Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2013 18:34 - ГРЪМОТЕВИЦИ БЕЗ ДЪЖД
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1673 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


ОСТАВКИТЕ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ

Тази сага започна преди повече от месец. Предадоха ми това писмо, което визира две вече бивши служителки в МРРБ. Правейки проверка на написаното в писмото достигнах до ново писмо за част от фактите в него. То визира далаверите в Попово, сътворено от същите тези служителки, но вече съвместно със съучастието на кмета на попово и близки до него фирми. Второто писмо ще го сложа след това. Във второто писмо има купчина документи, потвърждаващи залаверите, но се опасявям, че постингът ще стане километричен. Затова ги оставям в архива, та ако ми се наложи да доказвам да са ми под ръка.
Работата, обаче, не е само до оставките. Тук става дума за извършени престъпления, които не свършват с оставките. Интересно ми е как така новото ръководство на министерството е намерило достатъчно мотиви да поиска остовките на двете дами, а не ги е изпратило в прокуратурата, за щателна проверка. Това ясно показва общият произход и еднаквите методи на действие на партиите в България. За последните десетилетия се леят яки приказки за престъпления на предходните, размахва се прокуратура и закани, след което приказките внимателно загихват до следващите избори.
А ние продължаваме да си лежим в блатото.

image
image







imageimage










imageimageimageimageimageimageimageimageimage

ДО

ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО

НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

В БЪЛГАРИЯ

 

 

Уважаеми Госпожо Златанова,

 

Жители сме на гр. Попово, Община Попово, Търговищка област, България. Обединени сме в гражданско движение, което се стреми със законови средства към демокрация и развитие на родния си край и цели промяна на статуквото в нашата община.

Районът, в който живеем е красив и плодороден, населен е от умни и трудолюбиви хора. В контраст на това, вече 20 години малката ни община е една от най-бедните и икономически най-изостанали в България, а вероятно и в Европа. Парадоксално е, но тук през последните години местната власт привлече и усвои колосални средства от фондовете на ЕС. Само от 2007 г. до сега, Община Попово е изхарчила над 100 000 000 лева от европроекти, факт, който й отрежда едно от първите места по този показател в страната и в същото време вместо в резултат на това безработицата да намалява, тя достига ниво между най-високите в България. Като последица от изпълнението на проектите, ние гражданите виждаме единствено обновени паркове, градинки, тротоари, обновени или частично реконструирани стари сгради, някои не добре ремонтирани междуселски пътища, поголовно изсичане на дървета, включително и в т. нар. Градска градина – вековен парк с редки растителни видове – парк, с който Попово се гордее, пропукани вече новобетонирани крайбрежни участъци на градската река и неефективна пречиствателна станция. 

Още от самото начало, когато започна реализирането на предприсъединителните фондове по програмите на ЕС, местната власт в Попово започна да ги усвоява трескаво, при пълна непрозрачност. Ние гражданите нямаме ясна информация какво ще се обновява и строи, как ще изглеждат реализираните проекти, управляващите в общината не се интересуват и не искат мнението на жителите, на хората, заради които се влагат тези средства. В нашата община е абсурдно да се очаква информиране на гражданите за  намеренията на местната власт, камо ли за някакво допитване за спорни начинания. Едва наскоро, поради изискване на закона, администрацията на Община Попово бе принудена да изготви официален доклад за развитието на района за периода 2007 – 2013 г., приет с решение № 588 на сесия на Общински съвет – гр. Попово на 31.03.2011 (приложено изпращаме Ви копие на документа, информацията е достъпна и на сайта на Община Попово: www.popovo.bg). Този доклад предизвиква сериозни размисли за настоящето и бъдещето на общината.

Ние имаме основания да мислим, че в Община Попово се злоупотребява със средствата по оперативните програми. На първо място, за това говори днешното социално икономическото състояние на Община Попово (Вижте доклада, стр 3 – 8). Районът, в който живеем трябваше да бъде едно прекрасно уредено място. Но не е! Ние смятаме, че тук средствата от еврофондовете се усвояват, за да се присвояват и че Община Попово представлява част от гигантска схема за източване на парите на европейския данъкоплатец. Съдейки по мащабите на  привлечените средства и нищожния ефект от това, както и от арогантността и чувството за безнаказаност на местната власт, допускаме, че в този „бизнес” участват и високопоставени лица в София и в Брюксел.  Явно е, че голямата успеваемост при печеленето на проекти не се дължи на професионализма на общинската администрация в Попово, а на лобирането на свързаните със схемата отговорни лица. Община Попово е на първо място в страната със 7-те си спечелени проекта по най-мащабната доходна Оперативна програма Регионално развитие (ОПРР) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това не е случайно! Според нас, схемата по източването на евросредствата се извършва основно чрез перата СМР (строително монтажни работи) и СРМ (строително ремонтни материали). Почти всички обществени поръчки в сферата на строителството в общината се печелят от приближените до кмета на Попово фирми. Към момента, с пари от ЕС тук не е построена нито една нова сграда. Местната власт предпочита да реализира инфраструктурни проекти, свързани предимно с подземно и наземно строителство. По този начин трудно могат да бъдат установени и контролирани качеството и количеството на вложените материали, както и качеството на извършената работа. Ето и няколко примера:

