Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2015 13:28 - КАК МИТОВЕТЕ ФОРМИРАТ ВРЕДНИ ЧЕРТИ В ХАРАКТЕРА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 3259 Коментари: 9 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




 

 

 „СТАРИТЕ МИТОВЕ УМРЯХА! НОВИ ВСЕ ОЩЕ НЯМА. ТОГАВА-НАКЪДЕ”

 С риск да бъда атакуван от всички страни реших да напиша тези мои отдавнашни мисли. От началото на 80-те съм разсъждавал по тези въпроси  и ги описах в дневниците си. И тогава знаех, че ще бъдат отхвърлени като свръхеретични. Знаех, че който ги каже, ще бъде продължително време разпъван на кръста на консервативната, инфантилна и до голяма степен ирационалната българска душевност. Особено яростни ще бъдат хората, които от десетилетия, а и от по отдавна използуват за лични и групови користни цели тези стари митове. Съществуват групи, които трупат обществени и политически дивиденти, втълпявайки упорито и войнствено старите заблуди, като в същото време не пропускат възможността да изтъкнат себе си като „ патриоти, поклонници на справедливостта, българщината и напредъка. Проблемите идват главно от това, че българските „интелектуалци” твърдят, че са призвани да коригират политиците. А политиката трябва да се коригира чрез науката, изкуството и обществения морал. Чрез образование и търсене на стратегия, която може да изведе гражданите на страната към модерното и ефективно мислене. На първо място бих поставил историографи, културолози, социолози, политолози, изкуствоведи, литератори и футуролози. С две думи философите и техните приложни претворители.
Всяко общество се състои от различни компоненти, които могат да се формулират достатъчно ясно, за да се предложи ефективна и разумна формула в областта на духовния и материалния свят. Отказът от създаване на такава формула от призваните да направят това-политици, философи, учени, творци и общественици означава само едно- състоянието на нацията за момента напълно ги удовлетворява, защото с по-малко усилия получават достатъчно средства, слава и подкрепа. Разбира се, те никога не показват това гласно или писмено, но резултатите са недвусмислени.
Но нека спра теоретизирането и да премина към конкретните неща. Материалните проблеми няма да третирам в тази своя студия, макар, че материалното задоволяване също има своите митологични същности и може да бъде една съвсем прилична цел за всеки един човек. Няма нищо просташко или бездуховно човек да бъде поклонник в някаква степен на материята. За разлика от сиромахомилите-фундаменталисти не смятам за грях човек да се труди за пари и да мисли как да ги увеличи. В края на краищата дори Господ се е изказал по случая с „Притчата за заровените таланти.” Този, които не ги е употребил и умножил е бил наказан, защото е показал, че не е свободен човек. Само свободен и предприемчив, достатъчно просветен и самостоятелен може да борави с материалния свят, включително и с пари. Следователно собствеността, било под формата на пари, било под формата на стока или недвижими имоти до известни граници, прави човек свободен. Затова Езоп се радва толкова много, когато господарят му Ксант му подарява хитон. Този подарък той смята за първата крачка към свободата. Уродливите форми на вещомания, клептомания и неистов стремеж към „Златния телец” са подвластни на психиатрията и не са предмет на моята студия.
Ако трябва да се потърси синоним на мита, то най-близко до него е т. нар. „Народна приказка”. Общото е приказното начало и инфантилизма. Там всичко е идеално и непроменимо. Както народната приказка, така и митът са ужасно консервативни. Тази характерна черта е особено важна, тъй като под въздействието на митовете и народните приказки се цели да се създаде ценностна система у децата. Оттук идва инфантилизма, завладял клетия българин, като не му дава възможност да се изкачи качествено нагоре и да достигне по-висш етап на възприятие и анализа на обкръжаващия го свят чрез сравнение и принципи. Извличането на принципи, е свързано с просвета и наука и е много прагматично нещо и трябва да замести постепенно не само приказките и митовете у подрастващия но и да помогне на човек да стигне до същността но нещата, без да ги следва пряко и покорно. Митовете са аксиоми, които пречат на порасналия човек да мисли либерално и задълбочено. Поради това българската национална черта си остава инфантилизма и консерватизма.
Стремежът и целите на личността се определят от няколко основни фактора. Нямам намерение да пиша учебник по народопсихология или обществознание. Ще спомена само основните : Семейството, училището, религията, обществото, изкуството и културата, бита и митовете.

