Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2022 10:58 - Как се е разпространила маймунската шарка по целия свят със светкавична скорост? 19 май 2022 г от Майкъл Facebook Twitter Абонирай се Какво, по дяволите, става
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 1192 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.05.2022 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Как се е разпространила маймунската шарка по целия свят със светкавична скорост?

19 май 2022 г от Майкъл  

image

Какво, по дяволите, става? В миналото ни беше казано, че маймунската шарка не е основна грижа, защото е толкова трудно да се разпространи от човек на човек. Но сега маймунската шарка изглежда се разпространява като горски пожар. На 7 май първият случай в западния свят през 2022 г. беше потвърден в Обединеното кралство. Сега сме по-малко от две седмици по-късно и вече има десетки потвърдени и заподозрени случаи в седем различни страни извън Африка.  Вчера обсъдих случаите, които се появиха в Испания, Португалия и Съединените щати. Сега има още три нации, които съобщават за потвърдени или предполагаеми случаи и това би трябвало силно да тревожи всички нас. 

Потвърденият случай в Масачузетс включва мъж, който наскоро е пътувал до Канада, и затова се подозира, че има допълнителни случаи сред канадците. По-рано днес научихме, че „в Канада се разследват тринадесет вероятни случая“ и резултатите от тестовете за тези тринадесет „вероятни случая“ трябва да бъдат оповестени скоро.

Междувременно случай е потвърден чак в Швеция ...

„Потвърдено е, че един човек в региона на Стокхолм е заразен с маймунска шарка“, се казва в изявление на шведската агенция за обществено здраве.

Заразеният „не е сериозно болен, но е полаган грижи“, според агенцията.

И изглежда, че може да има множество случаи в Италия ...

Пациентът на Италия е на почивка на Канарските острови и сега е в изолация в болницата Spallanzani в Рим, съобщиха от болницата.

Други два съмнителни случая се наблюдават, добави той.

Това никога не е трябвало да се случва.

Въпреки че маймунската шарка е сравнително ново заболяване, случаите винаги са били изключително редки и глобалното огнище винаги се е смятало за изключително малко вероятно, тъй като е било толкова трудно да се разпространи маймунската шарка.

Нещо промени ли се?

Известен експерт по инфекциозни болести от университета Джон Хопкинс ни казва, че този вирус „се разпространява чрез физическо докосване“ и че може да се разпространява „чрез дихателни капчици“ при определени обстоятелства …

Д-р Амеш Адаля, експерт по инфекциозни болести в университета Джон Хопкинс в Балтимор, Мериленд, също каза за DailyMail.com, че вирусът се разпространява чрез физическо докосване - и че се разпространява само чрез респираторни капчици във въздуха при хора, които вече проявяват симптоми.

Това е изключително тревожно да се чуе.

Но преди да направим прибързани заключения, важно е да отбележим, че все още наистина не знаем твърде много за този вирус. Не е съществувал толкова дълго и учените отдавна предупреждават, че потенциално може да мутира в по-преносима форма ...

В продължение на десетилетия няколко учени изразяваха опасения, че вирусът на маймунската шарка би могъл да стане по-добър в заразяването на хората – по ирония на съдбата, защото унищожихме неговия роднина, едра шарка, в края на 70-те години на миналия век. Ваксината срещу едра шарка случайно предпази от маймунска шарка. И когато новите поколения се раждат в свят без едра шарка или кампании за ваксинация срещу едра шарка, те израстват уязвими към маймунска шарка. В Демократична република Конго този намаляващ имунитет означаваше, че инфекциите с маймунска шарка са се увеличили 20 пъти през трите десетилетия след изчезването на едра шарка, както показа Римоин през 2010 г. Това дава повече шансове на вируса да се развие в по-преносим патоген при хората. Към днешна дата неговият R0 - средният брой хора, които се заразяват от един заразен човек - е по-малък от 1, което означава, че огнища естествено изчезват.