-        Проект BG161PO001/1.1-01/2007 г. „Ремонт, обновяване и енергийна ефективност на част от образователната инфраструктура в Община Попово в подкрепа на устойчивото градско развитие и социално включване” на стойност 4 893 375 лв. (Вижте доклада, стр. 16 и 29). След формалното приключване на строителните работи, заради „спестени” строителни материали, на 13. 09.  2009 г. се срути топлоизолационната таванна конструкция на последния етаж на Основно училище „Любен Каравелов” – гр. Попово. Инцидентът застраши живота и здравето на децата, които започваха училище след 2 дни. Проверките установиха дори липсата на необходимата техническа документация по ремонта. Въпреки протестите на граждани и сезирането на контролните институции, отговорност от виновните не беше потърсена. С нашите усилия, случаят беше отразен в националните медии.

-        Проект „Интегрирано подобряване на културната инфраструктура в община Попово за осигуряване на равен достъп и социално включване” на стойност 5 435 650 лв. (Вижте доклада, стр. 16 и 28). Извършени некачествени ремонти на читалища в общината.

-        Проект № 58111-40-231 „Подобряване на водоснабдителната и канализационна мрежа на гр. Попово” на стойност 11 176 904 лв. (Вижте доклада, стр. 18-19 и 26). Същият се изпълнява в момента от австрийската фирма „Алпине Бау”. На представянето му през есента на 2009 г. инж. Иван Колев, един от добрите специалисти  в тази област в нашия град и тогава все още началник на район – Попово към държавната фирма „Водоснабдяване – Дунав” ЕООД – гр. Разград, публично изказа мнение, че местният клон на предприятието, за което той работи, има ресурса да изпълни проекта за половината от стойността му. Не след дълго, на този пост бе поставен човек, близък до поповския кмет. А колко инж. Колев е бил прав може да се разбере примерно от необяснимата подмяна в момента на водопроводната мрежа в най-големия поповски жилищен квартал Русаля, след като тя бе вече подновена и то само преди по-малко от една година!

-        Проект № BG051PO001-4.2.03/29  „По следите на миналото за достойно бъдеще” на стойност 317 000 лв. (Вижте доклада, стр. 20 и 31). Голяма част от средствата са изхарчени за организирането на традиционния поход “По стъпките на Таньо войвода” с участието на ученици от цялата страна. По сигнал на гражданин, в момента се извършва разследване от Окръжна прокуратура – гр. Търговище заради злоупотреба с парите на проекта. Оказва се, че са представени фиктивни платежни документи, разходвани са нереално големи средства за облекло и за изхранване на участниците в похода.

-        Проект BG161PO001/3.1-02/2009 „Обособяване на късноантичната крепост „Ковачевско кале” като атрактивен туристически комплекс” на стойност 3 971 471 лв. (Вижте доклада, стр. 17 и 28.) Истинската цел на местната власт е да усвои значителните средства. Археологическият обект „Ковачевско кале” е все още слабо проучен и няма как да бъде консервиран и превърнат в туристическа атракция.

В началото на месец юни българските медии разпространиха информация за наложени глоби по ОПРР на редица общини заради нередности и нарушения по усвояването на средствата по европроектите през периода 2007-2009 (Вижте: http://www.mediapool.bg/show/?storyid=180285&srcpos=7). За нас не бе изненадващо, че тях, на първо място е именно Община – Попово със санкции от  над 1 200 000 лв. (Изпращаме Ви приложено информация относно проектите, глобите и причините за тях)

Интерес буди и въпросът за дългосрочния ефект от изхарчените средства по проектите на ЕС, т. е. тяхната устойчивост и развитие, след приключването им. От 2005 г. до сега в Община Попово бяха реализирани различни дейности по оперативните програми, които днес не функционират или вече са разрушени – екопътека (300 000 лв.), Хоспис към местната болница (338 309 лв), детска площадка (8 000 лв), реконстуиран архитектурно-етнографски комплекс (195 500 лв.). В момента се изпълнява мащабен инфраструктурен проект за 9 008 818 лв. (Вижте доклада, стр. 33-34), който беше одобрен и трябваше да бъде започнат още през м. октомври 2009 г. Местната власт задържа умишлено изпълнението му и го стартира едва тази пролет, за да заблуди гражданите колко много се прави за тях и да ги убеди за пореден път да изберат кмета на Попово в предстоящите местни избори. Това обаче създава сериозни затруднения за жителите на града и гостите му, тъй като едновременно и навсякъде в него се извършват различни видове изкопни и строителни работи и това е превърнало Попово в селище, което като че ли е претърпяло бомбардировка. Освен затрудненията в придвижването из града, прахът, който се стеле над него, предизвиква и здравословни проблеми.

