Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2014 15:04 - АКО КОНФУЦИЙ БЕШЕ ЖИВ ЩЕШЕ ДА ЗАМЕНИ ДУМАТА "ГЛУПАК" С "БЪЛГАРИН"
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 3502 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ И МАГИСТРАТИ СА ПЪРХОТ ВЪРХУ ГЛАВАТА НА БЪЛТАРИЯ

Вече 70 години България страда от неграмотници и малоумници във властта. Без изключение. Не е необходимо да го доказвам. Резултатите в областта на икономиката, културата, регионалното развитие, правораздаването и обществените отношения са достатъчни, за да се приме горното заглавие като даденост. Някои ще възразят, че сме имали промишленост и спорт. Ще ги опровергая и тях. Промишлеността ни беше с ниско качество и ограничен пазар. На практика износа ни над 60 % беше с бившия СССР. Този пазар беше всеяден и затова българските нискокачествени стоки се продаваха там без проблеми. В момента, в който този пазар фалира, фалирахме и ние.

Спортът на пръв поглед беше показалец за успех.

Но нека го анализираме накратко и ще видим, че това не е така. Всъщност, спортът е два вида. Единият е масовия спорт, който оздравява нацията и повдига физическите и умствени показатели . Затова се нарича и „физкултура” /т. е. физическа КУЛТУРА”. При нас това нещо не съществуваше, не съществува и сега. Когато една държава иска здрави и активни граждани създава във всеки квартал добри възможности за разнообразни видове спорт. А такива нямаше. Отборите по различните видове спорт имаха прилични условия, но на нехните спортни площадки-открити или закрити, обикновените граждани нямаха достъп. Тези отбори се занимаваха само със създаване на елитни състезатели в представителните отбори на страната. Но тези елитни състезатели имаха само представителни функции, защото се използваха изцяло от политиците и пропагандата. Да не говорим, че приемането на анаболи беше задължителна практика. Така нито обикновените глаждани ставаха по-здрави, нито елитните спортисти. Да не говорим, че пърхотът винаги е смятал, че за да се вдигнат пенсиите, трябва да се намали бройката на пенсионерите. Погледнете цифрите и ще видите, че този процес е стигнал вече до своя пик. Ние имаме най-ниски пенсии в Европа и най-висока смъртност. Всяка разумна власт гледа да привлича повече млади хора да работят в реалната сфера и в науката, зада дават повече и по-качествен продукт-било като стоки, било като технологии. Само нашата страна гони тези млади и перспективни хора от България.

Това са фактите.

В България няма реална подготовка на кадри. Нито в политиката, нито в мениджмънта, нито в правораздаването, нито в журналистиката. Ако се разровим във факултетите, които произвеждат такива кадри ще видим, че преподавателите на ръководни длъжности са партийни функционери на БКП или техни роднини по низходяща линия. Така пърхотът ражда още повече пърхут. Да не говоря, че из провинцията се пръкнаха десетки „ВУЗ”-ове, които или не дават добри кадри, или просто продават дипломи.

Затова нашите политици не могат да създават стратегии, програми и да организират правилно администрацията, производството, правосъдието, защита на правата и свободите и защита от бедствия и аварии.

Нещо повече!

При нас нещата са стигнали до абсурд. Предложих на десетки кметове и държавни институции някои нови технологии, които са по-качествени, по надеждни и по-евтини. Като чуят, че са по-евтини незабавно губят интерес. Това означава само едно. Че тях ги интересува едиствено комисиона. А общоизвестно е, че по-високата цена и по-честите ремонти в крайна сметка дават и по-висок комисион. Дори се стигна дотам, че един общински кмет, който ме покани да се видим и да поговорим постепенно се напи и когато го попитах защо не си почиства коритото на реката, коята минава пре няколко села на общината ми отговори, че ако почисти коритото ще му отпуснат 30 хил. лева и в джоба му ще останат само половината, т. е. 15 хил. лева. А ако реката залее къщите, ще му отпуснат 300 хил. лева и когато вземе 50 % от тях, в джоба му ще има вече 150 хил. лева.

Това е реалността!

Виждате ли до какви висоти сме стигнали?

