Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2013 15:01 - БЕЗ ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1546 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРАВЕТЕ ПАРАЛЕЛНИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТИ

 

Преди година и повече мои приятели от Попово ми се обадиха, за да ме попитат какво да правят, за да помогнат на общината си. Препоръчах им да направят НПО и да се опитат да анализират дневния ред и решенията на Общинския съвет. Още повече, имат трима души в съвета и могат да разполагат с достоверна информация..

Преди две седмици ми се обадиха от Самоков. Обясних им за Попово и те възприеха идеята.

Смятам, че в тези два случая има доста полезни неща. От една страна организацията активно се включва в решението на проблемите в общините, а от друга страна повишават квалификацията си в управлението, финансите, организационните си качества и анализ на информацията. В същото време те стават видими и разпознаваеми за съгражданите си и ако проявят отговорност и критичност към лошите решения на съвета, те могат да потърсят възможности да навлязат в политиката. В един момент те ще се съберат, за да потърсят общи решения и действия, което неминуемо ще ги организира като политическа организация от нов тип. Те започват от най-ниското ниво и вървят нагоре, повишавайки квалификацията си и създавайки си принципи и правила на отношение към съставяне на добри бюджети и реализацията им.

На практика те ще станат политици-практици. Това е много необходимо сега, защото се видя, че дори т. нар. „големи партии” нямат мозъчен капацитет, да не говорим за практически познания. Това, което знаят и могат е свързано със старото социалистическо мислене чрез клишета и остарели порочни практики. Резултатите ясно показват това. Нежеланието да правят нови институции, адекватни на времето и задачите на страната в която живеем е израз на дълбоко непознаване на проблемите и невъзможност да реализират такъв проект. А ние имаме крещяща нужда от създаване на нов модел на управление, драстично намаляване на държавните служители и създаване на нови правила за строеж на властовите структури.

Достатъчно е да спомена, че у нас има 144 хил. държавни чиновници при население под 7 млн, а в една 17 милионна Холандия са едва 48 хил. Същото съотношение е в общините.

Всъщност, в една нормална държава управлението се занимава централизирано с три неща:

  1. Национална сигурност
  2. Външни работи
  3. Контролни функции

Всичко останало трябва да се даде на общините и неправителствените организации. Например, ако се гласува един добър закон за браншовите и териториалните камари, лицензите и разрешенията спокойно могат да се поемат от тях и по този начин ще има поне три добри ефекта:

  1. Съкращаване на времето за издаването им
  2. Премахване на корупцията /корупцията се появява там, където се среща бизнеса с държавния чиновник/
  3. Намаляване на броя на държавните чиновници

Хубавото на камарите е, че могат да си създадат кредитни кооперации и взаимоспомагателни каси, което ще бъде в полза на членовете им при започване на бизнес или при дофинансирането му. По този начин ще бъдат превъзпитани и банките у нас, тъй като в сегашния си вид те повече напомнят на лихварски и заложни къщи.

Всичко това може лесно да стане, ако т. нар. „партии” имаха стратегии и програми. Но съм убеден, че ако се направят паралелни общински съвети, горепосочените идеи, заедно с много други ще залегнат в програмите им и ще бъдат реализирани.

Това с една дума се нарича ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ на властта и е сигурна гаранция за създаване на една истински демократична държава.





Гласувай:
2



1. demograph - И така нататък
18.11.2013 23:03
Докато узурпираната власт остане без власт. В Щатите си са създали Хората свой долар и не еб'ват федералния. Другаде са си създали общински кредитни системи и не еб'ват банките. Около 20 милиарда оборот се извършва в света чрез междуфирмени ценни книжа, че и без книжа - на доверие, натурална размяна, и не еб'ват МТО и МВФ. Поздрав.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11739086
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031