Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2015 11:17 - ЖЕЛЕВ БЕШЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП ОЩЕ ПРЕДИ ДА УМРЕ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 4555 Коментари: 8 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ВРЕМЕ ЛИ Е ДА СЕ КАЖЕ ИСТИНАТА

Не бих писал за Желев поне 40 дни, но твърде много станаха хвалбите и панегириците за него от най-близкото му обкръжение. Дойде ми малко нагорно. Прочетох и статията на Люба Манолова, която се опитва да потърси един хладен анализ на качествата и свършеното от Желев. Там тя, малко недомислено, твърди, че тези въпроси не са засягани от никого дсега. Е, аз познавам поне 10 човека, които са писали и говорили за грешките на Желев, но това е друг въпрос.

Когато се говори за политик и държавник, трябва да се подхожда исторически. Тук сентенцията „За мъртвите или добро, или нищо!” не важи. Прекалено голямо влияние върху обществения живот играят, за да бъдат щадени. Не става дума за личния живот на политиците, макар че и той е неразривна част от дейността и бездействията на един политик.

Да се говори за един политик, че бил добър учен е несериозно. Или добър писател. Политиката е нещо, което пряко се намесва в живота на гражданите и оценката трябва да бъде точна, ясна и безпощадна. Имам един бивш приятел, който във всяка грозна и глупава жена търсеше и намираше нещо привлекателно. Особено след няколко водки. Най-често това беше някоя част от тялото и. Така той мислено обладаваше само една част от тази жена, а останалата не го интересуваше.

При политиците този подход е грешен. Политиците взимат решения, извършват действия или бездействия, за които носят отговорност. И не само пред закона, а и пред обществения морал.

Писал съм доста за първата ми среща с Желев по моя инициатива. Това стана през м. февруари 1989 г., 10 месеца преди дворцовия преврат и свалянето на Живков, в сладкарница „Пролет”./р-т Грозд/. Вътре беше пълно с ченгета, затова излязохме навън, за да поговорим. Предадох му уставите и програмите на НДЗПЧ и „Подкрепа”, както и едно мое писмено предложение да се съберем т. нар. „неформални” организации и да създадем общ блок за отпор на БКП. Поисках да ми даде устава и програмата на т. нар. „Клуб за гласност и преустройство” /КГП/. Той ми отговори, че нямат устав, защото организацията им има „клубен” характер, а програмата им е т. нар. „Юлска концепция на БКП”. Попитах го дали е съгласн на една обща среща. Той ми отвърна, че сме екстремисти и антикомунисти и няма как да имаме обща кауза. Бях потресен и му казах, че моето впечатление е, че той и организацията му са просто едни вътрешнопартийни реформатори на една скапана военна организация.

Така завърши първата ни среща, но тя ми даде много за качествата и идеите на Желев. По-късно многократно съм се уверявал, че първото ми впечатление е било абсолютно правилно. Това се потвърди и на 7 декември, когато той и обкръжението му „създъдоха” СДС по моето писмено предложение. Аз, обаче, не бях поканен. Нещо повече! Те скриха от мен това.

Желев не беше подготвен за политика. Той нямаше капацитет на държавник и умел стратег. Нямаше и програма. Нито като председател на КГП, нито по-късно. Освен „Юлската концепция на БКП” не съм чул от него нищо програмно.

Нека приведа няколко случая.

Негов военен съветник беше ген. Стоян Андреев. За Андреев имах ревизионния акт срещу него от ДФК като директор на българо-канадската фирма „Българо-канадски технологии” със седалище г. Казанлък. В този акт имаше достатъчно констатирани факти за солидна наказателна присъда. Предадох му папкта, както и една касета, заснета лично от мен за незаконен строеж на път от СВ до незаконно построените 3 постройки/вили/ върху 7 дка площ в етрополския Балкан, собственост на Андреев и семейството му.

И какво последва?

Не последваха никакви действия от страна на Желев и „книжният” генерал, както наричаха Андреев, остана необезпокояван съветник на президента.

Втори случай.

В НС гласуваха член 357 „А” от НК. Този текст водеше до привличане под отговорност всеки, който чуе от някого, че някой си е агент на ДС и не отиде в едномесечен срок в съответните институции, за да каже кой какво е казал за агент на ДС. Поисках среща с Желев и отидох с идеята да не подписва указ за влизането на този текст в сила. Той категорично отказа. Поисках нова среща след влизането на текста в сила. Поисках да присъстват и двама негови сътрудници-Боян Славенков и Пламен Богоев. Казах им 4 имена и агентурни имена на агенти на ДС и РУМНО. Първото беше на Андрей Луканов като агент на РУМНО. Обясних им кратко, че сега в едномесечен срок са длъжни, според новия текст, да отидат в съответните институции и да ме издадат. Гледаха ме много особено и мълчаха. Оставих ги и отидох в БНР. Там повторих същите имена на агентите псевдонимите им. Обясних, че всеки, който ги е чул трябва да отиде и да ме издаде. В противен случай подлежи на съд и затвор. Оттам отидох до 4-та районна прокуратура при прокурор Мариана Найденова и подадох жалба против себе си, че трябва да бъда арестуван, разследван и съден. Найденова беше доста корполентна, нещо средно между Цецка Цачева и Искра Фидосова, но напусна полесражението с удивителна скорост. Така този текст беше опорочен и не заработи изобщо. Но Желев и неговите сътрудници не отидоха в прокуратурата и службите и трябваше да бъдат съдени. По този начин той не изпълни закона, който собственоръчно беше подписал. Защо не се случи това-съдете сами.

