Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2013 15:26 - ПИСМО ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТ ГД "ОСВОБОЖДИНИЕ"
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1874 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 09.06.2013 23:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

 

Изпращаме ви това писмо, тъй като сме дълбоко загрижени за бъдещето на страната. Нашата организация отчита, както и в разговори с други колеги от неправителствения сектор, участвали в протестите явно, че явно останахме неразбрани.

Ние не искахме с протестите да обслужваме ничии интереси, както и не сме искали нищо друго освен справедливост, стабилност и просперитет за страната и за всеки български гражданин поотделно. Нашите протести имаха за цел да напомним на властите, че сключеният договор при гласуването през 2009 г. е подменен от управляващите и искаме да го прекратим. Това се случи, но се случи и нещо много лошо. Избраниците решиха, че с новите депутати проблемите са решени и ние трябва в продължение на 4 години да чакаме и да преглъщаме властовата простотия, личностните проблеми вътре в партиите, както и тези помежду им.

Ние не сме ви избрали да се дърлите и да използвате популизма за партийни и котерийни интереси. Ние сме гласували, защото всички партии по време на предизборната борба обещавахте, обещавахте, обещавахте. Но някак си много бързо забравихте обещанията си към нас, а се сетихте за други,тайни  обещания, към една малка група български и чужди граждани, които стоят в сянката на политиката.

Вие искате ние да бъдем послушни и позитивни. Ние искаме от вас почти същото-да сте разумни, позинивни и отговорни. Ако искате да се конфронтираме, при вашите първи стъпки в погрешна посока, ще получите съответния отговор. Не можете да искате от българските граждани да бъдат разумни и търпеливи, след като самите вие на постъпвате така. Дребнавите ви междупартийни и междуличностни търкания рефлектират върху нас. Правят ни критични и пораждат липса на доверие към институциите и политическите персони.

Ние отлично знаем проблемите на обществото и държавата. Знаем и вашите проблеми. Дори и да ги скриете, времето безпощадно ги показва.

Приемете това за преамбюл. Сега нека минем към конкретните проблеми.

Прочетохме внимателно програмата на кабинета “Орешарски”. Мнението ни е, че това, което ни се поднесе е неадекватно, непълно, негарантирано и има за цел не да реформира изцяло този провален модел, а да го облагороди. В предизборната борба се говореше за реформи твърде мъгляво и под формата на пожелания. Същото го виждаме и в програмата “Орешарски”. Тя има вид на недовършен идеен проект. От нея струи държавен контрол и регулация. А централизацията и държавната регулация водят до зависимост на гражданите от държавния чиновник. Чиновникът интуитивно се превръща в управляващ, а не обслужващ гражданите. Това не може да бъде демократична програма. Демокрацията е преди всичко децентрализация. Ще ви дам един пример. Проблемите на страната в момента са:

Възпроизводство

Безработица

Бизнесклимат и кредити

Корупция и престъпност

Съдебна система

Технологично обновяване

Контрабанда

Здравеопазване

Държавна администрация

Транспорт и съобщения

Изборен кодекс

Конституция и т. н.

В програмата “Орешарски” голяма част от тези проблеми или не са засегнати изобщо, или са споменати периферно и то под формата на пожелания. Какво предлага програмата за бизнеса, например? Предлага да се намали броя на разрешинелните и лицензите. Това е слабопродуктивно. Дори едно разрешително да бъде в ръцете на чиновника, той може да притиска просителя както си иска. Затова е естествено да се гласува закон за териториалните и браншови камари, които да изземат издаването на лицензи и разрешителни.

Така въпросът ще бъде решен в две посоки. Ще се намали държавната администрация, която е ужасно раздута и ще даде възможност на бизнесмена бързо и лесно да получи желаните документи. Само да отбележа, че в Холандия при около 17 млн. население държавната им администрация има 48 хил. чиновника. У нас те са 134 хил. при под 7 млн. население.

Същото се отнася и до нисколихвените кредити за дребния и среден бизнес. В програмата се предлага банката за развитие да поеме кредитирането, което винаги ще доведе до зависимост на бизнеса от държавния банкер. Това може да се избегне като се гласува Закон за кредитните кооперации и взаимоспомагателните каси, чрез който те да получат статут на кредитни институции по съответния закон. Тогава браншовите и териториални камари ще си организират кредитни кооперации и ще раздават нисколихвени кредити на членовете си в зависимост от качеството на проектите и доверието в кредитополучателя.

Няма да описваме всичко в това писмо, което можем да предложим, защото очакваме да започнем редовни срещи, на които да обменяме мнения и да набелязваме насоките на промени и развитие.

Нещо повече.

Ние предлагаме да се създаде контактна група от четирите парламентарни групи, партиите взели над 1 % и неправителствените организаци, където да обсъдим внимателно проблемите и да предложим начин за тяхното решаване. Нещо повече. В момента в парламента цари хаос, противопоставяне, подмолни игри и се търси противоборство, а не съгласие. Като неправителствена организация ние се наемаме да потърсим начин за сплотяване на държавните институции с неправителствените организации и да потърсим общи инициативи, стратегии и програми за повишаване на качеството на живот и повишаване на авторитета на страната. Това от една страна ще сплоти нацията в кризата, в която се намираме, а от друга страна ще повиши международния авторитет на България.

Това е особено актуално, защото ако не се създаде консенсус в парламента за получаване на квалифицирано мнозинство, на практика никакви сериозни реформи не могат да се получат, защото не могат да се променят текстове в Конституцията. А без такава промяна много неща не могат изобщо да тръгнат. Като пример ще дам обещанията за промяна на съдебната система. Без квалифицирано мнозинство тя не може да бъде променена.

За да не се създава допълнително напрежение с избиране на Велико народно събрание нашата организация е взела решение да направим подписка за референдум с текст: “Съгласни ли сте ли да се прекратят пълномощията на ВНС и неговите правомощия да бъдат поети от ОНС?”

Вероятно едни такива преговори ще тръгнат трудно. Вероятно ще имаме проблеми с егоизма и егоцентризма на сегашните парламентарни партии. Проблемът не е само в позицията на ГЕРБ. Проблемът е и в четирите парламентарни групи. Това, което липсва в сегашния парламент е здрав разум, отговорността на депутатите и сплотяване на интелекта на нацията в една посока-изграждане на демократична и благоденстваща страна.

Ние не си правим илюзии, че това няма да стане без емоции, егоизъм и интригантство. Но ние сме готови да започнем общи срещи и преговори за бързото решаване на тежките проблеми пред нацията. Опасяваме се, че ако не започне този процес в съвсем близкото бъдеще, ще се наложи отново да излезем на улицата и да потърсим по-добра конфигурация на властовите структури и по-качествени и пълноценни стратегии и програми.

Да не забравяме надписа на Народното събрание. Той гласи ненапразно:

“СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!”



Гласувай:
4



1. nikikm - Стокхолмски синдром!
08.06.2013 21:15
Това е първото,което ми идва на ум при прочитане на горното! Зов към престъпника, да съдейства на потърпевшите! Ало,Кольо!?Нали ужким и белким си десидент,при това бос? Дано да не си само доматен! Помниш ли,че лозето не ще молитва!?Народът го е казал!
цитирай
2. bosia - до горния
08.06.2013 21:50
Когато правя нещо винаги го обмислям добре и отвсякъде. Това, което казвам е това, което рано или късно трябва да се направи.
Убеден съм, че те няма да го направят. И така окончателно ще се дискредитират.
Нямаме много време, за да си спасим страната. Популизмът, който упражняват трябва да бъде разбит!
Следи развитието!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11803192
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930