Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2013 14:34 - СУБСИДИИ ИЛИ ИНВЕСТИЦИИ-ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1413 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 14.12.2013 14:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ПО ХАРЧОВЕТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ

 

Субсидии, субсидии, субсидии.

От месеци се говори само за това, как партиите в парламента и тези, с над 1% гласове от последните избори получават яки пари само за това, че са подмамили, излъгали и купили една овчедушна и тарикатска прослойка от българските граждани. Като се направи сметка, че един глас носи на т. нар. „партии” по 44 лева за един мандат, то човек неволно си задава въпроса „Какво става с тези пари”?

Въпросът е правилен, но има и по-правилен въпрос:

„Какво би направил един умен, перспективно мислещ, прагматичен и морален политик с тези пари?”

Друг такъв въпрос е:

„Има ли у нас политици, които притежават гореспоменатите качества?”

Веднага следват и отговорите:

Ако в България имаше умни, прагматични, морални и перспективно мислещи политици, те щяха с част от тези пари да си създадат политически институт. Този институт щеше да подготвя стратегии, програми, кадри и структури, които да бъдат използвани от партиите за здравето, просвещението, сигурността, стандарта на живота, справедливостта и самочувствието на българските граждани. Щеше да издирва, подготвя и лансира в политиката млади и интелигентни хора, които да започнат политическата си кариера като експерти, организатори и действащи политици. Тези хора щяха да бъдат използвани за депутати, анализатори и регионални организатори.

Само си представете, че БСП имаше такъв институт.

Какво щеше да се случи?

Щеше да се случи едно гласуване на ново правителство още първата седмица след изборите. Защото щеше да има изготвени стратегии, програми, кабинети на министри и шефове на агенции и комисии. Щеше да има изготвени актуални първи стъпки на действие и антикризисни мерки. Щеше да има ред и адекватност на действията на правителството и парламента. Орешарски знаеше, че ще стане премиер ако БСП спечели изборите сама или с коалиционни партньори. И какво направи?

Абсолютно нищо!

Това, което се нарича „Програма Орешарски” е един много лош идеен проект, какъвто аз мога да напиша за половин час. При това той ще бъде значително по-пълноценен, актуален и полезен за страната от жалкия идеен напън на сегашния премиер. Нямаше да си бия главата кого да направя министър на инвестиционното проектиране или шеф на ДАНС. Нямаше да назначавам калинки и малинки в администрацията, а щях да създам такива държавни структури, които да решават краткосрочните, средносрочните и дългосрочни проблеми на страната бързо и ефективно. Щях да създам поста на първи вицепремиер, който да координира работата на всички институции, които  имат отношение към децата и семейството, защото репродукцията на населението е най-големия проблем на страната и националната и сигурност. Щях да създам звено, което да координира научните и учебни институти за изработване на реалистична програма за интеграцията на етносите, особено на циганите. Щях да възстановя дейността на научно-изследователските селскостопански институти и Селскостопанската академия. Щях да започна незабавно смяна на модела на управление и правосъдие. За тази цел щях да създам Министерство на държавната  администрация, което да извърши това. Щях да направя незабавно няколко референдума. Първият от тях щеше да бъде за премахване на институцията Велико народно събрание. Щях да поставя задача на Министерството на правосъдието да подготви нов закон за Съдебната система. Щях да подготвя проект за нова конституция, в която ясно и точно да бъдат определени правата, задълженията и отговорностите както на Суверена, така и на управлението на държавата. Защото сега аз и вие нямаме право да внасяме проектозакони, да сезираме Конституционния съд и имунитет, но по някакъв метафизичен начин ги делегираме на т. нар. „народни представители”. Щях да отделя охранителната полиция и противопожарната охрана от МВР и да ги изпратя по общините за управление от кметовете, Щях да изградя службите по нов модел. Щях да поискам сметка от всички досегашни министри на отбраната и началниците на съответните родове войски сметка за изключително ниската отбранителна способност и заедно с досегашните президенти щях да ги дам на прокурор заради системно и съзнателно унищожаване на националната сигурност. Незабавно щях да внеса един пакет от законопроекти в полза на дребния и среден бизнес. Щях да преформатирам финансовите институции. Щях да закрия държавната Насърчителна банка, а парите щях да дам за управление на териториалните и браншови камари да кредитират чрез кредитните си кооперации проекти на членовете им. Защото остане ли банката държавна, неминуемо ще стане генератор на висока корупция.

Вероятно няма да стигне паметта на компютъра да изреждам какво бих направил. Но за да може това да се направи трябва да има организация и високо интелектуален, активен и морален екип, който да проведе всичко това. И непременно да има институт, който да подготви всички промени още преди да е поела организацията управлението на страната. Тогава няма да бъде управлението на страната немощно и лутащо се. Няма да гледам муцуните и да слушам блеенето на една шайка полуидиоти, които се наричат депутати, министри, президенти и партийни „величия”. В същото време българските граждани щяха да бъдат наясно какво предлагам да се направи, в какви срокове и с какви средства. При това положение нямаше да бъде необходимо да купувам гласове. Те само щяха да дойдат при мен. От своя страна щях да провеждам годишно по две конференции с неправителствените организации в съответните браншове и региони, за да получа критика или одобрение на действията си. Щях да получавам от тях идеи и подкрепа.

Това не са мечти. Това е моят живот и този, на наследниците ми. Това е нещото, което българските граждани трябва да получат, след като са се преборили за него. Така парите на българските граждани за субсидии на политическите партии щяха да бъдат използвани като инвестиция както за партиите, така и за самите граждани. Така парите щяха да създават блага, справедливост и сигурност на обществото.

Това е моят отговор на първия въпрос.

На втория въпрос си отговорете вие. Ако нямате капацитет да го направите, не е необходимо да четете моя блог.

Докато не заставим т. нар. „партии” да превърнат субсидията в инвестиция, нищо няма да се промени. Волен ще си пълни задника с пясък от плажа на Варадеро, Бойко ще ходи на инструкции и поклонение в Тел Авив, Сатанишев ще си прави оргии на Боровец съвместно с Наместан, а всички ние ще слушаме как ни куркат празните кореми и ще слушаме гръмките пръдни на Бърбореков.

Докато последният пътник от Терминал-2 не дръпне шалтера на България.
По делата им ще ги познаете!




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11740431
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031