Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2013 14:49 - ОТКЪДЕ СЕ ПОЯВЯВА ВЛАСТТА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: Коментари: Гласове:
5



МИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА ВЛАСТ

 

Много странно нещо е властта в България. Тя претендира за универсалност, оригиналност и вечност. Не се знае точно къде е властта, но в даден момент тя се появява от нищото.

Нека започнем от 10 ноември 1989 г. Това е деня, в който се призна публично, че политиката на БКП окончателно фалира. При това полежение трябваше да последва незабавна оставка и изхвърляне на БКП от всички власти. Трябваше да се суспендира конституцията. Трябваше незабавно да се организира една постоянно рабетеща Кръгла маса, която да наложи на Народното събрание и да гласува закони, изработени от Кръглата маса,  за управление на държавата и смяна на модела.

И те смениха модела по един твърде оригинален начин. Моделът Аня Пенчева я смениха с Жени Калканджиева. Дотук беше промяната.

БКП си направи ново провителство, парламентът продължи да работи, а съдебната система си остана недокосната. Медиите останаха в същите ръце. Създаде се квазиопозиция, която беше доминирана от членове на БКП и агенти на ДС.

И досега е така. Поредното правителство на Орешарски го доказва.

Но има още една мистерия. Тя се нарича избори. В нормалните демократични държави изборите са обществен договор, който упълномощава избраниците на българските граждани да ги представляват.

Така ли е у нас?

Определено не!

Ще ви дам няколко примера:

Имат ли право депутатите да сезират КС?

Да!

Но избирателите нямат такива права. Тогава откъде се появяват тези права? Някъде по пътя?

Не!

Просто има един евтин номер с Конституцията, където народът е Суверен само на книга. И се оказва, че Суверен е самата конституция, защото тя дава правата на депутатите. Нас ни няма никъде. Този номер не го владее дори Астор. Нищо, че е арменец. В евангелието се пише, че Христос е направил подобно нещо с едни хлябове и едни риби. Но нашата Конституция е далеч от Христос. Много далече. Точно на другия полюс.

Същото се отнася и до т. нар. “Велико народно събрание”. Кое му е “великото”? Може би единствено по-голямата простотия от обикновеното. И 10  000 депутати да се изберат във “Велико народно събрание” една и съща група ще пише текстовете и ще налага гласуването им. Соверенът упълномощава парламента да промени Конституцията, но самият Суверен не може. Защо не може?

Мълчание!

Мълчанието по принцип е хубаво нещо, но не и в случая. Защото проблемите се натрупват. Разстоянието между Конситуцията и властта от една страна и българското общество, от друга, се увеличава и започва да предизвиква остро недоволство и протест. Мирните протести се игнорират със същото това мълчание.

Докъде ще доведе това?

Естествена реакция на неудовлетворените граждани е изостряне на позицията и преминаване към силови действия. Нещо още по-лошо става. Зле живеещите и фалиращи дребни бизнесмени олевяват. Неудовлетвореността и игнорирането им водят до създаване на екстремистки групи и конспирация.

Ако това е целта на политиците у нас-ще го получат.

Но това не решава проблемите. Напротив! Задълбочава ги още повече и то за дълго.

Нямаме време да чакаме Велико народно събрание не е нужно. То не е никакъв гарант, че нова конституция ще бъде по-добра от старата.

Просто трябва да се проведат два референдума в едно. Да се премахне като институция т. нар. “Велико народно събрание” и да се приеме нова конституция. А тя ще бъде изработена от една постоянно заседаваща национална конференция съвместно от НПО и граждански съвети.

Всички останали варианти вече са невъзможни или много съмнителни.





Гласувай:



1. анонимен - Разиграва се политически кавър на филма "Мълчанието на агнетата"
24.06.2013 13:43
В главните "роли" :

Доктор Ханибал Лектър - брилянтен психиатър, психопат и манипулатор в ролята на появилата се сякаш от "нищото" власт.

Кларис Старлинг - анализатор, събирателен образ на десетките "професионално независими" но ПОЛИТИЧЕСКИ ОБРЕМЕНЕНИ И КРАЙНО ПОДАТЛИВИ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД ПОДАЯНИЯ политолози, социолози, антрополози и всякакви други - ЛОЗИ, забулващи и манипулиращи резултатите от поръчкови "общонационални изследвания" на общственото мнение.

Джак Крофърд - "преследвач" от кастата на появилата се сякаш от "нищото" власт, който "търси, преследва и разследва" САМИЯТ СЕБЕ СИ !

Няколко милиона "електорална маса" - в ролята на "мълчаливи агнета", които периодично влизат в кланицата на появилата се сякаш от "нищото" власт и излизат от там редовно недоклани, но доволно щастливи, всеки по воему и недоволно нещастни - по принцип.

А появилата се сякаш от "нищото" власт, самосъхранявайки се, спазва един природен закон /Законът за запазване на енергията в природата/, не изчезва, а само преминава от един вид в друг вид, или се овладява от една политическа каста, или друга политическа каста чрез различни процеси на мимикрия, като общото количество нараства /това само е различното от закона/ постоянно като развивящи се непрекъснато метастази в организма на държавата !

А "Властта" се появи от "НЕЩОТО",
КОЕТО ВСИЧКИ ЗНАЯТ, НО КОЕТО "ВЛАСТТА" НЕ ЖЕЛАЕ ДА Й СЕ ПРИПОМНЯ, ГОВОРИ, ИЛИ САМА ДА СИ ПРИЗНАЕ !

АКО НЯКОЙ МОЖЕ, НЕКА МЕ ОПРОВЕРГАЕ !
цитирай
2. lesovski - ПАРИТЕ
24.06.2013 14:31
Не е никаква мистерия! Те винаги и на всякъде са причина и следствие за власт!
И сега вече е време да трупнат на масата купчинките и на когото е най голяма да почва, народът винаги се е оправял сам, само му създават усещането, че е много значим и, че от него зависи страшно много.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11738498
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031