Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2013 16:25 - ОТ КУРВА ЗАПИС НЕ ЧАКАЙ!
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1637 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ОТ ТОТАЛИТАРНА ТУХЛА ДЕМОКРАТИЧНА КЪЩА НЕ СЕ ПРАВИ

 

Напоследък се заговори доста за измамите с потребителските кредити. Имало 157 фирми, които се занимават с това.

И започнаха парламентарните тикви да се правят на добрички и полезни. Предлагат БНБ да поеме регулацията на договорите.

Това, обаче, ще увеличи администрацията на и без това раздутия щат, а ползата от това е твърде съмнителна. Понеже и при сегашната ситуация банката може да прави това.

Още от 1990 г. говоря за възстановяването на Закона за кредитните кооперации и взаимоспомагателните каси. Проектозаконът лежи в Парламента оттогава. Дори има актуализиране преди повече от 10 години. Има и закон за кредитните институции.

Предложението ми е следното:

Да се гласува закона и кредитните кооперации /КК/ и взаимоспомагателните каси /ВК/ да получат статут на кредитни институции. По закон лихвата на кредитите на членовете на  КК не трябва да надвишават 4%, а на ВК-2%. По този начин се избягват две неща- високите лихви и злоупотребата с договорите. От друга страна държавата се разтоварва от доста контролни функции, защото УС на КК и ВК чудесно могат да вършат това. В същото време с този закон ще се даде лесен и нисколихвен кредит на бизнеса и на потребителя и те ще могат да стъпят на крака. Те могат да съществуват по два начина-на браншови и териториален принцип. Банките също ще разберат това, защото ще бъдат принудени да се превърнат в истински кредитни институции, а не да се държат като заложни къщи.

Разбира се, не си правя илюзии, че точно сегашните политици ще направят крачка в тази посока. Те са изцяло зависими от олигарсите и банките. Нещо повече! Те се финансират и назначават от тях. При това положение е естествено да изпълняват задачи и заповеди на банките и олигарсите, а не на избирателите.

Но аз съм длъжен да информирам българските граждани и бизнеса за тази възможност, защото един ден и това ще стане реалност. Информираният човек винаги има избор и ако има и воля, то няма да е далече времето, когато малкият и средният бизнес ще си намерят заслуженото място в икономиката на България.

Друг проблем се промъкна съвсем тихичко. Като фъсня от скъсан джоб. Че, видите ли, мажоритарен вот в новия кодекс няма да се получи, защото „конституцията не позволява”.

Това е твърде тъпо и малоумно.

В Народното събрание има 240 кретена. Всички те се бият в гърдите колко яко се трудят и то единствено и само за благополучието на българските граждани. Едните замерят с магистрали, спортни зали и подземни железници, а другите им отговарят с повишени минимални заплати, обещания за коледни надбавки и увеличени детски.

Ами ако сте толкова добрички и мислите само за българите се съберете 240 тикви и гласувайте единодушно промяна в Конституцията, за да позволи тази толкова лелеяна идея за мажоритарен вот.

Трети проблем се оказа предложението на министъра на финансите за съкращаване на всички държавни щатове в институциите с 10 %. Днес, за разлика от вчера се разбра, че не било точно така. След като вчера черно на бяло пишеше точно това, то сега трябвало да се разбира някак си по-иначе, ама и те не знаят как.

Истината е съвсем различна.

Държавната администрация трябва да се съкрати 5 пъти. Това означава, че трябва да се подготви един добре обмислен график и да се започне изграждането на съвършено нови институции. С други думи-да се смени моделът. Цяло чудо ще бъде, ако политикономисти от типа на Костов и Орешарски направят този нов модел.

А дано, ама надали!

Дядо ми казваше:

„Сине! От умрял-писмо, от циганин-кисело мляко, от милиционер-пот, от поп-сълза и от курва-запис не чакай!”





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11791271
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930