Ако на някои това им харесва, защото са във властта или се надяват да влязат там, то на мен това никак, ама никак не ми харесва. Затова и протестирам. Затова псувам и ритам и Бойко Борисов, и Цв. Цв., и СС /Сатанишев/, и „рефарматори”, и „патриоти” и всички останали.

Да вземем един пресен пример.

В комисията по култура и медии в Народното събрание има20 депутата. От тях отношение към културата в някаква степен имат двама души. Към медиите професионално отношение няма нито един от тях. Какво поже да се очаква от така скърпената комисия?

Отговорът е един!

Много, много пърхот!

Докато не се промени образователната система и не се създаде стратегия и програми които да учат младите ни надежди как да търсят информаци, как да я сортират, обработват, анализират и синтезират.

Докато в училищата и ВУЗ-овете не престанат да пълнят главите на учещите с митологеми, ненужна и направо вредна информация нещата няма да се променят.

Как да създават оптимални структури за управление и технологичен процес.

Как да координират работата си със сродни и съседни структури.

Докато тези принципи не влязат в закона за образованието като базови и структуроопределящи.

Докато не се премахне подзаконовата нормативна база под формата на правилници за прилагане на закона и наредба за прилагане.

Докато не се създде стабилен начин за годишно повишаване на квалификацията, тестване и атестиране на основата на теста и резултатите от работата.

Докато не се гарантира несменямостта на неполитическите управленски места.

Докато не се гарантира кариерата на най-успелите и капацитетни управленци.

Дотогава ще правим една и съща грешка и ще получаваме все по-лоши и лоши резултати от дейността на администрацията, законотворчеството, правоприлагането, правосъдието и медиите.

Конфуции е казал:

„НЕ Е ГЛУПАК ТОЗИ, КОЙТО СЕ СПЪВА НА РАВНО МЯСТО! ГЛУПАК Е ТОЗИ, КОЙТО СЕ СПЪВА ДВА ПЪТИ НА ЕДНО И СЪЩО МЯСТО!”

Ако беше жив Конфуций щеше да промени текста на крилатата си фраза. Просто щеше да замени думата „ГЛУПАК” с думата „БЪЛГАРИН”!




Гласувай:
8



1. apostapostoloff - За пенсиите в Германия:
07.12.2014 17:42
те са между 700 и 1100 евро (според немския статистически институт). Да, ама немците са бедни... Да бедни са, защото повечето от тях не притежават собствени жилища като нас. Затова те живеят под наем.

Наемът за едно двустайно жилище в градовете е между 800 и 1200 евро! За тристайно се плаща над 2000 евро. Казано другояче, немците фактически НЕ ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИИ и са принудени да работят до последния си ден. Така изглеждат нещата в цяла западна Европа!

Толкова за "най- ниските пенсии в Европа"... Казано накратко, в България вече се живее доста добре, ама българите се влюбиха в ролята на мъченика и всеки ден я разиграват. Навсякъде и винаги...
цитирай
2. bosia - до Апостолов
07.12.2014 18:51
В Германия собствено жилище имат 45% от живеещите там. Но в момента това е хит да се закупи собствено жилище, понеже в Германия и Франция са най-ниски лихвите по закупуване на жилище. Те са мужду 3,5% при средна цена на кв. м. 976,9 евро. Това е близо до цените в България
цитирай
3. bgman13 - цитат:" Отборите по разли...
07.12.2014 19:21
цитат:" Отборите по различните видове спорт имаха прилични условия, но на нехните спортни площадки-открити или закрити, обикновените граждани нямаха достъп. Тези отбори се занимаваха само със създаване на елитни състезатели в представителните отбори на страната."

