Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2012 21:20 - НЕВЕРОЯТНО СВЕТОВНО ОТКРИТИЕ ОТ БЪЛГАРИН
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 24256 Коментари: 36 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


НОМИНИРАМ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ЗА НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ ИЛИ ЗА КАНДИДАТ ЗА ЖЪЛТА КНИЖКА

Днес, нашият чисто нов държавен глава стана световно известен. Той разби закона за запазване на енергията и направи научна революция. Допускам, обаче, и друга номинация. Че завършвайки природо-научната гимназия „Академик Сергей Корольов” в Благоевград и по-късно МЕИ „ Владимир Ленин” той не е ходил редовно на училище и в сегашния „Технически университет”.
Днес президентът Плевнелиев направи сефте с един хибриден автомобил. След кормуването той изненада публиката и особено мен, че колата харчи 2 л/100км извънградско, а на градско „не харчи нищо”. Потресен от това откритие набързо си припомних физиката и дойдох до мнението, че или е откривател, или идиот. Направих си сметка, че ако един българин си купи такъв автомобил и го кара само „градско”, то той ще направи страхотен финансов удар. Освен това, това означава, че няма да има нужда от градски транспорт. Това ще намали нашите данъци. Да не говорим, че откритието ще закрие страните производители на нефт и газ.
Очаквам в скоро време президентът Плевнелиев да оповести и колата, която няма да харчи и за извънградско, защото той с указ ще обяви България не за държава, в която има много градове и села, а просто за един град. Така с един указ на държавния глава ние ще престанем да имаме разходи за транспорт тотално.
Като оставим всички простотии, които изговори Превнелиев, се питам дали това не се дължи на лошото здравеопазване и изтичането на здравни кадри от страната в небивал мащаб. Инженер, който пренебрегва закона за запазване на енергията или е гений, или идиот. Предвид липсата на всякакви обяснения от нашия роден президент, квалифицирам изказването му към втората част от нацията.
При това той не е сам в тази класация. Преди няколко месеца, през декември, един друг титан на мисълта и българската демокрация, вече бивш министър на  икономиката, енергетиката и туризма обяви, че АЕЦ „Козлодуй” от едно определено количество уран е произвел с 5% електрическа енергия повече без да се оптимизира нищо. Това не е нищо друго, освен откритието, че в едно буре от 100 литра той може да налее 105 литра вода. Респективно бензин, сироп против кашлица или бира „Загорка”. Така мечтите на протестиращите срещу високата цена на горивата, НЗОК и членовете на „Бирената партия” се сбъднаха отведнъж.
За мен не е новина, че българите са гениални. Новина е как Пуйко Борисов ги открива и назначава на съответните държавни и административни постове.
Гениално, нали?




