Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2013 15:34 - НАБЛИЖАВАТ ИЗБОРИ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 7045 Коментари: 10 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 КАК ДА ИЗЗЕМЕМ ВЛАСТ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ И ОЛИГАРСИТЕ И ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ В ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО

 

Никой мислещ човек в страната не може да каже, че България е демократична държава, и че имаме гражданско общество. Това могат да твърдят само политиците и уроди от типа на един психично странен социолог, който твърди, че „преходът е свършил”.

С просто око се вижда, че България в момента е една оперетна територия, в която зрителите са вкарани насила в залата, а на сцената са едни до болка познати оперетници, които от време-навреме поглеждат зад кулисите, за да им кажат репликите. Ние всички седим кротко и мълчаливо в залата и ръкопляскаме, когато ни подадат съответния знак. Получава се така, че хем сме си дали парите за спектакъла, хем не можем да определим кой спектакъл искаме да гледаме, хем сме длъжни да мълчим и ръкопляскаме.

На някой това им харесва и те не крият радостта си от пошлия спектакъл. На мен, обаче, никак не ми харесва нито спектакъла, нито актьорите, нито част от публиката. Затова търся начини да променя целият този балаган. /Пряко кореспондира с името на държавата ни Балагария./

Това, че ние сме една централизирана държава не подлежи на съмнение. Примерите са милиони в потвърждение на това. Всъщност, българските административни институции са същите, които бяха и по времето на комунистическия диктат. Също както съдебната ни система е наследница на т. нар. „Народен съд”. Този модел не подлежи на по-нататъшно реформирано, защото е порочен и изчерпан напълно. Моделът категорично трябва да бъде сменен.

Какво можем и сме длъжни да направим, за да променим статуквото в наша полза?

Първото, което трябва да разберем е, че ЕС има изисквания, които са в наша полза. Това означава, че ако тръгнем в правилната посока ще получим европейска подкрепа.

Второто нещо е да поискаме писмено от централите на партиите да подпишем обществен договор преди всеки избор. Събират се националните, регионалните и местни проблеми преди изборите в едно писмо и се занася на централите на партиите. Те са длъжни да отговорят какво ще предприемат, в какви срокове и чрез кои институции. Подписвайки този договор те се задължават да го изпълнят, а ние от избиратели се превръщаме в гражданско общество, установяващо граждански контрол над властта.Това може да направи всеки български гражданин, група хора, неправителствена организация или населено място с подписка.

Второто нещо, което трябва да направим е да създадем един списък от местни, регионални и национални референдуми, за да се решат основни въпроси, нерешени съзнателно или поради липса на достатъчно интелект от местните и национални политици.

Третото нещо, което трябва да направим е да се преборим за подобряване на бизнесклимата и да заставим банковата система да се нормализира. Това ще стане не с пряко атакуване на банките, а чрез настояване на гражданите да се приеме закон за кредитните кооперации и взаимоспомагателните каси, който кротко дреме в НС от 1990 г., а през 2001 отново отказаха да го разгледат. Задължително е да се включи в закона и възможност за еднократно кредитиране на кооперациите и касите чрез Националната банка при същите условия, при които бяха кредитирани търговските банки. Така без да се борим директно с банките, които са частни институции ще ги принудим да стъпят на земята и да се съобразяват с нас.

Друго, което трябва да се направи е браншовите и териториалните бизнес организации да се превърнат в камари, като изземат всички държавни функции с изключение на инспектората. Те трябва да получат и законодателни действия с цел подобрение на закона или създаване на нов закон в съответния бранш. Не може една банда от 240 малоумници плюс малоумния МС да имат такова право, а Соверенът да няма това право. Не може същите малоумници плюс едни други още по-големи малоумници да имат право да сезират КС, а Соверенът да няма това право. Разбирате ли за какво става дума?

