Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2013 09:48 - А СЕГА-НАКЪДЕ?
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2782 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НЕ Е НУЖНО!

 

Тези дни се понесоха мераци за какво ли не. Едно от тях е да се избере ВНС. Без много приказки ще ви обясня, че това не е нужно. ВНС е скъпо и ненужно, тромаво и контрапродуктивно. В същото време няма политическа или неполитическа организация, която да е готова да предостави за обсъждане в парламента такъв проект. Познавам много групи, които имат текст, но той не е обсъждан, за да влезе за гласуване.

В същото време наближават избори. Предсрочни или не, на тези избори спешно може да се направи една подписка за референдум със следния текст:

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ЗАКРИЕ ИВСТИТУЦИЯТА ВНС И ДА СЕ ДАДЕ ПРАВО НА ОБИКНОВЕНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ПРАВИ ПОПРАВКИ И ДА ГЛАСУВА НОВА КОНСТИТУЦИЯ

Този референдум ще бъде на практика с минимални средства, защото ще бъде гласуван на парламентарните избори. В същото време ще даде възможност на соверена да си каже думата. Обикновеното народно събрание спокойно може да поеме правата и задълженията на ВНС. Почти във всички държави е така.

В същото време не трябва да се разпуска парламента веднага. Има спешни закони, които трябва да бъдат гласувани, понеже новото Народно събрание не може да започне да работи  енергично преди есента. Предстои конституиране след изборите и веднага след това лятна ваканция. Един от най-важните закони за гласуване е „Проектозакон за кредитните кооперации и взаимоспомагателните каси”. Без тях малкият и среден бизнес е обречен. Финансирането на кооперациите и касите ще бъде както от членски внос, така и чрез кредитиране от Централната банка при същите условия, както кредитира търговските банки. Така горната граница на бизнескредитите ще бъде определена максимум на 4 %, а на потребителските кредити на 2 %. Това не само ще помогне на малкия и средния бизнес, но и ще превъзпита сегашните банки, които не са нищо друго, освен заложни къщи. Кредитните кооперации могат да бъдат на браншови и на териториален принцип. Проектозаконът лежи  вече 22 години в парламента.

Третото нещо, което трябва да се направи е да се съгласува позицията на гражданите по време на изборите. Колкото избиратели се явят на изборите-толкова бюлетини ще има в урните. Нежелаещите нито една партия имат две възможности:

Да не гласуват

Да гласуват с недействителна бюлетина

В първият случай политиците ще се чувстват комфортно, понеже при преизчислението ще имат значителен процент от гласувалите.

Във вторият случай, обаче, те ще бъдат заврени в ъгъла, защото процентът ще е нисък, а най високият процент ще е на тези, които са гласували с недействителна /скъсънъ или задраскана/ бюлетина и ще могат да диктуват на малцинството чрез протести посоката и същността на развитието на страната.

Накрая трябва да притиснем президента да си свърши работата. В сегашното политическо състояние неговите възможности стават решаващи. Ясно е, че нито той, нито съветниците му имат капацитет да защитят нацията и да предложат спасение за страната. Затова трябва да го заставим да създаде един постоянно действащ Граждански форум, на който експерти и протестиращи да създадат спешно една сериозна и възможна програма за излизане на България от тежката криза и тази програма да бъде задължителна за новото Народно събрание чрез едно програмно правителство.

Това са моите предложения и смятам, че те са напълно изпълними и, което е още по-важно са без аналог




Гласувай:
5



1. santana11 - Г-н Колев,
21.02.2013 22:01
В Чл. 5. (1) на конституцията пише следното: "Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат." А Вие искате чрез Закона за референдумите да премахнете институцията Велико Народно събрание, която е залегнала в Чл. 157 на конституцията на РБ. Допитайте се до добри юристи преди да говорите. Иначе излиза, че заблуждавате хората".
цитирай
2. bosia - До Сантана
22.02.2013 09:35
В същата тази конституция пише, че народът е върховен соверен. Следователно е в състояние да създаде нова конституция с волята си.
цитирай
3. santana11 - Г-н Колев,
22.02.2013 11:49
Благодаря Ви за отговора! Все пак не разбрах дали сте се допитал до добри юристи - специалисти по конституционно право. Идеята Ви е добра, но се питам дали Конституционният Съд, позовавайки се на Чл. 5. (1) от конституцията на РБ, няма да отмени референдум с така формулиран въпрос: "ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ЗАКРИЕ ИВСТИТУЦИЯТА ВНС И ДА СЕ ДАДЕ ПРАВО НА ОБИКНОВЕНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ПРАВИ ПОПРАВКИ И ДА ГЛАСУВА НОВА КОНСТИТУЦИЯ". Сигурно имате предвид, че тези момчета също не спят.
цитирай
4. bosia - До Сантана
22.02.2013 12:06
Да. Разговарял съм с юристи, но те са разделени. Що се отнася до КС, те ще решат това, което им кажат. Ако се държим адекватно, ще решат в наша полза.
цитирай
5. parliament - ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
05.03.2013 13:52
Ако искаме да разскъсаме омагьосания на безкрайното лутане, трябва първо да осигурим възможност на хората да си променят Конституцията реално и по всяко време
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11736805
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031