Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2014 14:19 - ВЪРЛИ СВОДНИЦИ И СЕРСЕМИ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2044 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ВСС-ВЪРЛИ СВОДНИЦИ И СЕРСЕМИ

Писал съм и съм говорил много за тежките проблеми в Съдебната система. Като се започне от създадените „Феодални групи по места”, мине се през ужасната връзка Кукловоди-политици-магистрати и се стигне до ръководствата на магистратите.

Още от 1989 г. поисках с колегите си да разработим действащ модел на една нова, демократична Съдебна система чрез ускорено създаване на кадри за системата . За тази цел предложих Военното училище да подготви ускорено обучение на желаещите да станат следователи, съдии и прокурори. Във Военното училище това може да стане, тъй като с увеличен хорариум ще има три сесии годишно. Така в рамките на 3 години ще бъдат подготвени първите магистрати. В рамките на 3-4 години можеше да бъде подменен основния състав на Съдбната система, както и ръководството и. В същото време в Парламента ще се гласува нов закон за съдебната власт, съобразен с европейските практики.

Колегите ми отказаха изобщо да говорят на тази тема. Това ме накара да си помисля, че те нямат интелектуален капацитет и са зависими от някого. Бъдещето доказа и двете ми подозрения.

Така или иначе, когато една система не е в състояние да извършва работата си качествено, идва деня на истината, когато тя отива в небитието. В момента това е факт.

Сега е много по-трудно да се обнови личния състав на Съдебната система. Липсва воля, желание и възможност на сегашните магистрати  да се самоизлекуват. Да срежат конците към политици и задкулисие.

Скандалът със СГС не е случаен. Не е и монтиран. Той е естествено продължение на отказа от създаване на справедлив и професионален модел на съдопроизводство. Не е изненада и натискът от страна на европейските страни. След като Румъния тръгна по европейски път на съдопроизводство, останахме само ние да правим демокрация чрез съветска власт. Сегашният съд, прокуратура и следствие водят началото си от т. нар. „Народен съд” и никакви фризури и преобличания могат да го превърнат от партийна структура в независима и работеща.

Някои твърдят, че всичко в България е в насипно състояние и не може да се втренчваме в Сдебната система. Веднага ще кажа, че не са прави в едно. Ако искаме да изправим страната на крака първо и архиважно е да започнем със смяна на модела на Съдебната система. Едно общество, което не се гради на справедливост, не може да очаква положително развитие. Точно обратното. Ценностната му система се променя дотолкова, че започва да приема абсурда като норма. Ние се намираме точно там.

Тъй като имам отдавна отношение към тази система, която твърде дълго се занимава с мен по искане на политиците-тогавашни и сегашни-ще ви дам няколко примера.

Подслушването и проследяването ми не е спряно и до днес. Това продължава повече от 30 години. Ще ви кажа само няколко разработки от службите към мен след 1989 г. ДОР „Болния”, ДОР „Бърлога”, Дор „Комбинатор”. Всички тези разработки са минали задължително и през съда, за да тръгнат. Многократно съм искал от Гл. прокурор още от времето на Иван Татарчев да ми предоставят тези разработки. Отказът е тотален.

След като през 2001 г. написах 4 поредни статии в списание „Компромат” относно престъпленията и лудостта на бившия Главен прокурор Никола Филчев, от СРП започнаха срещу мен 6 /шест/ проверки за уж извършени от мен престъпления. Най-смешна беше последната проверка. Опитаха се да ме обвинят, че съм направил списък на хората, които искам да разстрелям. Единственият „свидетел” беше небеизвестният Яне Янев /аг. „Хлапето”/, който пред следователя Паскалев твърдеше, че притежава списъка, като на първо място бил Филчев, а самият Янев бил втори в списъка. За целта съм бил отлял златни куршуми, за да ги очистя. Естествуно, прокурорите бяха двама от най-послушните-Мирчев и Ханъмов или Хамамов, не си спомням вече.

Правозъщитник съм от близо 30 години. Не виждам разлика от съдебните проблеми по онова врме и сега. Хората и структурите са същите. Същите са и преподавателите в ЮФ.

Какво можем да очакваме от тях?

Адвокат Волева пише, че 5 магистрата имат общо 300 млн. лева. Това естествено ли е?

Преди месец срещнах и пратих писмен сигнал до министъра на правосъдието Христо Иванов. По стар обичай ми отговори не той, а неговият бивш заместник Марин Вачевски. Сигналът ми беше, че на 23 и 24 септември в един хотел в Гърция на Бяло море се е провел „семинар” от фондация Фонд за превенция на престъпността-ИГА” на тема „Подобряване на междуинституционалното сътрудничество между екипите на фонд „ИГА” и институциите, работещи с тях. Фондът е частен, местоположението му е в Пазарджик  и поема всички разходи на държавните чиновници. Информацията, която получих от мой агент, който също е бил там е, че не е имало никакъв семинар, а е имало узо и търкаляне по плажа. Заминали са следните институции:

ГДИН /Главно управление „Изпълнение на наказанията към МП/-София

ОСИН-Пловдив

ОСИН-Пазарджик

ОСИН-София

Предствители на затвора в Пазарджик

Представители на затвора вПлевен

ОС-Пазарджик

РД „Социално подпомагане”-Пазарджик

РУП-Пазарджик

РУП-Пещера

РП-Пазарджик

Детска педагогическа стая-Пазарджик

 

Хотел Ismaros се намира на плажа Марония-Платанитис. Има открит изглед към Тракийско море и към планината Исмарос.

Всички стаи в хотел Ismaros предлагат веранда, климатик, сателитна телевизия и хладилник.

Хотелът предоставя на гостите си разнообразни удобства, включително плувен басейн с мокър бар, фитнес и сауна, ресторант и бар, детски басейн и паркинг.

Хотел Ismaros е разположен на 30 километра южно от град Комотини и на 45 километра западно от летище Александруполис.

Е, може и осеменяване да е имало през нощта, но то със сигурност не е било включено в официалния дневен ред.

Попитах министъра с какви пари са заминали неговите хора. Той ми каза, че не знае. Както си очаквах, оказа се, че всички плащания са извършени от частния фонд „ИГА” . Министерството работи с „ИГА” от 1999 г. и досега има реализирани 31 осеменителни банкети по скъпи и далеч от очите на обществото и медиите места.

Когато се правят такива семинари, те трябва да бъдат оповестени предварително, да са на българска територия и държавните чиновници да бъдат командировани. А да се завират по дупките е начин на мислене и действие на мафията.

Иначе това си е чист конфликт на интереси и то в продължаващ вариант.

Министерство на правосъдието ли?

Съдебна реформа ли?

ВСС ли?





Гласувай:
6



1. dockholiday - Действително...
23.12.2014 14:43
Много наболял проблем!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11790907
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930