ПЪРВИЯТ МИТ, КОЙТО СМЯТАМ ЗА ОСОБЕНО ВРЕДЕН Е МИТА ЗА ПЪРВЕНСТВОТО НА ИЗТОЧНОТО ПРАВОСЛАВИЕ НА ХРИСТИЯНСКИЯ                                                    ПРАЗНИК „ВЕЛИКДЕН” 

Ортодоксалното православие фаворизира Великден като най-големия празник изобщо. Чудото, станало преди почти 2000/Студията е писана през 1980-81 г. б.а./ създава чувството за безсилие и предопределеност у вярващия. Това води до апатия и неувереност в собствените сили и качества. В продължение на двадесет века се създава едно мистично отношение към света и това ерозира желанието за промяна и действие. Консервирането на живота като нещо предопределено прави не само българина, но и всеки ортодоксален християнин ленив и лесно управляем. Защо да се напъва да прави нещо, което не е сигурно, че ще успее да свърши? По-добре е да почака да дойде месията и да направи чудото. Защото ако трябва да определим възкръсването на Христос, то това е едно чудо, което е по силите единствено на Бог. Този факт определено отдалечава човек от Бога. Искам да уверя уважаемите читатели, че аз не правя критика на Светото писание и не водя теологически спор. Просто отбелязвам един обществен резултат от различията в основните празници на християните от Източното православие и католицизма.
Християните от католическа и протестантска Западна Европа в същото време честват като основен християнски празник Рождество Христово. Самото Рождество е един чисто човешки акт.  Най- големият източноправославен празник Великден е контрапродуктивен, защото Рождеството прави човек богоравен, а великденското чудо унищожава божественото в човека. Когато празнуваш Рождеството, знаеш че ти самият и Бог сте дошли на този свят по един и същи начин, следователно  сте равнопоставени. Великденското възкресение е по силите само на Бог и прави човек апатичен и с ниско самочувствие. Чувал съм приказки, че чудото било зачатието. Интересно защо няма изобщо църковен празник „Зачатие Господне”. Има „Благовещение” /Благовец/, но за зачатието се мълчи и нищо друго, освен едно свенливо помирисване на цвете не се споменава в Светото писание. Чудото зачатие изобщо не е чудо, защото откакто свят светува зачатието го може всяка жива твар.
 При всяка трудност, ортодоксалният човек започва да чака месия, който да извърши чудото. При това, повтарям, не разглеждам църковните празници от теологична гледна точка, а само от гледна точка на рефлекса им върху народопсихологията. Това е много важно, защото иначе се навлиза в един безкраен каноничен спор, където нещата се размиват. Достатъчно е да се сравни психологията на християнина от Ортодоксалната църква и западноевропееца. Както и резултатите от последните столетия. Като старт Изтокът е имал по-добра позиция, но в резултат на вековете Източноправославната дъга чувствително е изостанала. На пръв поглед Гърция като че ли е близо до Запада, но това е поради солидните финансови инжекции от страна на Запада след влизането и в Общия пазар/ Старото име на ЕС б.а./

 

Това е началото на една моя студия, писана през 1980-81 г. Предговорът съм писал през 91 г., когато реших да я издам като брошура, тъй като пресата и издателствата отказаха да я издадат. В постинга си пускам само първия мит, тъй като той е актуален с две неща-скандалите в църквата и отношението на една значителна част от българските граждани към протестите. В предговора съм обърнал внимание на апатията на българите. Обърнал съм внимание и на инфантилизма. В нашия приказен фолклор има стотици примери как „народът страда”, народът се жалва”, „народът пъшка” и т. н. Страда, жалва се и пъшка, но не грабва лопатите и вилите, а чака да дойде я Крали Марко, я Тримата братя, я Царския син, за да го освободи.

Процесите в църквата също са много интересни. След 9-ти септември БПЦ се загуби съвсем. Тя поиска да оцелее физически, без да съзнава, че за вярата трябва да се бори. Иначе е губи тотално и завинаги. Имотите се оказаха по силни от вярата. Така от носители на вяра, клириците се превърнаха във временни собственици на имоти. Временни, защото животът не е вечност. А загубиш ли вярата си, загубиш ли честта и достойнството си, се превръщаш в машина за лайна.