Гласувай:
20



1. анонимен - БратО,
26.03.2012 22:06
пак се "изхвърляш" с нескрита злоба.
А бе , скъпи, намери и напиши поне един път нещо, което не е негативно !
Животът ти сигурно е много сив и скучен и избиваш комплекси с постоиянните си негативизми !
цитирай
2. raders - Сигурно има някаква грешка или не е ...
26.03.2012 22:18
Сигурно има някаква грешка или не е разбрано добре. Едва ли един образован човек ще изсипе подобно безсмислие като това за разхода на гориво. Не че няма технически неграмотни люде, но не ми се вярва Плевнелиев да е от тях.
цитирай
3. анонимен - до "Брато"
26.03.2012 22:51
Анонимний ми "Брато" . Баща ми беше пич, макар, че дълго време воювахме, преди да станем приятели. Животът ми не може да бъде скучен, защото живея в България вече 61 години. Още повече, през цялото време ме управляват твоите началници.
Човек живее само веднъж. България е на последно място в Европа по стандарт на живота и по човешки и граждански права. На теб това явно ти харесва и ти се отнасяш позитивно към това. На мен, обаче, кой знае защо не ми харесва. Що се отнася до отношението ми към добрите идеи и инициативи, можеш да прочетеш близо 750 постинга, които съм публикувал и ако имаш в главата си няколко останали молекули мозък прецени, ако можеш, дали съмкомплексиран илинегативно настроен.
Радвам се, че има хора, които харесват България. Но България в този си вид може да бъде харесвана само от идиоти и платени драскачи.
Не чувствам повече необходимост до споря с теб.
С жена, идиот и наемник не се спори!
цитирай
4. zaw12929 - Чух, видях- но ме впечатли с проз...
26.03.2012 23:37
Чух,видях- но ме впечатли с прозрението, ...с кого не се спори... търпение, спасение
цитирай
5. анонимен - Наистина смях
27.03.2012 00:41
raders, И аз чух Плевнелиев като каза,че електроколата харчи 2 л/100км извънградско, а на градско „не харчи нищо”.
цитирай
6. apostapostoloff - Българите не само че не са гениални, ами
27.03.2012 06:08
минават за "простаците на ЕС". Най- големите български простаци пък от край време са в политиката.
цитирай
7. stultus - малко скучна фактология:
27.03.2012 12:27
Хибридните автомобили имат автономен пробег само на електричество между 30 и 50 километра, по тази причина доста производители твърдят че хибридната кола може да се кара в града само на електричество, предполагам това е имал предвид Роската :) Разбира се при наличие на задръствания и светофари това постижение е по-скоро пожелателно отколкото реално, а и друг е въпросът че електричеството не е "нищо".
цитирай
8. ramus - От време на време, преди да пише някой...
27.03.2012 12:44
се иска и да може да знае и да мисли. Мисленето е само инструмент, зависи изцяло от информацията и обработката й... но най-много е подвластно на "мислителя" и носи неговите "вътрешни нагласи" и характеристиките му.
Та по въпроса да кажа, че ако бяхте малко прочели не какво казал Плевнелиев, а какво е карал, коя е колата, какви са й особеностите (те са доста специфични), може би щяха да се разберат думите на сегашния президент в различния контекст на тази друга информация. Нищо че са казани по "народному", демек популярно. А пък търсенето и сравненията със законите на физиката са си чисто заяждане - просто да се пишат букви и поредни блогове... Може би някой така се усеща значим, важен или стойностен - и то пред "другите".
Освен това четенето на сензационни материали от ежедневната преса изобилства от некомпетентни както в журналистиката, така и по отношения на техниката. Да не говорим допълнително за типичния "развален телефон" който различните информационни сайтове си играят и си откопирват глупостите едни на други в търсенето и предлагането на популярности и сензации.
Все пак не знам кой колко и какви молекули има в главата си, обаче вечното недоволство от каквото и да е, е повече психичен синдром. А че за това недоволство непрекъснато винаги се намира и подходящ обект и причини е само надстройка и симптом едновременно. Това че възоснова на известна погрешна химия в мозъка и на повлияните от нея "настроения" въздейства и на нагласите на един индивид и оттам към целия му мироглед. А всичко това тече на "тъмно" и няма как да се "засече" и самоосъзнае независимо колко е интелигентен. Ето за тия точно неща са нужни повечко и по-качествени "мозъчни" молекули (и не само).
цитирай
9. ka4ak - Кольо,май се изказа неподготвен!:(((Това е първият електромобил в света който сам генерира електричество!
27.03.2012 12:55
Високотехнологичната акумулаторна батерия с течностно охлаждане , е допълнена с електрически генератор задвижван от 1.4 литров двигател с вътрешно горене, който позволява увеличаване на пробега до,над 500 километра!!!!!
Ще ти отпусна,чорапи!:)))
цитирай
10. rustocks - 9. ka4ak - пални една цигара, знам, че си пич,
27.03.2012 13:08
но май двигателя с вътрешното горене(1,4л) би следвало да гори нещичко на 100 км.
И една риза му вземи на Босия и той е готин пич!
цитирай
11. ivanbunin - Злобата на този индивид...
27.03.2012 13:08
...ако бъде набутана в един "Трабант", машинката, току виж, се задвижила...
цитирай
12. zabylgarite - Плевнелиев
27.03.2012 13:19
е много много зле.
Изтърси в ефир,че в предишния си живот е бил жена......

