Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2012 14:55 - МАЛКО ПСИХОЛОГИЯ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2264 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЗАЩО? ЗАЩО? ЗАЩО?

 

Този въпрос иска отговор. Ако ние не го задаваме, не можем да чакаме отговор. А и отговорите са много.

Но само един от тях е верен.

И ние трябва освен да се научим да задаваме въпроса и да се научим да разберем кой е верният отговор. А това никак не е лесно и не става бързо.

Първият ми въпрос е:

Защо нашите спортисти, стават или полицаи, или престъпници?

С течение на времето някак без да искаме разбираме, че полицаите активно са свързани с престъпниците, а престъпниците често имат карти на някои служби, или получават информация от МВР.

Защо става така?

Тук отговорът не е еднозначен, но все пак в основата е моралът. Или по-скоро неговата липса в една или друга степен.

И полицаите и престъпниците имат подобен начин на мислене и мироглед. Това е силата. Силовото мислене няма пряк контакт с мисълта, интелекта и съзнанието. Силовото мислене се управлява от емоциите. От нагона. Нашите спортисти нямат философия като източните бойни изкуства. При нас силата се цени повече, защото води бързо до победи, слава и пари. И никой не си дава сметка, че имената на елинските философи, стратези, поети, драматурзи и математици се знаят и днес, а победителите на олимпиадите-не. Защото силата няма с какво да се запомни.

Ще дам един пример:

През август 490 г. п. н. е. цар Леонид с 300 спартански воини в продължение на 4 дни защитава прохода Термопили срещу десетки пъти по-многобройната войска на персите благодарение на правилно избраната стратегия и тактика. Ако бяха изчакали в равнината за битката, щяха да бъдат пометени за няколко часа. След изключителното мъжество и военни умения елините получават възможност за евакуация на Атина и се въодушевяват. Затова в битката при о. Саламин няколко дни по-късно те разбиват тотално войските на Ксеркс и прекратяват завинаги претенциите на Персия за световно господство.

Този пример показва, че силата е многократно по-ефикасна и победна когато се ръководи от интелекта. А нашите спортисти /разбирай бъдещи полицаи и престъпници/ твърде рядко се ограмотяват достатъчно, за да подчинят силата си на морала и интелекта.

Явно при подготовката на нашите спортисти в спортните училища, НСА и след това, психологическата подготовка се свежда до „победа на всяка цена”. А там, където се прави нещо „на всяка цена” моралът като правило отсъства. В същото време образователните им програми са твърде семпли, което ги лишава от възможност да се самооценяват и самообразоват. Това води до трайни личностни деформации, в резултат на което те стават нравствени инвалиди. Такъв човек, поставен в нормални условия на живот продължава да иска да побеждава и в бизнеса, и в личните си отношения, и в социалните си контакти. Това води до агресия, създаване на силови групи и незачитане на действащите закони.

Същите правила важат и за поделението на т. нар. „барети”. При тях нещата дори са още по-страшни, защото при тяхното обучение съзнателно им се втълпява, че на тях всичко им е позволено и законът не се отнася за тях. Защо, тогава, се учудваме, че след напускане на служба, дори още по-време на службата те стават тартори на престъпни групи и се занимават предимно с престъпления.

Това е проблемът и на ГЕРБ. В редиците им има много полицаи, спортисти и адепти на силовото мислене. Затова и там решенията се взимат по пирамидален ред. Те приемат заповедите отгоре като нормален начин за взимане на решения. За тях думата „демокрация” има едно твърде деформирано значение и на практика няма никаква стойност. На всичко отгоре върхушката на ГЕРБ трудно би се справила и два дни без интелектуална помощ. Това ги прави зависими от консултанти, съветници, експерти, ПР-и, а това, разбира се, е Кукловодът. Забележете, че винаги, когато Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Симеон Дянков или някой друг каже нещо пред медиите без да е съгласувано с Кукловода, следва отказ от думите и изговаряне на „правилните” думи.

Това обяснява преходността на този тип организации. Лидерските партии са обречени, защото не могат да разберат силата на колективните решения и рисковете на едноличните решения.

Достатъчно е да си спомним нашето недалечно минало, където се взимаха еднолични решения и въпреки, че притежаваха всичките силови институции, финансови средства и възможността да не се съобразяват с общественото мнение се провалиха тотално и повсеместно.

Когато разбере това, българинът ще може да взима разумни решения.

Именно решения, а не емоционални хрумки.




Гласувай:
5



1. tanika - Дано!
03.07.2012 13:39
Обаче чалгата успешно влезе в ролята на бившите партийни тъпоумни песнички за промиване на мозъка/от "води ме, партийо, води ме", стана: "води ме в някоя квартална кръчма"; от светлото бъдеще, дето го обещаваше комунизмът, сега се чака някой чичко с "бял мерцедес" или някои бързи пари, дето ей така се чакат да паднат от небето и т.н./, а докато трае това, осмислени решения на хоризонта май дълго няма да се забелязват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11776823
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930