Липсата на вяра, страхът и загубването на честта и достойнството те превръщат автоматично в роб, защото ти сам убиваш свободата си.





Гласувай:
1



1. borkolbor - ..... О-ооооооо , ......... Косееее-Колеее-Босииий ..........
09.04.2015 15:50
......... Косеее-Колеее-Босииий , много твоя тъпоумна врява - пак за нищо . Какво искаш да ни кажеш , така и не се разбра . ....... Всъщност , ясен си ни . ...... Религиите , Косе-Коле-Боси , странно-зловещо са се вплели и смучат от живителната сила на старите НИ езически празници , които от поколение в поколение обясняват непреходно видимия лик на мирозданието НИ . Простичко и ясно . С музика , с песни , с танци , с багри , с творенията от ръцете човешки и с живите слова на народа НИ . Всичките ТЕ идват дълбоко от народо-психологията БЪЛГАРСКА и именуват цикличното възраждане на природата НИ за нов живот след зимата . В тях са реалните и истинските представи на БЪЛГАРИТЕ за живота . Такъв , какъвто са го живяли от пра-стари времена . Живеят го и днес . Ти , Косе-Коле-Боси , този народен живот не го познаваш . Не можеш и да го разбереш . Затова и няма как да го опишеш . В БъЛГАРСКИТЕ НИ ТРАДИЦИИ И ПРАЗНИЦИ , добре че не във всички , умело и подло са вместени от памтивека и ... далечни , непознати НАМ идоли , за да ни владеят чужди и родно-земни сили и властници . Уви , за тях , не би ! .......... Рекох си , Косе-Коле-Боси , че ще ни "нарисуваш" не метафорично , а с думи прости , едно обикновено сварено и пъстро боядисано кокошо яйце . А ти отиде чак при хитона на Езопа , Езопе ! ... - В Юдея няма билки уханни и дървеса , от корите на които да се боядисват шарени яйца !!! ...... - Косе-Коле-Боси , не си Косе-Босе от народната , не от религиозната "притча" или от гръцкия мит , а от българската НИ приказка . ..... Без всичко непознато нам и чуждо си имаме ... и сладък хляб , и коливо и пъстри яйчица ! За радост на очите , за ядене и за надежди , че с пукването на пролетта и ... животът на всички честни и добри хора ще стане по-добър . ....... Те са си само НАШИ - БЪЛГАРСКИ !!! ... Е-хааа ...... Пък нека в очите на "бого-намазано-белязаните" да сме "атеисти юродиви" и "безбожници проклети" . - Нека . Такива сме !!! ... - Важното за нас е , че сме БЪЛГАРИ , а не - юди !!!!!! ...... - И всичко от никои "някакви" , ... а от НАС зависи само . ....... Е- хаааааа ..........