е такъв президент си избрахте
цитирай
13. ka4ak - 10. rustocks - 9. ka4ak - пални една цигара, знам, че си пич, Явно трябва още един орден,с чичко Ленин,да ти закача!:)))
27.03.2012 13:20
rustocks написа:
но май двигателя с вътрешното горене(1,4л) би следвало да гори нещичко на 100 км.
И една риза му вземи на Босия и той е готин пич!

Много ясно е,че гори!!!
Но,все пак,трябва и малко да помислиш и ако минеш да ти дам колата и като стигнеш,после до Алфатар,да сметнеш!!!:)))
цитирай
14. rustocks - 13. ka4ak
27.03.2012 13:28
Това не е орден Ленин, а брошката за Ленинска награда!

Не се пали излишно, в Алфатар никой не разбира от аявтомобили и бензини,
но може да праснем по две-три ракийки!
цитирай
15. анонимен - bosiat dnes ne e kosmatia a 4epatia
27.03.2012 13:34
brao Bose Kose!

samo4e ti ste zeme Nobelkata za otkritieto 4e edin idiot moe da se kazva Oborov, Ko4inov, Kokoskarov ili prosto Plevnev bez da spazva kakvto i da e zakon kamo li poznavneno na osnovniat zakon za energiata, maina!

ide mi da otvoria edno 100 litra bure s rekia i da izpia ot nego 200 litra
цитирай
16. ka4ak - 14. rustocks - 13. ka4ak Не се паля,а просвещавам!:)))
27.03.2012 13:41
rustocks написа:
Това не е орден Ленин, а брошката за Ленинска награда!

Не се пали излишно, в Алфатар никой не разбира от аявтомобили и бензини,
но може да праснем по две-три ракийки!

А,до брошката и орден,по друго си е!!
Пък иначе си добре дошъл,ще ми бъде приятно,да се запознаем и сджанкаме,като приятели!:)))
цитирай
17. анонимен - тъпичко
27.03.2012 14:06
Доста плосък опит за съчинение на тема "вижте ме, аз съм по-умен от президента".
цитирай
18. анонимен - Долу БКП (сдс, дпс, бсп, нДСв, ДСб, ...
27.03.2012 14:19
Долу БКП (сдс,дпс,бсп,нДСв,ДСб,атака,герб,буржоазия,експерти) ..... Израза маоизъм самият
Мао никога не е
използвал, тъй като
той е смятал себе си за
верен последовател на
Маркс и Ленин. Основните различия на
маоизма възникват
след смъртта на
Сталин. Мао осъжда
десталинизацията, и я
нарича ревизионизъм. Мао е съгласен с
идеята на Сталин за
увеличаването на
класовата борба след
събарянето на
капитализма. Мао доразвива тази идея и
стига до извода,
според който в
преходния период
между събарянето на
капитализма и окончателното
въвеждане на
комунистическото
общество именно
комунистическата
партия и нейните кадри, функционери
започват да играят
ролята на буржоазия,
която има интерес от
възстановяване на
капиталистическото общество.
цитирай
19. liliyanaandreeva - Когато започнем да ползваме твъ...
27.03.2012 14:45
Когато започнем да ползваме твърдия алкохол за гориво като бразилците, ще си оправим енергийните проблеми!
цитирай
20. анонимен - ha
27.03.2012 14:47
zabylgarite написа:
е много много зле.
Изтърси в ефир,че в предишния си живот е бил жена......

