ако имат и камара, ще минат и без държавата и акулата-чиновник.

Второто условие е да имат браншова кредитна кооперация и взаимоспомагателна каса. Тогава ще имат нисколихвени кредити и ще могат да си разширят производството и пазарите и ще имат средства за закупуване на съхраняващи помещения и преработвателни цехове. Някой веднага ще си представят едно ТКЗС и ще искат да станат доживотни председатели на ТКЗС-то. Но ако има Закон за браншовите и териториални камари и Закон за кредитните кооперации и взаимоспомагателни каси, тогава ще има и строги правила, които няма да допуснат изкривяване на правилата. Естествено, към браншовата камара трябва да има и арбитраж, за да могат бързо и справедливо да се уреждат споровете. Ако се стигне до сегашната система да се решават междуличностните и междуфирмени спорове в съда, от черешите няма да остане нищо, освен дръжки и костилки.

Драги кюстендилци и кюстендилки,

Ако не разберете от първо четене това, което съм написал за вас и другите производители, прочетете го още един път. Ако отново не го разберете, го четете, докато го разберете.

Разбрахте ли?





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11735643
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031