Значи да ти обясня, как се създаваха елитни спортисти в България. Във всички градове и села имаше клубове по различните видове спорт. В някои малки населени места се случваше да има един вид спорт, пък да няма други. Приемерно, не на всякъде имаше свободна борба, въпреки че България беше номер едно в света, тъкмо по свободна борба. Не на всякъде имаше класическа, джудо или бокс.
Но във всяко селце имаше клубове по няколко вида спорт. Треньорите в тия клубове набираха деца от училищата, като ходеха всяка година и търсеха посредничеството на класните. Обясняваха, какви ползи има от техния спорт. На децата се създаваха добри условия да тренират- вкл. безплатни екипи, лагери, състезания, много пъти и безплатна храна. Някои от тях тренираха редовно, до като завършат и дори след това - това е зависело от тяхното желание и от нищо друго. Но повечето не ставаха елитни спортисти. Но бяха база за набиране на елитни спортисти, откъдето спортните училища прибираха най-добрите. Така че за да има елитен спорт е имало масов. А иначе тренировката на елитнитния спорт е само за елитни спортисти и там обикновените граждани нямаха достъп.
Извън спортните клубове даже и на масово ниво, оставаха доста хора, които не желаеха да спортуват - въпреки, че условия имаше за всички и ги пускаха в залите безплатно. На тях държавата им налагаше някакъв минимум от масов спорт - имаше спортен многобой родина, покриваха се някакви нормативи. В казармата даваха отпуска, за който пробяга полумаратона на София. Колко е голям бил ефекта от тая масовост насила е отделен въпрос.


цитирай
4. bgman13 - Твърдението ти, че в България е и...
07.12.2014 19:40
Твърдението ти, че в България е имало само елитен спорт, пък нямало масов, прилича на твърдението, че е имало елитни учени, но не и масово образование. Според мене, не само че имаше масово образование в България по времето на соца, но беше по-качествено от това на запад. И освен това беше безплатно.

цитат:"Да не говорим, че приемането на анаболи беше задължителна практика."

Ако имаш предвид, че за да бъдеш в елита на свъременния спорт е задължително да взимаш допинг съм съгласен. Но това е валидно изобщо за световния спорт, а не само за тоя на соцлагера. И освен това е валидно в по-голяма степен за тогавашния капиталистически лагер и в по-малка степен за соца. Най-малкото защото това на което му се вика "професионален спорт" в соцлагера беше забранено. А именно в професионалния спорт употребата на допиг не е забранена и не се санкционира. Така например, културизмът в България беше низвергнат. Държавата не правеше зали и тренировки по културизъм. Даже и литература, нямаше по книжарниците с редки изключения, на някои книги, които успяваха да се промъкнат.

А що се отнася, до това че, онова на което му се вика "аматьорски спорт" си е пак професионален, като е тотално заразен от употребата на допинг е отделен въпрос. Но не можеш да нарочиш само България и само соцлагера че са използвали допинг. Ако целта ти е да бъдеш обективен, трябва да припомниш, че въпреки това, че всички елитни спортисти взимат допинг, на олимпиадата в Сеул, беше отрязан само българския национален отбор по вдигане на тежести (целия) за уптореба на допинг. Защо? Защото взимаше осем златни медала. т.е. още осем златни, с които България ставаше на трето място в крайното класиране.
цитирай
5. bgman13 - цитат:"На практика износа ни ...
07.12.2014 19:59
цитат:"На практика износа ни над 60 % беше с бившия СССР. Този пазар беше всеяден и затова българските нискокачествени стоки се продаваха там без проблеми. В момента, в който този пазар фалира, фалирахме и ние."

Значи аз съм ял през комунизма, българско кисело мляко, не купено от чужд пазар а купено от българския. И съм ял кисело мляко купено от днешния български пазар, където се настаниха такива светила на запада, като Данон.

Да ти обяснявам ли ква е разликата? Ама добре, че не ям кисело мляко от магазина, а си го купувам от комшията и майка ми го кваси. При което трябва да ти кажа, че повечето кисели млека от магазина изобщо не стават за подкваса.

За голямо мое съжаление обаче, не мога да миня без някои храни от магазина. Хлябът не е хляб - през комунимза беше. Сиренето не е сирене и изобщо не се прави от мляко (а къде е млякото, както се казваше в една реклама). Тахан халвата през комунизма беше много добра - сега е боклук. И т.н.

Един познат, дето е бил син на шофьор на посланник в Австрия ми разказва, че като идеш на щанда в магазина и там са наредни много видове сирена - от най-евтиното до най-скъпото, като разликата между съседните цени е малка. Последно, най-скъпо и с голяма разлика от предходното сирене е било българското саламурено сирене.

От всичко казано до тука излиза, че българските стоки през комунизма са били "некачествени" и "неконкурентни" на западния пазар.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11743426
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031