Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2015 11:42 - СЪДЕБНАТА РЕФОРМА СЕ ПРЕВЪРНА В "РЕФОРМА"
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЛЕЧЕНИЕ БЕЗ ДИАГНОЗА

„Реформата” в Съдебната система вече достигна връхната си точка на медийна истерия. Дълбоко компрометирани и корумпирани магистрати и дълбоко некомпетентни депутати и журнаглисти ежедневно ми надуват главата с тази т. нар. „Реформа”.

Не знам защо, но не чух нито едно смислено изречение от говорещите и водещите. Те или са се хванали за някаква „Вълшебна пръчица” или дуднат какво не трябва да се прави. И двата подхода са порочни и безсмислени.

Първото нещо, което се прави, за да се излекува един болен, е да се направи обстоен преглед, да се вземат проби, да се видят резултатите и да се постави диагноза. Това на нормален език се нарича анализ на сегашното състояние. Да се видят скъсаните връзки, безумните и недействащи  текстове на Закона за съдебната система. Организацията на работата, подготовката на кадрите, система за повишаване на квалификацията и атестиране на магистратите. Без този анализ ние оставаме без начална точка. А ако не знаеш къде се намираш, със сигурност няма да стигнеш там, където искаш. На всичкото отгоре говорещите за „Реформа” не знаят и къде искат да отидат. При това положение с просто око се вижда, че става дума не за реформа, а за „Реформа”.

А това са две коренно противополжни неща.

Появават се по телевизиите разни бориславцековци и започват да ме учат какво и как не трябва да се прави и аз трябва да изпадна във възторг, да падна по гръб и да получа оргазъм. Ами нали същият този Цеков беше депутат? Нали се кле, че ще работи за народа си? Защо, в продължение на четири години не го направи?

Сега напират да говорят за промяна на конституцията. Трябвало оттам да се започне. Но не си задават въпроса защо започват са строят къщата от комина. Това са тъпаци и тарикати, които искат да излъжат елементарно т. нар. „електорат”. Да, те ще го излъжат, както го лъгаха и досега. Но няколко млади хора няма да могат да излъжат. Те вече имат имунитет от техните лъжи и измами.

Непрекъснато чувам, че съдебната система трябва да бъде независима. Но никой не пояснява термина „независим”. Независим означава ли безотговорен? Означава ли неконтролируем? Означава ли саморегулиращ се?

Определено не!

Независим означава, че не бива да му се оказва натиск от страна на политически партии, парламент, президент, корпоративни и престъпни групи. А контрол трябва да има. Както морален, от страна на обществото, така и професионален от страна на съответния регулиращ орган. Що се отнася до поправки в Конституцията, то това е последният акт, след като е анализирано сегашното състояние, определена е целта и е създадена програмата за промяна. Единствено тогава може да се направи такава поправка, която да отговаря на потребностите от промяна.

Останалото е о Лукаваго.

Който, може би е баща на Лукарскаго.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11793332
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930