Както в Обединеното кралство, така и в Канада, здравните власти отбелязват, че много от случаите на маймунска шарка са идентифицирани при мъже, които правят секс с мъже - но вирусът обикновено не се описва като инфекция, предавана по полов път, и разследванията на тези скорошни случаи продължават.

Ако това ново огнище продължи да нараства, ще бъде само въпрос на време хората да започнат да искат ваксини. Здравните служители казват, че съществуващата ваксина срещу едра шарка трябва да предлага поне известна защита срещу маймунска шарка и те вече обмислят да я дадат на определени групи ...

Служителите на CDC оценяват дали ваксината срещу едра шарка трябва да се предлага на здравни работници, лекуващи пациенти с маймунска шарка и други хора, които може да са изложени на „висок риск“ за излагане на маймунска шарка, каза Маккуистън.

„Определено е нещо, което обсъждаме и оценяваме дали предлагането на ваксина срещу едра шарка има смисъл в настоящата обстановка“, каза тя. „Ще бъдем по-близо до даването на препоръки за това през следващия ден или нещо такова.“

И като друга предпазна мярка срещу биотероризма, запасите от три ваксини срещу едра шарка са достатъчно големи „за да ваксинират основно всички в САЩ“, каза Ингълсби. И въпреки че пациентите с маймунска шарка обикновено получават само поддържащи грижи, възможно лечение съществува и също е натрупано: Tecovirimat или TPOXX е разработен за лечение на едра шарка, но вероятно ще работи и при маймунска шарка.

Надяваме се, че никога няма да стигнем до момент, в който служителите да почувстват, че е необходима цялостна кампания за ваксиниране. След това, което преживяхме с COVID, никой не иска да види това.

Очевидно вече съществува и ваксина срещу маймунска шарка и New York Post съобщава, че САЩ току-що са поръчали „13 милиона допълнителни дози“ …

САЩ поръчаха 13 милиона допълнителни дози от ваксината срещу маймунска шарка, след като мъж от Масачузетс се зарази с редкия, но потенциално тежък вирус, съобщиха служители в четвъртък.

Огромната поръчка за Jynneos удари за 119 милиона долара - която може да се използва за лечение както на вируса на маймунската шарка, така и на едра шарка - е създадена от биотехнологичната компания Bavarian Nordic, според Newsweek.

Властите в западния свят със сигурност се държат така, сякаш това ще се превърне в нещо голямо.

  Още повече случаи на маймунска шарка са потвърдени, тъй като тази отвратителна чума продължава да се разпространява

16 май 2022 г от Майкъл    

image

Това е само 24 часа по-късно и броят на потвърдените случаи в Обединеното кралство се е удвоил повече от два пъти. Казах ви, че ще следя тази история и имаше някои тревожни нови развития. Когато писах за епидемията от маймунска шарка в Обединеното кралство вчера , имаше три потвърдени случая. Сега те са седем и властите не могат да обяснят защо се разпространява. Това е заболяване, което не трябва да се разпространява лесно от човек на човек, но очевидно се случва някакво предаване от човек на човек в тези нови случаи. 

Според властите на Обединеното кралство четирите нови потвърдени случая са „гей или бисексуални мъже“ и никой от тях наскоро не е бил в Африка…

Още четирима души са били диагностицирани с маймунска шарка в Обединеното кралство, с което общият брой на случаите при последното огнище е седем.

И четиримата нови пациенти са гейове или бисексуални мъже, които са били заразени в Лондон и нямат връзки за пътуване до Африка, потвърдиха здравните шефове, след като MailOnline съобщи новината по-рано днес.

Така че очевидно тези четирима мъже са се заразили с маймунска шарка в Обединеното кралство.

Но това, което наистина е озадачаващо служителите , е фактът, че тези четири нови случая не са имали контакт със случая, който беше потвърден на 7 май, и те не са имали контакт със случаите, които бяха потвърдени на 14 май...