За случващото се с европейските средства тук, както и за обедняването и изоставането на нашия край, ние обвиняваме кмета на Община Попово Людмил Веселинов и неговото обкръжение. Градоначалникът ни е рекордьор в страната по дълго управление с 5-те си поредни мандата, вече 20 години е начело на местната власт тук, от 1991 г. до сега. Общината се отличава с високата си безработица, за която вече стана дума, с изключително ниското заплащане на труда и масовото емигриране на население, както е видно от приложения доклад (Вижте стр. 3, стр. 5-6, стр. 8). В Община Попово няма икономическо развитие, бизнесът е замрял, липсват инвестиции. Показателен в това отношение е фактът, че Людмил Веселинов, като кмет, е най-големият работодател в района. Малката и обезлюдяваща се Община – Попово има 5 заместник-кмета, също толкова са и директорите на дирекции. Тези висшестоящи служители в местната администрация получават солидно възнаграждение и като ръководители на екипите на евро проектите. Пътната инфраструктура в общината е крайно амортизирана. Общинската собственост се разпродава евтино на приближените на кмета. Системно се злоупотребява със служебно положение, от страна на кмета Веселинов и неговото обкръжение. Младите хора тук не получават шанс да се развиват, те дори няма къде да спортуват, затова напускат родното си място и търсят бъдеще извън общината. Кметът Веселинов е приватизирал и контролира местните ръководства на почти всички политически партии в района - БСП, ДПС, НДСВ, СДС, а до преди няколко месеца и... ГЕРБ. В Общински съвет – Попово градоначалникът има подкрепата на 25 съветника, от 29 общо. Сред най-приближените на кмета са о. з. полк. Трифон Трифонов, бивш началник кабинет на вицепрезидента Ангел Марин, съмнителен бизнесмен свързан с убития през 2000 г. Кристиян Маслев, сега председател на Общински съвет – Попово, също и двама бивши директори на Областната дирекция „Полиция” в гр. Търговище, единият от които - о. з. ген. Гецо Гецов, в момента зам. кмет на Община Попово. Людмил Веселинов си е създал лоби сред високите нива на политиката и бизнеса в страната, по време на всички държавни управления, от 1990 до днес. Той непрекъснато демонстрира приятелството си с държавния глава Георги Първанов и не случайно е сред учредителите на президентския проект АБВ. Кметът на Попово има влияние сред националните и местните медии, сред местните органи на полицията, прокуратурата и съда в гр. Търговище. Людмил Веселинов е ярък пример за двойния стандарт на съдебната система в България. Срещу него са водени близо 30 наказателни дела, по които той неизменно е оправдаван. В момента е подсъдим по две производства – за неспазване на съдебни актове и за присвояване на общински средства. В Община Попово демокрация и свобода на словото няма, тук цари страх. Людмил Веселинов се разправя жестоко със своите опоненти, с всеки позволил си да го критикува и да му се противопоставя. Сега градоначалникът ни се е запътил към своя шести мандат и както става ясно от описаните по-горе факти, има всички шансове да успее.

Г-жо Златанова, пет години след приемането на страната ни в семейството на Европа ние очаквахме за родния си край устойчиво местно развитие, икономически растеж, по-добри възможности за работа и по-висок жизнен стандарт. Въпреки усвоените 100 милиона лева, в Община Попово това не се случи. Ние смятаме, че нашият случай няма аналог в България и че тук се стават нередни неща, които заслужават вниманието на цялата българска и международна общественост. По проблема, през последните години, по всевъзможни начини сме сезирали и алармирали редица държавни органи, институции, обществени организации, политически партии, отделни политици и медии. Ефект от това не последва.

Обръщаме се към Вас за помощ и подкрепа. Молим Ви, да посетите Община Попово и да се запознаете отблизо с положението ни. Молим Ви, да информирате ръководството и компетентните органи в Европейската комисия за случващото се в Община Попово. Молим Ви, да ни съдействате за привличането на независими експерти, на международни разследващи органи и на западни медии. Молим Ви, да станете наш партньор и посредник между гражданите в Община Попово и българските държавни институции, за да може най-после те да ни обърнат внимание.

 

С Уважение:

 

Гражданско движение „Видовден” – Попово

гр. Попово, ул. “Цар Освободител”, № 10

e-mail: grajdani_popovo@abv.bg,

Мирослав Георгиев, съпредседател



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11790609
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930