е такъв президент си избрахте


Ама и в сегашния живот ТЯ си е такава... :)
цитирай
21. wilim - РАЗЯСНЕНИЕ ЗА НЕГРАМОТНИЦИ
27.03.2012 16:41
За споменатата случка - нашият ...хммм...глава се е возил заедно с губернатор Уорлик на Chevrolet Volt - автомобил идентичен с Opel Ampera. Това е революционна технология, но не е и чак толкова еко. Наричат близнаците на GM електромобили, но те пак са си хибриди. Просто главна роля играе ел.мотор, а не ДВГ. ДВГ-то го има, с обем 1400 кубика и се нарича range extender /удължител на пробега/. Защо? Защото ДВГ работи само като генератор за зареждане на ел. мотора, а не като основен двигател. Това не значи, че гори 2 литра. Тези коли ги пробваха първо в Ню-Йорк и реално горят средно 4 литра и то при каране по щатски разбирания.Но серийното им производство постоянно се отлага, което ме кара да мисля, че имат доста неща за доработване. Сега - за хибридите. По принцип те се делят на меки и пълни. Меки хибриди са тези, при които електромотор само подпомага основния ДВГ. Такива са хибридите на Хонда и Пежо-Ситроен. Пълните хибриди имат възможност да се движат на ток до 10-20 км. реално. След това се включва ДВГ и движи МПС-то, като едновременно с това зарежда и батериите. Такива са най-масовите хибриди - на Тойота и Лексъс. В САЩ и Япония Тойота Приус е масова кола, както при нас е Вектра ІІ. карал съм Приус. реалният му разход е около 5.5 - 6 литра на 100 км. Ако се кара по-яко разходът отива над 7. Отдавна се правят и чисти електромобили- дори и на базата на старата Фиат Панда, обаче дори и най-новите разработки от типа на Mitsubishi MiEv /и идентичните Пежо и Ситроен/ Nissan Leaf /шумно хвален за първа серийна ел.кола/ и т.н. нямат реален пробег повече от 120-130 км. Тези коли изобщо нямат ДВГ и найстина не горят нищо.
цитирай
22. ramus - Мисленето, както вече казах...
27.03.2012 17:28
... издава много точно периметъра и особеностите на Мислещия. А обособяването на самостоятелно критично мислене, не е по силите на повече от 95% от масата хора. Мисленето , особено за "адвансид" - евристичното - не е просто интелигентност. Тя е само качество с което най-общо се обобщава възможността да се борави с информация и данни и те да се обработват на някакви нива. Разбира се "нивата" имат значение, и точно повечето хора обработват само на общо ниво, защото то е самодефинирано от тяхното възпитание и учене. А това е част от социалното опитомяване и подготовка за социалния живот, отреден по роля и дадености на всеки пореден нов социален член.
И сега - от общите принципи, към частните примери:
Кой и как определи колко е разхода на един типичен ДВГ в ролята му за рейндж-екстендер, при положение, че неговата функция не е да изминава километри и по това да му се мери КПД-то и съответно разхода. Съвсем е елементарно, че тази му функция би изменила генерално неговите характеристики, предвид изискванията и изключително опростените му условия на работа - равномерност, никакво изискване за мощност и еластичност, опростяване на повечето му системи, предвид всичко останало...
А иначе инерцията на "мисленето" е, щом е ДВГ, значи да има и "разход/км"... ама тук са в сила други ... да ги наречем "мерки", породени от "другите" условия и изисквания... Още не са решени изключително много проблеми, но така или иначе такива технологични решения са още в началото си и тепърва ще има да се усъвършенстват. Например нямам информация, защо след като още преди 10-ина години се породи чудесна идея за вграждане на "динамото" в самия двигател. В смисъл - всяка движеща част в двигателя (особено самия маховик, приводите, валовете), допълнени от подходящи електромагнитни елементи, се получава генератор на ток, и то на толкова много, без механични загуби... И това означава че може да се зареди и много по-малък по кубатура и мощност ДВГ, следователно и по разход на гориво... И т.н........
цитирай
23. ka4ak - 21. wilim - РАЗЯСНЕНИЕ ЗА НЕГРАМОТНИЦИ прочети все пак:9. ka4ak 13. ka4ak
27.03.2012 17:52
"За споменатата случка - нашият ...хммм...глава се е возил заедно с губернатор Уорлик на Chevrolet Volt - автомобил идентичен с Opel Ampera."