В ход са спешни разследвания за установяване на връзки между последните четири случая, въпреки че изглежда не е свързан със случая, обявен на 7 май, нито с предишните инфекции, обявени на 14 май. UKHSA отбеляза, че всички от последните пациенти, лекувани за вирусна инфекция се самоопределят като гей, бисексуален или са били с други мъже. „Тези пациенти, които се нуждаят от медицинска помощ, са в специализирани отделения за инфекциозни болести в Royal Free Hospital, Royal Victoria Infirmary в Нюкасъл ъпон Тайн и Guys" и St Thomas“, отбелязва UKHSA.
Това изглежда предполага, че някъде има допълнителни случаи, за които властите все още не знаят.

В този момент гейовете и бисексуалните мъже в Обединеното кралство са инструктирани да внимават за всякакви „необичайни обриви или лезии“ ...

„Ние специално призоваваме мъжете, които са гейове и бисексуални, да са наясно с всякакви необичайни обриви или лезии и незабавно да се свържат със служба за сексуално здраве.

"Свързваме се с всички потенциални близки контакти на случаите, за да предоставим здравна информация и съвети."

Ще продължа да следя тази история, докато се развива, защото потенциално може да се превърне в наистина голяма работа.

Както обясних вчера , CDC казва, че смъртността от маймунска шарка при хората може да бъде около 10 процента.

Вече се справяме с COVID и ужасяваща нова пандемия от птичи грип и затова определено не се нуждаем от още една зараза, която да добавяме към списъка.

В същото време сме изправени и пред безпрецедентни икономически проблеми, най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война, бързо нарастваща световна продоволствена криза, кошмарна енергийна криза и най-тежката инфлационна криза от десетилетия .

Много хора са изненадани от тази „перфектна буря“, която избухна, но истината е, че ние жънем това, което посеем.

Като общество, ако изберем да правим това, което е правилно, ще бъдем благословени.

Но ако решим да направим това, което не е наред, ще бъдем прокълнати.

И в този момент почти всяка форма на зло, която можете да си представите, експлодира навсякъде около нас. Нека ви дам един пример …

Мениджърът на Arby призна, че е уринирал поне два пъти в сместа за млечни шейкове на компанията, според доклад на полицията на Ванкувър във Вашингтон.

Полицията съобщи в прессъобщение, че е получила кадри на нощния мениджър Стивън Шарп, който уринира в контейнер за млечен шейк. Шарп потвърди инцидента с полицията и каза, че го е направил за „сексуално удовлетворение“, според съобщението.

Може да си мислите, че това е само един човек и ще бъдете прав.

Не можем да правим изводи за цялото си общество само от един човек.

Така че позволете ми да споделя някои много тревожни резултати от национално проучване, които току-що излязоха.

Според чисто ново проучване на NBC News, което току-що беше публикувано , 60 процента от американците казват, че абортът трябва да бъде законен.

На въпроса дали Роу срещу Уейд трябва да бъде отменено, 63 процента отговориха с „да“, а 30 процента — „не“. Това е същата граница две към едно, която видяхме в проучвания, които задаваха този въпрос, чак до края на 80-те години.

Дори нямам думи да изразя колко съм разочарован от тези числа.

Гей бракът е друг проблем, при който изглежда има преобладаващо консенсус. Според проучването на NBC News 65 процента от американците подкрепят гей браковете. Още веднъж, това е най-високият брой в историята на тази конкретна анкета.

Само 20 процента посочиха, че са против гей браковете, а останалите респонденти отговориха „не съм сигурен“ или дадоха друг отговор.

От друга страна, в анкетата имаше малко добри новини. 39 процента от анкетираните казаха, че одобряват Джо Байдън, а 56 процента от анкетираните казаха, че не го одобряват.

Това са ужасни числа за Байдън.

А 75 процента от анкетираните смятат, че страната „се върви в грешна посока“.

Е, това определено е вярно.

Всъщност често съм предупреждавал , че ако останем на пътя, по който вървим в момента, няма да има никакво положително бъдеще за Америка.

Но само смяната на политиците няма да оправи тази нация.

В крайна сметка това, което наистина трябва да поправим, са нашите сърца и в момента няма индикации, че това ще се случи скоро.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39983991
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31042
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930