Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2013 15:48 - ЗА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1851 Коментари: 1 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 КАК ДА СЪЗДАДЕМ ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА МАЛКИЯ И СРЕДНИЯ БИЗНЕС

 

Тези, които са около 60 годишни и отгоре би трябвало да си спомнят шестдесетте години на миналия век, когато първенецът на Европа в селскостопанския бранш и особено на градинарството до 1944 г. царство България благодарение на т. нар. „колективизация” от цървулското управление започна да внася лук от Индия, картофи от Полша, чушки от Унгария и какво ли не от къде ли не. Тогава чукундурите от БКП се усетиха и се изсраха на собствените си глави като забравиха за „чистия” комунизъм и раздадоха по малко земя на българите, за да си произвеждат плодове и зеленчуци, защото в бюджета нямаше валута за закупуване от чужбина на елементарни храни. Това наподобяваше НЕП-а на Ленин. Тази акция на БКП се наричаше с образното и многозначително име „Самозадоволяване”.

Сега се намираме горе-долу в същото положение. Внасяме плодове и зеленчуци от къде ли не-Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Полша, Украйна и т. н.

Малкият и средният бизнес тотално загиват. Държавният дълг към фирмите доведе до междуфирмено задлъжняване и невъзможност за обслужване на банковите кредити, които са с убийствено високи лихви. Всъщност, ако трябва да си кажем истината, у нас банки няма. Има заложни къщи. В същото време няма и държава. Има мащеха.

Е, как да има малък и среден бизнес?

Когато един човек живее много добре за сметка на многото, които живеят около него зле, има няколко неща, които могат да се случат:

Да го оберат.

Да го убият.

Да го подпалят.

Да изнасилят жена му и дъщеря му.

Да измислят мръсна песен, че са изнасилили жена му и дъщеря му.

Кажете ми кой от тези варианти е положителен и е приемлив за двете страни?

Затова трябва да се търси такъв вариант, който е приемлив и добър и за двете страни. Този вариант е единствен.

Това означава няколко неща. Най-напред трябва да се гледа на малкия и среден бизнес като на кислород. Без него няма нито едър бизнес, нито инвестиции, нито пари, нито здравеопазване, нито образование, нито екология, нито социални дейности. С две думи-няма общество и държава.

Какво може и трябва да се предприеме?

Като начало трябва да се осигурят кредити с ниски лихви и лесен достъп. Това лесно може да стане не с натиск върху сегашните банки, а по един много по-лесен и фин начин. Просто трябва да се вкара в пленарна зала проектозаконът за кредитните кооперации и взаимоспомагателните каси. Този закон трябва да приравни кредитните кооперации и ВСК с останалите кредитни институции. Това ще им даде възможност да взимат пари от БНБ при много ниски лихви /в момента лихвата там е 0,25 % б.а./ и да има горна граница на лихвата при кредитиране до 4 %. за КК и 2 % за ВСК. Представете си какво ще стане с дребния бизнес, ако има такива условия за кредити и те са плаващи от 0,5 до 4% при различното финансово състояние на страната и международния финансов климат. В същото време ще превъзпитат „заложните къщи” и ще ги превърнат в нормални банки.

Следващият момент е също много важен. Той е свързан с данъчното облагане и съобразяването му с печалбата на фирмите. За фирми с годишна печалба до 15 хил. лева, например, облагането е контрапродуктивно. Там данъчната ставка трябва да е 0. За фирми с печалба от 15 до 20 хил лв. може да се ограничи на 2 %, 20-25 хил. лв.-5%, и т. н. Т.е. трябва да се гласува нов данъчен закон. Смисълът на една такава стъпка е, че през миналата година фалираха 120 хил. малки фирми, от които събираха по 10% данък печалба. Сега не само, че не събират нищо, но и плащат социални помощи. Всеки нормален човек може да си направи сметка кое е по-добре-да плаща социални помощи или да остави дребните фирми да оцелеят и се развиват.