и става въпрос,за автомобила на който се возиха,все пак,а не за европейския вариант!!!
цитирай
24. svilen75 - С риск да изместя темата ще споделя и ...
27.03.2012 17:58
С риск да изместя темата ще споделя и своето виждане. Виждам, че доста хора са дали мнение по въпроса за Волта-а и Амперат-а (Шевролет и Опел, де, да не се бъркат с термините в елетротехниката). Всичко е много точно казано. Освен едно - Волт-а се продава в САЩ от повече от година насам. Дори имаше статия за един човек, който карал Волта си основно градско, зареждал го вечер от електрическата мрежа и за една година е изразходвал само един резервоар с конвенционално гориво. По принцип все още няма разработена единна методика за изчисляване на разхода на хибридните автомобили. Много зависи от това в какъв режим се карат (и най-вече на какви разстояния м/у зарежданията с електричество). Освен това електрическата енергия (от контакта, не от двг-то като генератор - т.е. удължител на пробега) не е без пари. И освен, че не е без пари не е и съвсем екологична, макар, че двг-тата още повече съсипват природата. Но електромобилите имат едно голямо предимство - не замърсяват локално градовете и са по-икономични. Особено при задръствания. По време на задръстване един двг работи непрекъснато, дори колата да не се движи (е има старт-стоп системи, но те работят при определени условия), докато електродвигателя няма нужда да работи, докато автомобила е в покой в задръстване. Освен това електродвигателите имат много по-висок кпд от двг-тата.
А, че казаното от Плевнелийката е на нивото на Гошо от селския хоремаг - за това спор няма.
цитирай
25. vmir - От потребителска гледна точка, електромобилите у нас понастоящем наистина не харчат парите на
27.03.2012 18:52
собственика си, защото ел. енергията за зареждане засега е предоставена за всеобщо ползване без да се плаща за консумацията й. Последният хибрид "Тойота Приус" харчи около 4 на сто, а придвижването му само на ел. енергия в града (под 41 мили в час) у нас наистина ще излезе без пари на собственика, стига моделът да е пригоден за зареждане от стационарна стоянка.

Браво на Плевнелиев, че говори на потребителски език и не се изкушава да се изявява като всезнайко. Ето това е политик, сега след патакламата, която предизвика, много хора ще се заинтересуват и ще разберат за какво става дума, ако ли пък изнасяше лекции тип "вижте колко начетен президент имате", същите хора щяха да гледат безучастно като телета и щяха да затъпяват, осланяйки се на ума на начетения си президент.
цитирай
26. svilen75 - Къде мога да заредя електромобил без пари???
27.03.2012 18:59
"електромобилите у нас понастоящем наистина не харчат парите на
18:52
собственика си, защото ел. енергията за зареждане засега е предоставена за всеобщо ползване без да се плаща за консумацията й"
...
Ново двайсет ... къде мога да си заредя електромобила без пари, ВМИР-е??? Още утре си купувам електромобил ;)
цитирай
27. svilen75 - И м/у другото - точно при Приус-а при ...
27.03.2012 19:01
И м/у другото - точно при Приус-а при рязко ускорение, независимо дали под или над 41 мили/ч се включва двг-то.
цитирай
28. vmir - Има изградени стоянки в София и още няколко града, но на какви адреси са не знам,
27.03.2012 19:18
предполагам, че не е трудно да се направи справка.

