Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2014 15:30 - БЪЛГАРИЯ-ТРОЯНСКИЯТ КОН НА РУСИЯ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2547 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

България, Троянският кон на Путин...

 

В началото на декември Брюксел оспори споразуменията с Русия.

Европейската комисия поиска от седем държави - България, Австрия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Сърбия, да предоговарят сключените с Русия споразумения за изграждането на газопровода Южен поток, който трябва да транспортира руски газ до Западна Европа, заобикаляйки Украйна. Неговата стойност беше оценена на 25 милиарда евро, но скоро след това Газпром ревизира споразуменията и увеличи цената с още 5 милиарда евро.

 

Възниква въпросът защо тези междуправителствени споразумения, сключени между 2008 г. и 2010 г., досега не бяха оценявани като противоречащи на европейското законодателство и на фундаменталните принципи на енергийния пазар, преди да влязат в сила? И защо България и Сърбия през ноември започнаха на тяхна територия строителните дейности по оспорвания газопровод? ...

В едно интервю през месец ноември френският журналист Жан-Батист Ноде беше изразил своите впечатления от ситуацията в България: “Смятам - казваше той, - че повечето от големите европейски институции, както и политически партии, не познават достатъчно добре ситуацията в тази страна-членка на ЕС. Те не са оценили докрай стратегическата важност на България за цялата европейска общност, те не са се замислили достатъчно върху факта, че именно там се намира една от най-чувствителните точки на границата на Съюза. Човек остава с впечатлението, че, както беше казал открито през 2006 г. руският посланик Владимир Чужов в Брюксел, Москва се опитва да превърне България в Троянски кон за собствените си интереси. Оказва се, че руският посланик наистина е бил прав. Крайно време е нашите ръководители да реагират, тъй като става въпрос за бъдещето на цяла Европа.“

 

От падането на Берлинската стена до ден днешен България си остава тясно свързана с Русия. Това дава отражение на целия политически и икономически живот на страната. Нито едно от българските правителства след влизането на България в Европейския съюз не пожела да вземе каквото и да било независимо решение що се отнася до големите енергийни проекти. Енергийната зависимост на България от Русия касае около 90% от нейните потребности. През последните години всички големи енергийни проекти, било то АЕЦ Белене или газопровода на Газпром, са били винаги руски. Последните събития в Украйна също имат пряка връзка с политиката на Русия на Путин, в икономически и политически план: независимо от ориентацията на правителството - лява или дясна, то винаги се подчинява на интересите на Москва. Тъй като енергетиката, освен че представлява средство за политически и икономически шантаж, трябва също така да помогне на Путин за реализацията на лансираната през последните години идея за създаването на Евразийски съюз.

 

Протестите, защитавани със сила от ранобудните студенти в България, срещу една такава политика, потвърждават желанието на правителството да се подчинява на руските интереси. И ясно декларираните принципи в подкрепа на демокрацията в страните от Европейския съюз са много далече от това, което наистина се случва в България. Един тесен кръг от бивши агенти на тайните служби, тясно свързани с КГБ, разполага изцяло с политическата и изпълнителната власт в България, както и с медиите и правосъдието. Извън икономическите принципи, Европейският съюз трябва да покаже една по-голяма бдителност и постоянно внимание към политическата ситуация. В противен случай той ще продължи да губи доверие сред хората, които именно се нуждаят не само от икономическа помощ, но също и от подкрепа в политически план.

 

Това, което може да се констатира, е, че много българи започват да губят доверие в тази разширена Европа. През 2007 г., преди присъединяването на страната към Европейския съюз, над 90% от българите бяха убедени, че нейното влизане в общността ще бъде ползотворно, докато днес едва 30% смятат, че това е било едно добро решение. Мнозина обвиняват Европа, че не отдава достатъчно значение на реалната ситуация в България. Бившият български депутат Димитър Иванов каза: “Какво бъдеще може да има ЕС със страните от бившия източен блок, които са свързани с Путин? Европа си затваря очите за коалицията в България между бившата комунистическа партия, партия Атака с екстремистките си уклони и партията на турското малцинство ДПС. Всички те, зад гърба на Европа, се представят за европейски, единствено за да се възползват от фондовете на ЕС, докато в действителност те следват политиката на Путин.“

 

Нещо повече, Европа и Съединените щати трябва ясно да разберат, че никой не може да се противопостави на новата експанзионистична политика на Кремъл с половинчати мерки. Хиляди млади българи протестират срещу политическите комбинации на бившите комунисти, които са готови да подадат ръка на всеки, който би им позволил да се задържат на власт. В разговорите ни със студентите и организаторите на протестите, младите хора често ни задават въпроса: “Какво още трябва да се случи, така че Европа да се събуди и най-накрая да разбере истинските проблеми в България?“ Като че ли Брюксел си затваря очите спрямо факта, че олигарсите и агентите на тайните служби ДС (филиал на КГБ) са все още на власт в тази страна.

 

Ранобудните студенти окупираха Софийския университет и други университети в България, в продължение на седмици те протестират и изразяват своето недоволство. Те често са малтретирани и преследвани от полицията. Правителството се преструва, че управлява, половината от депутатите не взимат участие в дискусиите и всички живеят в някаква временност. Седем години след присъединяването на България към ЕС българите си остават най-бедният народ в Европа. И отново са в ход нови политически комбинации преди прогнозираните евентуални парламентарни избори.

За съжаление, както винаги, всичко се прави в един тесен и затворен кръг, с помощта на тези, които държат властта и парите. Отчаян, българският народ сякаш е загубил всякаква надежда.

 

Николай Томов

Превод от : « Revue pйriodique » №84 - Paris, decйmbre 2013





Гласувай:
2



1. realdemocracy - Едвали по точно може да се каже
11.04.2014 14:28
Това е да доста в разказвателен стил но е Точно както Е.
КГБ и КПСС и БКП и ДС са владетелите на Русия и България както си беше преди 89та разликата е че има роби да бачкат за тех (само че на робите се казва работници/служители/частен сектор).
Само едно не разбрах В Народното събрание се опитват да ОТДЕЛЯТ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ ТАМ КЪДЕТО Е ЮЖЕН ПОТОК ЗА ДА НЕ ПОПАДА ПОД ЕВРОПЕЙСКИТЕ И БЪЛГАСКИТЕ ЗАКОНИ - Къде са сега Националистите да си кажат тежката дума? или нещо друго като молотовки - или пък като в Киев.
А те са били в Атака която е чисто Комунистка партия и то на КПСС.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11801835
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930