ПС Косе-Коле-Боси , пожали отсечено дърво от горите ни родни и не отпечатвай "дивотиите" си неясни и безродни !!! ...........
цитирай
2. bosia - До Борко
09.04.2015 16:21
Борко, чоджум, сега разбрах какъв е бил баща ти. Бил е празно газено тенеке, вързан за колелото на историята. Ти си го задминал вече.
цитирай
3. borkolbor - ...... До горния вампир , насмукан с пот и с кръв човешки ................
09.04.2015 17:14
........ Босий Коле , като зная тебе , с кеф отсичам , че моят тати е бил по-голям пич и по-голям мъжкар от твоя тати . .... Мир на душите и на двама им . ... - Айде , от мен да мине , .... и на твоя тати . Той не е виновен , че щъркелът те е "домъкнал" по-смахнат и по-чалдисан от него . .........
цитирай
4. bosia - До Борко
09.04.2015 21:31
Ненапразно казах, че си надминал баща си.рънчиш само на кухо. ПРОЧЕТИ СИ ПРОСТОТИИТЕ И ЩЕ ВИДИШ, ЧЕ ДРЪНЧИШ ЕДНО И СЪЩО.
нЕ СИ МИ ИНТЕРЕСЕН.
цитирай
5. borkolbor - .... До Колито .........
10.04.2015 04:02
...... По добре е да повтаряш малко на брой истини , отколкото да сипеш безброй неясноти , намеци , двусмислици , безсмислици и лъжи . ..........
цитирай
6. bosia - До Борко
10.04.2015 19:58
Ти не повтаряш нито една истина, защото не я знаеш. Прочети си тролските простотии и ще се убедиш в това.
цитирай
7. borkolbor - ...... Брадатко , .......
11.04.2015 10:40
...... Кокич , явно "агенцийката" и "търговийката" ти яко са те обсебили и си загубил чувство за реалност във "възприятията" и в "разсъжденията" си . ... Велизар Енчев пак се обърна по телевизията днес с болезнен апел към цялата българска интелигенция за подкрепа на гражданското си движение . Пиши бе , батаня , пиши барем един ред за това . Ти къв си ? - Алъш-веришаджия ли си , интелигент ли си ? Ква порода си ? Домати и служебни доклади ли все ще ни пробутваш ? 200-300 човека те четат . От кога те подканям да изясниш конкретната си гражданска позиция за едно ново гражданско движение . Нали от край време - откак се помниш и знаеш , си "неформал", "дисидент" - борец за граждански права , де ? Страхуваш ли се ? ..... Снегурочка - юбавото Наде , Пасито , Ананиев , Михов , посланиците ни в Америка , в Италия , във Франция , в Германия , в Швейцария , особено в Холандия - Колев !!! , Инджев ли , Сугарев ли не ти дават да се изкажеш по въпроса ? - Джуджета - бол ! Явно натовското МВнР и минали ПРЕСТЪПНИ българо-натовски "военни командатури" са ти скритите-явни твои най-големи "приятелчета" ! Не ги споменаваш и в "патетичния" си пост от 1 април ! Защо ли?! - Отговорът е прост : Нали , ако ги клеймиш , отвъд-океанските ти господари ще ти "резнат" "комисионните" . ... А , Кокич !? ... Отсрами се пред читателите си в блога ! ... Коментирай най-сетне Велизар Енчев ! ...
ПС .... Не се ли сещаш , че отказът ти за отговор за всички нас ще означава само страх , пристрастие , не съпричастие и глупост от твоя страна ?! ....... Е ха яяяяяя .............
цитирай
8. bosia - До Борко
11.04.2015 11:14
Борко, само не знам на надница ли си или ти плащат на парче?
цитирай
9. borkolbor - ..... Кокич , ........
11.04.2015 11:49
..... Рубльовките са си рубльовки , батка ! Заслужавам си ги ! Срещу тях , в руските "берьозки" по морето , водките със сельодките ми излизат безплатно . Хем са си и "оригинал" . Не "фалшименто" - като тия във "веригите". Братята са пре-благодарни , благородни и достолепни мъжки момчета . Плащат си редовно и горници "гювеч" пускат даже - за добре свършена работа . Ела при нас . Наш койиии убаво , Коле . Човек ша станеш . ...........
ПС .... Ако Плевнята и Бащицата затворят берьозките , ще ми се наложи да емигрирам в Сибир , в тайгата , около Красноярск или на дальнем Востоке - там , при Гулазите по-близко . ... Без водка със сельодка животът е тежък , сив и скучен . - Все едно , примерно , да отнемеш на малкия Слабак стековете му със цигарите . ..........
ПС .... Пък "онез" хукнали в Юдея и по Гърция "пара" да трошат и да разговяват . Гаче са им малко "софралъците" и "гювендиите" в България . ... Умрял , човекът , преди 2000 години за тях - за да имат , за да са богати . И те кът хамериканците и кът западно-европейците - "бели ора" да съ ! А те - по чужди земи банкети и веселби заформят . Ми , той , Бащицата вярно им рече да не одят , дан съ излагат и дан съ втеляват , говедата им с говеда . Кът ги имат излишни парите , пущините им с пущини , да ги даряват на раково болните или на бедните и болни български деца в домовете и в рехабилитационните ни центрове . А де ! - Ама - не ! Свидят им се ! Един път се живеело - казват . ..... Аз имам една съседка - бедна , много възрастна женица . Не е учила много на младини . Скромна и много добра . Изстрадала е в живота си до безкрайност . Ревностна християнка . Всяка година по това време тя подава варено жито със свещичка забучена в него , шарени яйца , локум , няколко порязанци сладък хляб , бисквити - от евтините , лукчета и две-три ябълки . Толкова има женицата , толкова дава . От сърце . Очите и са добри , по-сини и по-чисти от небето . ... Е-хааааааааа ...........
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11776003
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930