Имам близък притежател на последния Приус, от него знам, че двг-то включва винаги над 41 мили в час, а за рязкото ускорение при ниска скорост и наличие на елдвигател 90kW, да разчиташ на бутален двигател с двойно по-ниска мощност си е доста глупаво, особено като се сравнят теглителните характеристики на двата типа двигателя.
цитирай
29. svilen75 - Странно, на мен не ми е известно в ...
27.03.2012 19:33
Странно, на мен не ми е известно в България да има станции за зареждане (предполагам те трябва да са на трифазен ток). Още по-неизвестно ми е да има такива станции, на които да можеш да заредиш ток без пари. Освен, че не ми е известно съм сигурен, че няма. Защото ако имаше, то те щяха да са открити с тържествено прерязване на лентите им от Бойко Борисов, придружено с фанфари и широко медийно отразяване. А такава новина не съм срещал!!!
цитирай
30. vmir - Има, има, провери и ще се увериш.
27.03.2012 19:43
Бойко е прерязал хиляди лентички, няма как да го проследят навсякъде.
цитирай
31. ok3223 - Босия е прав
27.03.2012 20:00
Такова е нивото на Плевнята. Електроенергията"безплатна".
Svilen 75 като техник е ОПИСАЛ ЧУДЕСНО хибридния автомобил.
Харчи комбинирано гориво и ел.енергия, като и двете не са безплатни.
Били икономични, но нещо на са на мода.
Имат все още много кусури и безброй не доизкусурени неща.
Друго е интересното..
Какво търси българският президент в колата на амер.посланик.
Пазарил ли го е И СРЕЩУ КОЛКО, с обиколката, която направи с ХИБРИДА ОКОЛО ПРЕЗИДЕНТСТВОТО , и с оценките които даде за достойнствата и, ДА НАПРАВИ РЕКЛАМА НА КОЛАТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ АВТОМОБИЛЕН ПАЗАР.
Нашенският президент е влязъл в ролята на платен рекламен агент на американския посланик с тази показна ПиАр акция,
КОЯТО БЕШЕ ПОКАЗАНА ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ...
цитирай
32. svilen75 - "Бойко е прерязал хиляди л...
27.03.2012 20:09
"Бойко е прерязал хиляди лентички, няма как да го проследят навсякъде." ... Хахаха, да тук си прав. Аз се чудех защо му викат българския Супермен, а то било защото е прерязал хиляди лентички ...
Но въпроса ми е по-скоро на каква база се основава твърдението ти, че карането в градски условия на нас българите излиза без пари. Имаш ли някакво основание за това или е просто голословно твърдение единствено с цел да защити любимия си президент?
И още нещо, прав си, че електромобилите имат по-висок въртящ момент. Но двигателя (двг) на хибридите (тези, които не са с удължител на пробега, а плъг-ин и обикновените хибриди - точно като Приусите) се включват, не защото електродвигателя няма достатъчно мощност, а защото акумулаторите им са малки и след бързо ускоряване се изчерпват почти мигновено. И освен това електродвигателя на Приуса не е 90 Квт. Ако говориш за системна мощност - да. Но провери какво означава системна мощност и после говори.
цитирай
33. ka4ak - Не се джанкайте!
27.03.2012 21:02
Има намерения,да се правят преференции,за тези автомобили!
Както направиха специална цена за еко енергията и въведоха задължително изкупуване,на цена близо 2,5 пъти по висока,от цената която плащаме в момента!!!
Така,че споко...:)))
цитирай
34. raders - Когато започнем да ползваме твъ...
27.03.2012 22:12
liliyanaandreeva написа:
Когато започнем да ползваме твърдия алкохол за гориво като бразилците, ще си оправим енергийните проблеми!



Само не ги разправяй тези неща на руснаците
цитирай
35. анонимен - a na bas 4e plevniata e meril oktana na tikvenata prdnia
27.03.2012 23:59
i debelinata na ceckovoto guvno kakto i gystotata na Diankovata urina po vreme na velikdenskite posti...

4ehliu dnes se omota s 4ehite a te mu tegliha edna maina.

na 4eski da ti eva mutrenaiakata bilo :bies do prdele, ili ebes v pradniata li kak se prevezda tova be? aloo 4ehuinite ne traite ami kat srbenete birata daite akal be
цитирай
36. ok3223 - Никой
28.03.2012 19:19
не може да те задължи за нещо, като екоеленергията, която е не 2, а често 3-4 пъти по-скъпа за обикновения потребител
Хитреците ги настроиха, и ние трябва да плащаме разликата цели 20 години.
КОЙ ГУБИ?-Ние.
КОЙ ПЕЧЕЛИ?- Пиклата на Боко. Която настрои много такива.
Сащото е с този автохибрид. Преференции нанай. За сега не са доизкусурени, и не струват.
След време, поживьом, увидим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11735506
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031