Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2022 19:30 - България се превърна от държавата на читалищата в държавата на автомивките. Преди заемахме книгите за Хари Потър от библиотеките, днес само колите са важни
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.01.2022 19:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

През ноември се навършиха 20 години от излизането на първия филм за Хари Потър. Философският камък дебютира през 2001 г. и в следващото десетилетие той и седемте продължения заплениха целия свят!

Преди толкова много години видеотеките бяха на мода. Спомням си, обаче, че понеже толкова много харесвах Хари Потър, получих лична колекция от излязлите филми. Не бе наложително вече да чакам на опашки, да се редя, да се притеснявам кога трябва да върна касетката. Вярвате или не, развалих касетката на Философския филм, защото я превъртах многократно, особено на онази сцена, когато професор Куиръл си развива тюрбана и отдолу се появява… Онзи-който-не-бива-да-се-назовава.

Комбинацията между книги и филми бе великолепна. Тъкмо си си представял даден образ по твой начин, собственото ти въображение е изградило дадена представа, и изведнъж тя се припокрива с онзи образ, който филмите ти представят. Целият екип, и пред и зад камера, бе зашеметяващ! Те не само пресъздадоха книгите, но и очакванията на нас, влюбените в историята за малкия магьосник!

За мен има 4 феномена – „Хари Потър“, „Властелинът на пръстена“, „Междузвездни войни“ и „Игра на тронове“. На последните два не съм фен, но не мога да не призная, че са шедьоври! А Хари и Властелинът пък завинаги остават в сърцето ми, в душата ми! Вълнуването по следващата книга/по следващия филм е усещане, което е същинска магия. Хем искаш да продължиш да четеш/гледаш, хем не искаш, ами като Чарли от шоколадовата фабрика „развиваш внимателно“ книгата/филма и не искаш да бързаш, защото „шоколадът“ страниците/сцените ще свършат!

Със сигурност ХП ще остане в световната история, но и във всяка душа, която е развълнувал!

Докато гледах по HBO GO Хари Потър: 20-годишнината – Завръщане в „Хогуортс“ си поплаках. Не само защото емоцията бе изключително силна, а поради причината, че ние, поколенията, които израснахме с Потър, имахме един изключително положителен пример. Трябва да благодарим за житейските уроци, които получихме от поредицата за малкия магьосник! Днес младите биват манипулирани от инфлуенсъри да си купуват цигари, да пушат наргилета, да препиват, да водят разгулен дискотечен живот, докато тогава ние узнавахме от Хари колко важно е да бъдеш добър приятел, да си смел, да се застъпваш за своята позиция, да прощаваш!!!

Казвал съм и пак ще го повторя – България се превърна от държавата на читалищата в държавата на автомивките. Преди заемахме книгите за Хари Потър от библиотеките в читалищата, днес за младежите основно е да изкарат книжка и да си лъскат автомобила. Тотална деградация, но тя е и защото днес други са идолите – не са добри хора като Хари, Хърмаяни Грейнджър и Рон Уизли, а разни сбъркани същества с джуки, силикон, продаващи се на чичковци момичета за една луксозна екскурзия и татуирани момчета, за които возилото е единствена ценност!!!

Препоръчвам по HBO GO да видите и Хари Потър: Турнир на домовете в „Хогуортс“ с водещ феноменалната Хелън Мирън. Е, там, сред феновете на Хари Потър няма хора без ценности – няма хора, които не вярват в магията на любовта, а единствено се подчиняват на парите!!!

image






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1957280
Постинги: 1854
Коментари: 3097
Гласове: 1014
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930