Третото нещо, което трябва да се направи е един нов закон за браншовите и териториалните камари. Те се нуждаят от повече права и независимост. Контролните функции, които сега упражнява държавата трябва да им се предадат и само да се следи дали ги изпълняват правилно и законно. По този начин чиновническият натиск върху фирмите чрез администриране, превишаване на правата на чиновника и държавния орган отпада и фирмите имат гаранция, че с тях няма да злоупотребява държавата. Всъщност, точно тук се събират трите фактора-камарата ще си има КК и ВСК и ще знае коя фирма каква печалба е реализирала, за да бъде обложена със съответните данъци.

Но ако си мислите, че оттук-нататък държавата трябва да престане изобщо да се интересува от дребния и среден бизнес вие грешите. Държавата може и трябва да търси всякакви възможности чрез търговските си представители, интерпарламентарните връзки, съответните министерства и лични връзки да се рекламира и пласира продукцията на тези фирми зад граница. Същото се отнася и за кметовете и общинските съвети. Ако един кмет и общ съвет искат общината да е богата и добре подредена, те всячески трябва да помагат на фирмите в общината. Това трябва да стане практика и начин на мислене.

Има и още два момента, които заслужават внимание. Първият е образованието и повишаването на квалификацията на собствениците и ръководителите на малкия и среден бизнес. Вторият е създаване и въвеждане на нови технологии. За тази цел трябва да се създадат малки звена от научни работници в съответните области, които да създават иновации и да ги дават на фирмите. За съжаление в момента това се прави от много малко хора, при това направеното се дължи единствено на техния ентусиазъм. Къде е БАН, къде е Селскостопанската академия? Къде са университетите?

Не става дума за фундаментални открития. Става дума за приложни технологии. Като пример ще ви дам разработките на Георги Тончев и Райна Младенчева . Техните разработки в областта на хидро, фотоволтаичната и вятърна енергетика се ползват в чужбина, но не и у нас. Разговарял съм с Георги Тончев и знам, че в Западна Европа работи отлично с бизнеса, но не и с нашата енергийна мафия. Същото се отнася и за приложната работа на проф. Венко Божков в областта на енергетика от сероводорода в Черно море. Той работи изключително с финансиране от ЕС, но не и с пари от България. Това, меко казано, е позор за държавата и е недопустимо. Селскостопанската академия на практика е ликвидирана. Научноизследователските селскостопански институти, създадени още през 20-те и 30-те години от цар Борис ІІІ линеят и преминават в агония. Вместо да запазят научните кадри и да ги прехвърлят към големите селскостопански производители за да създават нови сортове и породи, те им подхвърлят трохи, с които буквално ги принуждават да напускат страната или да си търсят каква да е по-доходна работа. Достатъчно ми беше да посетя института по памука и твърдата пшеница до Чирпан, където баща ми беше ст. н. с І степен и да видя какво е останало от него и науката.

Досегашните правителства за нищо на света не допуснаха това, за което пиша по-горе да стане. Не допускам и това правителство да бъде по-различно. Въпреки това, ще предложа тези мои идеи и на него чрез Гражданско движение „Освобождение”. Имат достатъчно време да подготвят проектозаконите и новите текстове в тези, които отлежават в НС вече десетилетия, за да може новото НС бързо да ги приеме. Нещо повече, ще изпратя този текст и до партийните централи с въпроса дали ще гласуват съответните текстове до три месеца след конституирането му, за да докажат, че освен за собствените си задници мислят понякога и за българските граждани.

Райков и Плевнелиев!

За вас се отнася!




Гласувай:
9



1. nikikm - Мечти!
01.04.2013 19:20
Това е мечтаене на глас и не,че не е правилно!Но,пред тези мечти има планина наречена властимащи!Всички от почти четвърт век насам!Тяхната задача не е да изправят България,бих казал обратното!Не знам на кого не е ясно,че да караш убиеца да превързва раните на жертвата си е меко казано,наивно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11736862
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031