Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2014 14:54 - ТРИТЕ КИТА В БОРБАТА С АВАРИИТЕ И БЕДСТВИЯТА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1197 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

КАК ДА СЕ БОРИМ С НАВОДНЕНИЯТА И ДРУГИТЕ АВАРИИ И БЕДСТВИЯ

Писал съм и съм го казвал многократно.

Необходими са само три неща:

Децентрализация на МВР.

Това означава излизане на противопожарната охрана и охранителната полиция от МВР и подчиняването им на общините. Така кметовете ще разполагат с ресурси, които ще могат да действат бързо и ефективно. Естествено парите от бюджета на МВР, които са тези две звена трябва да не отиват изобщо в държавния бюджет, а да остават в общините. Така се решават няколко належащи проблеми.  Общините са по-малки от държавата и ще се контролира харченето на парите по-лесно. Ще се контролират по-лесно и търговете. Няма да има двувластие. Ще се търси по-лесно отговорност. Ще се създава по-лесно и ефективно кризисен щаб. Ще се освободят много лесно от излишната администрация.

Когато едно бедствие е в няколко съседни общини кризисният щаб е при областния управител. Едва когато бедствието или аварията са от национален мащаб, тогава се прави национален кризисен щаб.

Действащ Закон за публично-частно партньарство.

В момента има подобен закон, който не работи и пречи на обединяването на техника, хора и други ресурси. Така общините ще подпишат такъв договор със строителни, транспортни, добиващи,  селскостопански, ремонтни и други фирми, които да имат готовност при бедствие или авария да се изнесат по-най-бързия начин на мястото на бедствието и аварията, за да могат да я предотвратят или преодолеят. По същият начин охранителната полиция при общините могат да подпишат такива договори с ловните дружинки, спортни клубове и доброволци при необходимост да подпомогнат полицията и общината.

Създаване на софтуер със землищата на селищата в общината. Този геодзичен и геологичен софтуер ще даде възможност да се проиграват различни бедствия и аварии в землището на общината, за да се подготвят за предотвратяващи действия при  постоянни и внезапни бедствия и аварии. Областният управител периодично ще проверява какви действия са предприети, доколко са основателни и какви средства са похарчени.

Ето, това са трите кита за борба с бедствия и аварии. Не е необходимо за щяло и не щяло държавата да се прави на Тримата братя, за да спасят златната ябълка. Дори напротив! Сегашният модел е тромав, скъп и неефективен. Спомнете си при бедствието в Аспарухово колко дни се ругаеха кмета на Варна Портних и министъра на вътрешните работи Овчев. Двувластието е удобно за администрацията, но от това страдат невинни хора.

А и без това тези три неща са задължителни за изграждане на реална демокрация и сигурност за българските граждани.

Само не знам тези 240 запъртъка в парламента и 144 хил. администратори от същия кокоши тип кога ще поумнеят, за да приложат тези лесни, но действени инструменти и организации в полза на хората и природата.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11792407
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930