Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2014 14:40 - ПИСМО ДО ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА АРМЕНИЯ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2705 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ДО Н. ПР. ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА АРМЕНИЯ

 

                                                                      П    И    С    М    О

От Николай Ганчев Колев-Босия, София, ж.к. Борово, бл. 231, ап. 39, тел. 0888 408 623

 

Ваше превъзходителство,

На 26 декември 2014 г. по молба на приятели от сдружението на бащите, които нямат достъп до децата си се явих пред арменския културен институт в София на бул. Тодор Александров №31. Помолен бях да се представя като арменския поп, тъй като те са изчерпали всички законови средства, за да получат от държавните институции на република България достъп до децата си, които по решение на съда живеят при майките си след развода. Въпреки, че в решенията на съда имат определен режим на срещи с децата си, майките и институциите не изпълняват решенията и по този начин лишават бившите си съпрузи да се срещнат и порадват на децата си.

Вие, може би, не знаете, но терминът „Арменският поп” има над 150 годишна история. Става дума за българските революционери, заточени по старите арменски земи в областта на Диарбекир. Там са били без възможност да се оплачат от тормоза на османската администрация и са били принудени да потърсят закрила от събратята си християни от арменски произход и по-точно от арменския архиепископ и свещениците. Те са се застъпвали за нашите заточеници и са подобрявали качеството на живота им. Има и спасени от обесване и от арестите. Затова в българското обществено съзнание е останал „Арменският поп” като последна инстанция да се оплачат хората, за да получат справедливост и нормален живот. По-късно, след 1915 г. след османския геноцид над арменското население в рамките на Османската империя голяма част от бягащите арменски християни успяват са се спасят в братска България, където е имало още живи заточеници или техните политически партии са дали възможност на арменците да започнат нов живот. Не може да не знаете стихотворението „Арменци” на големия български поет Пею Яворов, където той ясно показва отношението на българското общество към арменските емигранти.

Затова и направихме този пърформанс, за да покажем на нашите държавни институции, че не работят в правилната посока и нарушават грубо правата и свободите на българските граждани по отношение на изпълнение на съдебните решения. Аз се занимавам с правозащита близо 30 години и ежедневно приемам хора, имащи проблеми с държавата. И в момента на бюрото ми в къщи има не по-малко от 30 папки с конкретни случаи на несправедливост и игнориране на проблемите на българските граждани. Затова не бих искал да приемете моите и на моите приятели действия като враждебни или несериозни.

Точно обратното. С това искам да изразя изключително топлото ми отношение към държавата, която представлявате и арменските граждани. Ако решите да се срещнем бих могъл да ви дам някои идеи за сближаване на нашите народи още повече. Както в областта на културата и икономиката, така и на битово ниво.

Ще се радвам, ако мога да направя нещо добро в тази посока.

 

27 декември 2014 г.

София                                                                                                                 Ваш: Н. Клев-Босия





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11734567
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031