Накрая трябва да изразим отношението си към партийната система у нас. Тя е създадена така, че да обслужва само себе си и обръча от фирми и олигарси. Тя е зачената в грях, защото непрекъснато повтаря БКП. При това с невъоръжено око се вижда, че това не са партии, а търговски дружества, имитиращи партии. Наближаващите избори ни дават възможност да изразим отношението си към партиите. Това може да стане ако отидем масово да гласуваме и пуснем задраскана или скъсана бюлетина. Така ще покажем активно несъгласието си със шибаната партийно-търговска система, а ще заявим несъгласието си да бъдем обслужвани от банда чревоугодници и похотливци. Аз лично ще скъсам бюлетината пред цялата комисия и ще я пусна чак тогава в урната, но ако някой не иска да прави това може да отиде зад паравана и да задраска цялата бюлетина. Задължително е да се направят пикети пред секциите, за да се провери колко души са отишли да гласуват и как са пренесени чувалите с бюлетините до ЦИК.

Ето, това са едни прости, но ефективни начини да се изземе прекалената власт от партиите и да се стигне до един нормален граждански договор, който се наблюдава и контролира от гражданското общество.

Наближават избори. Една чудесна възможност да ги приложим на практика.

Време е!




Гласувай:
21



1. andrei - Без общонароден протест,
18.01.2013 09:44
срещу престъпното управление на ГЕРБ и престъпника Боко Тиквата,нищо няма да се промени.Същото се отнася и за прокламираната от теб "кръгла маса".Този филм сме го гледали ,и както добре знаеш-затова сме в това нерадостно положение.Като приятелска забележка ми се иска да ти кажа,да не делиш хората на млади и стари-на висшисти и среднисти,защото тези внушения са контра-продуктивни и не носят нищо добро.Разбирам желанието ти за промяна,но в българският контекст на това желание,стои пасивността и страхливостта на българите.Явно не е достигнат предела на поносимост и сме още далеч от критичната му точка.Поздрав!
цитирай
2. get - - Много сте прав в съждението си относно ?
18.01.2013 12:19
: bosia написа:
Накрая трябва да изразим отношението си към партийната система у нас. Тя е създадена така, че да обслужва само себе си и обръча от фирми и олигарси. Тя е зачената в грях, защото непрекъснато повтаря БКП. При това с невъоръжено око се вижда, че това не са партии, а търговски дружества, имитиращи партии.


- Власта, като такава(?) - и формите за нейното (зло"у)потребление, с цел лично облагодетелстване !

- Това го пиша, подкрепяйки ви ... не само на база прочетено ... а и от лично изстрадано, знание !

- Гласувам (+1) !
цитирай
3. marystaneva - Това са идеи.
18.01.2013 12:52
Може и да не ги споделям всичките, но са идеи. Това е изразена гражданска позиция. Хвърлянето на домати не е...
цитирай
4. bezmitove - Не в голяма, в ОГРОМНА ГРЕШКА си!
18.01.2013 13:19

"Първото, което трябва да разберем е, че ЕС има изисквания, които са в наша полза. Това означава, че ако тръгнем в правилната посока ще получим европейска подкрепа."
Точно обратното е!
ЕС доказа през всичките тези 23 години, че има нужда от бедна и слаба България!
Доказа че работи усилено за това, и то най-вече с "бившите" БКП лидери и ДС агенти!
Това не го ли виждаш?!

ЕС прави всичко възможно заедно с българските олигарси, българите да живеят в нищетата и мизерия! Българската икономика да бъде съсипвана и разрушена през последните години поголовно!
Защо го правят? Не ви ли е ясно?
Съсипаха българската икономика, за сметка на Западната!
Кой би повярвал преди 23 г., че в България ще се внасят сирене и свинско месо от Дания, салами от Германия, плодове от Испания, докато българското земеделие, и българското животновъдство се свиват драстично?!

А за другото по важното, изобщо май не мислите?! Говоря за пиявиците от Западните държави, които изсмукват кръвта на България. Ограбват най-ценното за всяка една държава - работоспособното и население!!!

А това са огромни загуби за България, за сметка на Западните държави, ОГРОМНИ!!!
Това не го ли разбирате, или някой друг трябва да мисли, за това, вместо вас?!!!

