Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2013 10:08 - КАКВО ЧАКАТЕ, БЪЛГАРИ?
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 3822 Коментари: 5 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

 

 

ОЩЕ ЕДНА ИДЕЯ ЗАРАБОТИ

 

Преди години говорих с мои съграждани от Стара Загора да направят паралелен общински съвет от неправителствения сектор, където да обсъждат дневния ред на реалния общински съвет, неговите решения и да правят одит на плащанията и търговете. Също така да анализират заповедите на кметовете и на администрацията. Всички заповеди и решения да бъдат анализирани в юридически план,да се оцени необходимостта от тях и дали са свършени в срок и без излишни разходи. При необходимост да бъдат протестирани пред областния управител и съда. Да се подготвят запитвания и писмено да се внасят при кмета, председателя на управителния съвет, областния управител, прокуратурата, омбудсмана, парламента и други държавни институции като комисиите към МС. Така ще се осъществи реален контрол от страна на гражданите и  ще се озапти пилеенето на време, пари и енергия за глупости, а реалните въпроси не се поставят за решаване. От друга страна ще се придобие опит и ще се подготвят хора за кандидати за кметове, администрация и общински съветници. От това общината може само да спечели.

Ако се направи един сайт, то цялата информация може да бъде качвана там, а в същото време ще има и обратна връзка с гражданите, за да могат да посочват местни проблеми и да предлагат готови решения. По този начин ще се възпитат както местната администрация, така и гражданите и областната администрация да си знаят правата и задълженията.

Това е евтин начин да се превърне българина в истински гражданин, за да може да се изгради гражданско общество. Възможно е да се намерят пари от оперативните програми, за да се финансира една такава идея.

На републиканско и регионално ниво могат да се проведат конференции за обмяна на опит и изработване на добри практики за лесно установяване на корупция, отказ от изпълнение на задълженията и морално укорими действия.

Такива сдружения вече има изградени в общините Попово и Самоков.

Какво чакате, българи?





Гласувай:
11



1. apostapostoloff - Идеята е много добра!
29.11.2013 10:56
Не са необходими средства от странство- един сайт се прави вече и то от много кадърни дизайнери само за 300- 400 лева.

Защо да не направим и едно паралелно правителство, което да следи зорко изпълнителната, законодателната и съдебната власт?! И да излага в сайт всичките им осрани гащи!
цитирай
2. evrazol - И тогава ще бъде изграден един ко...
29.11.2013 12:32
И тогава ще бъде изграден един контра сайт на който едни контра граждани ще изнасят една контра информация :)))
цитирай
3. apostapostoloff - Това като нищо може да се
29.11.2013 17:55
случи. Дори е повече от сигурно. Но така ще се доосерат окончателно. Като тези, дето организират сега контрапростестите.
цитирай
4. kolevdobri - Какви са практическите резултати от дейността на тези паралелни съвети в Попово и Самоков?
29.11.2013 18:31
И кой мислите, че ще се ангажира с такава дейност? Аз съм зает с работа в продължение на 12 часа на денонощие. Понякога и повече. Значи такива като мен, физически не могат да участват. Но мога да преценя веднага дали един кмет на един град си върши работата. Не е ли по-добре да извоюваме система за бърза смяна на кмета и на съветниците, ако преценим, че нещо ни будалкат или не работят, вместо да организираме паралелни съвети? В краен случай, защо да не работят паралелно и двете предложения - обществен съвет и право за смяна на ръководството на общината по всяко време. Необходимо е всички ние, които имаме право, да получаваме достатъчна информация за направленията за харчене на обществени средства. Сега при 100 възможни точки за прозрачност на бюджета, в България едва достигаме 44 точки. Великобритания събира 88. Значи сме много зле в това отношение. Скритата и покрита работа при харченето на нашите пари е показателен пример за откъсване на бюрократи и политици от гражданите. Единственият начин е, ако преценим, че едно управление не е добро, независимо дали става дума за държавно управление или общинско, да седнем на компютъра и да го сменим веднага. Тогава бюрократите ще работят за нас, защото ние ще сме страшните за тях, а не някой сополив и нищо неработещ наследник на някое комунистическо котило.
цитирай
5. apostapostoloff - Има един куп НПО, те да се захванат с тази идея!
29.11.2013 23:20
Ама повечето от тях са на ясла при ЦРУ, та не знам...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11734937
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031