Особено активен тогава беше Петко Симеонов. Днес той отново е активен в хвалбите за Желев. Навремето написах едно антрефиле за него „Together Petko with the men!”. Тогава той заемаше 5 /Пет/ административни поста в СДС-зам. председател на СДС, шеф на ЦИК на СДС, директор на в. „Демокрация”, председател на УС на фондация „Демокрация” и директор на АЧП. Повдигнах нъпроса в НКС на СДС и обясних, че тези пет административни поста не са по силите на никого, защото денонощието има само 24 часа. Ако се преме, че петте поста изискват по 8 часа работа, става ясно, че му трябват 40 часа+8 часа сън. Това означава, че за едно денонощие му трябват две. Желев отново не взе отношение и нещата си останаха по старому.

Интересен е и момента с издигането му за кандидат-президент в НС. Заседние на НКС за взимане на такова решение нямаше. Събрали са се тайно само най-близките му приятели и тайно взимат решение да бъде издигнат той, тъй като Петър Дертлиев нямаше шансове и вероятността да бъде избран Виктор Вълков е много голяма, а кандидатурата му не беше приемлива на кукловодите. Така Желев стана президент, избран от НС. Най-странното беше, че той веднага стана и издигна кандидатурата на терориста Атанас Семерджиев за вицепрезидент, а предварително определения за вицепрезидент Петър Берон ридаеше на последната банка. По-късно, когато Берон неколкократно искаше вот на доверие от НКС на СДС да бъде издигнат за министър-председател при победа на СДС на изборите през 1991 г. Желев извади досието му и го показа избирателно на няколко човека, но не и на НКС на СДС.

При създаването на т. нар. „коалиционно” правителство на Димитър Попов-Митко Паричката отново се получи решение-ъндърграунд. Събират се 5 човека от най-близкото му обкръжение в апартамента на Михаил Петков и нареждат кабинета, в който станаха министри Иван Костов, Димитър Луджев и Пушкаров. Това стана без знанието на НКС на СДС, въпреки че имаше решение на съвета за създаване на „Доминирано от СДС” правителство. Последва пробутването на решение за т. нар. „Паритетно” правителство и накрая СДС стана миноритарен участник след тайно миноритарно съвещание.

За т. нар. „Кръгла маса” и останалите изяви на Желев няма да пиша, защото ще се получи обемист а тухла от факти и документи. Само ще кажа, че ние и сега се нуждаем от истинска кръгла маса от типа на полската, която постави едни много здрави устои на новата полска държава, а ние се огъваме като връв и се чудим къде сме и защо трябва да правим цялостна реформа на държавните структури.

Нали Желев е направил реформите според говорившите по телевизиите от няколко дни насам?

Ако имаше реформи и старият модел беше разграден, сего на това дередже ли щяхма да бъдем?

Ако на Петко, Велислава и прочие им се живее във виртулния свят на собствените им сънища и измислени биографии, аз съм стъпил на земята и нямам намерение да се правя на парапланер.

А вие сами решете как да живеете и в какво да вярвате.





Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tikoev - Да си го плюл като жив! Сега това к...
02.02.2015 11:38
Да си го плюл като жив! Сега това което правиш е много грозно!
цитирай
2. chavdar01 - ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СДС НИ ОТНЕ НАЙ-МИЛОТО!!!
02.02.2015 11:41
НАДЕЖДАТА ЗА ПРОМЯНА!!!
ИСТИНСКА ПРОМЯНА,А НЕ ТОЗИ БУЛАМАЧ
КОЙТО НИ СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ!!!
цитирай
3. andrei - Абсолютно си прав Кольо!
02.02.2015 15:01
Това нищожество подмени дневният ред и подари властта на комунистическата номенклатура и ДС!
цитирай
4. borkolbor - ...... Да така е ......
02.02.2015 15:29
.......... Тук си много прав и е вярно всичко това , което ни разказваш . ....... Аз не прощавам на "президент" Жельо Желев признаването му на Македония от името на всички нас . Не му прощавам и яростната му анти-сръбска "президентска позиция" по отношение на хърватско-босненско-косоваро - сръбските войни . Не му прощавам разрешителните укази за юрисдикцията на нароилите се от 92 година насам финансови и брокерски къщи , банки-еднодневки , банки-мастодонти ,"пирамиди" , които обраха на обикновените хора парите , спестяванията , имотите и вкараха България в СТБ , в МВФ и в Офшорзоните !!! Не му прощавам разсипията в земеделието / крупния феодално-арендаторски , бандитски начин на преразпределенията на държавния поземлен фонд чрез корумпираните , гангстерски "ликвидационни съвети" !!!!/ и в индустрията /унищожаването на много работещи заводи/ ; мизерията и безработицата , инфлациите през 90-те години . Не му прощавам и тайното му съглашателство с Андрей Луканов по воденето на безброй вредни за България политики . Лесно , но много дълго можем да пишем за тях !!!!!!! Тренчев , тази комунистическа проститутка и отрепка , никой нямаше да го знае днес , ако не беше той да го "насади" пожизнено в централата на профсъюзите ! А профсъюзите , дори и в тихо-шизофренните европейски държави са сила , сила - и то каква , щом знаят как да отстояват правата на гражданите си и щом "извиват ръце" и събарят правителства за къде-къде по-незначителни проблеми от нашите ! С Луджев Желев състави и проведе една анти-патриотична и анти-национална "Програма за реформи" във войската , с която реално още в началото на 90-те години започна разсипията в армията ни ! Непростимо ! ....... Желев и Луканов създадоха и оглавиха една и съща по животинска свирепост "сган" , която хитро разполовиха , а "елитите" им привидно и лъжливо се противопоставят и днес едни на други . Едновременно с това , поотделно , в двете й отвратителни части се клонираха и продължават да се клонират други подобни на тях алчни , посредствени , родоотстъпнически "себичности" , малцина от тях - "ЗНАЙНИ" И СТРАШНО МНОГО ДРУГИ ПО-МАЛОКАЛИБРЕНИ - "НЕЗНАЙНИ" на нас "простите и послушни" българи !!! ....... Жельо Желев беше сред главните "инициатори" на един предателски за България "регионален балкански алианс за интер-активно сътрудничество" по "окръжността" Анкара-Тирана-Загреб-Прищина-София-Анкара . Явните и тайните му визити в Турция , в едно със зловредните им последствия за страната ни , бяха многобройни ! Той създаде , утвърди и подкрепяше в Парламента етническата турска партия ДПС , ласкаеше , лансираше и предпазваше от гнева на българските институции и от гнева на българските граждани лидерите й , скрития зад гърба й турско-български крадлив бизнес-елит и анти-българските й политики !!! Престъпно ! ........ Жельо Желев беше послушник-слуга на Западна Европа , на Америка и на "родната" ни Олигархия с всичките й политически подлоги !!! ........ Жельо Желев имаше едно грубо , чисто просташко , недодялано , тънко-властническо и едновременно с това жлъчно чувство за "някакъв" посредствен хумор , с което и с който той предизвикваше недоумение и погнуса ! Липсваше му одухотвореност , отмереност , достолепие и мъжественост - присъщи , задължителни и необходими на всеки президент !!! Мистикът , неискрен и нечестен с хората , с които е общувал , мразеше до дъното на душата си Русия , имаше злобна , предизвикателна , глуповата усмивка и не блестеше с аналитизъм , дълбочина и всеобхватност на мисленето , подобаващи на пръв държавник и на върховен главно-командуващ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ !!!! .............
цитирай
5. getmans1 - Босия, почти сме набори, гледал съм те и съм те слушал, и чел та ....
02.02.2015 18:53
... чак ми беше омръзнал още от деветдесетте а тук в блога те поглеждам ей така по диагонал.
Не знам как Желев е научил /досещам се/ за досието на д-р Берон, но съм сигурен че ако знаеше и за другите пак така щеше да постъпи.

Днес едно „приятелче“ ме насочи към теб и не се сдържам да те попитам, сам ли изпадна от „политическата каручка“ или те избутаха дружките ти, не понасайки огромния ти нарцисизъм, а може би има и нещо друго!?
цитирай
6. bosia - за Луканов и руските заселници
03.02.2015 09:45
Луканов не е агент на КГБ,а на ГРУ на СА. Той става агент на РУМНО и е поискан от руснаците.
Руските заселници в България засега не представляват опасност. Те използват България, за да имат достъп до Запада. Ще напиша анализ на ситуацията в близките дни.
цитирай
7. baidobri56 - Малак коментар.
06.02.2015 10:37
В подкрепа на написаното от Н. Колев.
Гледах по телевизията момента с предложението за избор на Желев за президент.
Всички бяха станали на крака и Александър Лилов хвана под ръка Желю и излязоха от залата. След 5 минути се върна и от трибуната предложи А. Семерджиев за вице. Просто беше сделка. От тука идва и отговора откъде е взел досието на Берон. Семерджиев нали уж ги унищожи? Да, ама не!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Поздравления, Николай!
06.02.2015 16:35
Написал си истината, каквато е!
Спестил си неща от рода, че бяхме предадени и изтъргувани и като се замисли човек, открива и други неща, още по щекотливи!
Но хайде, заради паметта на Желев да си замълчим.....
Мир на душата му и той беше употребен заради селска пресметливост и наивност!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11735198
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031