А Западните държави спестяват като наемат българи да им работят, общо над 400 милиарда евро!!!

Тук съм направил няколко изчисления:
http://bezmitove.blog.bg/drugi/2011/01/13/kak-zapadnite-dyrjavi-ograbvat-bylgariia.666879

И в такъв случай, как я мислите тази работа ЕС, от дойната си крава България, да я превърне в Тигър?!
цитирай
5. apostapostoloff - bezmitove, къде, аджаба, са
18.01.2013 14:15
тия нищета и мизерия?! Не ти ли се поизтърка тая плоча от 90- те години на миналия век? Аз живея охолно, охолно живеят всички мои роднини, приятели и познати. Ти трябва да си някой клошар (ама с компютър), който не е успял да подреди живота си. Може би чакаш аз или държавата да ти го подредим, а?
цитирай
6. rustocks - България е демократична държава, а това, че нема гражданско общество не я прави недемократична!!!
18.01.2013 15:15
А, че народеца и тъп и матриалчето не става си е от ясно по-ясно!!!
Да не би макетата да ни избират правителствата или влашките цигани?
Не - избират ги българските мангали - за сметка на негласувалите умни българчета!
цитирай
7. bezmitove - apostapostoloff, мислиш ли, че някой го интересува, на какъв се правиш в интернет пространството?!
18.01.2013 15:45
И че е подходящо да го пльоснеш точно тук?!
Ти наистина ли не виждаш нищета и мизерия в България, или се правиш на ударен?! Щото и в двата случая, не е добре работата...

rustocks, хайде спрете най-накрая с това, видите ли колко бил лош българския материал.
Циганите в България са под 5%, голяма част от тях са под 18 г., което означава, че нямат право на глас.
Толкова ли ви е трудно да разберете тази измама, как уж циганите избирали правителствата?!

Принуден съм да ви ограмотя за немския материал(да спрете да пишете за българите, че били лош материал, поне малко от малко).
rustocks, знаеш ли, че 8 000 000 немци никога не са работили през живота си?
Знаеш ли, че само турците работещи в Германия са над 6 000 000?
Знаеш ли, че всички работещи в Германия, които не са етнически немци са десетки милиони?
Имаш ли и най-малка представа, че пиявицата Германия, която смуче работоспособно население от другите държави, без тях е просто един ТРУП?!
Откъде мислиш идват парите, с които издържат децата си дойчовците, ОГРОМНИТЕ пенсии на 80 годишните немски пенсионери, високия им стандарт, парите за издържане на 8 000 000 безработни, ежемесечно, с големи социални помощи до живот?!
цитирай
8. rustocks - 7. bezmitove
20.01.2013 20:30
Тук БГ, а не Германия!!!
Циганите и турците са определящи изборното статукво в момента у нас!
цитирай
9. kostadin - България изчезва Какъв е смисъла да ...
21.01.2013 21:34
България изчезва Какъв е смисъла да се тормозиш Да не мислиш ,че ще решиш нещо.За 24 години нямаше ли някой да те научи да крадеш или да те вкара в играта?
Даже и да вземем властта след 1 година ще е същото
цитирай
10. ok3223 - Щоом като БГ - то се кани да фалира,
22.01.2013 12:38
що го оплаквате със сополиви сълзи.
Да изчезне и ... ТОЛКОЗ.
Земната ос няма да се измести, нали?
Булгаристан ... как ви звучи.
Познато, а и подготовката е в ход.

Източна немска провинция ... Булгария, звучи по - цивилизовано
и европейски, ама май няма да ни огрее.
БУЛГАРИСТАН Е - и познато и родно, като спомен благ от времената
на османско владичество и присъствие по нашите земи.
Носталгично и родно,
както ни убидиха нашите родни
туркофили геополитици.
Какво толкоз ще стане.
Преклонена глава, сабя не я сече ...
Звучи познато и родно, нашенско.
Щоом не можим сами да се опраим, ще ни опряят други.
Нал така!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11741997
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031