Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2014 14:51 - УТРЕ Е ДЕНЯ НА СВ. ЙОСИФ ОБРУЧНИК
Автор: bosia Категория: Новини   
Прочетен: 6840 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 25.12.2014 14:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

УТРЕ Е ДЕНЯ НА БАЩАТА

Утре се празнува деня на св. Йосиф Обручник, познат още като ден на бащата.

У нас,както обикновено, абсурдите отдавна са станали норма. Нормално за нас е да има закони, които не изразяват общественото мнение. Нормално е изпълнителната власт да ги дописва и тълкува чрез наредби и правилници. Нормално е съдебната власт да ги събаря чрез подзаконови нормативни актове. Нормално е полицията, прокуратурата и Агенцията за защита на детето да не изпълняват закона.

А нещата са точно обратно. Едно дете трябва да живее и с двамата родители. Само тогава то може да придобие нормално мислене и да стане разумен и пълноценен човек. Когато родителите се разделят, трябва да размислят добре и да мислят не за себе си, а за създаването на нормален човек с разумна оценка за хората-както за мъжете, така и за жените. Натрупаните стресове и манипулирането им води до големи и болезнени травми и дупки в ценностната им система. Единствено, ако единият от родителите не е адекватен на времето и родителските ценности може да бъде със запрещение да вижда детето си за определен срок или завинаги, според тежестта на неадекватността му.

Нека вземем един често срещан случай.

Родителите на детето се развеждат. Съдът постановява при кого ще живее постоянно детето и режим за свиждане на другия родител. Настъпва деня за свиждане или ваканцията, която съдът е определил да бъде с родителя, при когото детето не живее. У нас, значително по-често това е бащата. Кой знае защо българският законотворец е приел, че майката е по-необходима за детето, отколкото бащата. Дори и причината за развода да е в майката. Това е в конфликт с интересите на обществото и на самото дете. Особено ако детето е момче. Да не споменавам, че българският чиновник в тази сфера смята, че такова дете трябва да се отнеме и от двамата и да „възитава” от държавата!

Отива в определения от съда час и ден бащата, но майката намира всякакви предлози да не го дава. Бащата повиква полиция и прокурор и показва решението на съда. Повиква и чиновник от районното звено на Агенцията за защита на детето. Всички отказват да му помогнат, като най-често се излиза с номера, че детето не иска да се види с бащата. Така започват едни пунически войни между двамата създатели на детето.

В крайна сметка от тези войни най-много страда детето и то за един много дълъг период от живота си-до края. Ако момичето не вижда в баща си закрилник, а момчето пример за подражание се изкривява ценностната им система и те стават непълноценни и зависими хора. Безотговорността и егоизмът на който и да е от двамата родители ако надделее, губят и тримата. Естествено, губи и обществото. Губи и държавата. Липсата на отговорност, познание и лични качества на двамата родители се настаняват трайно като характерни черти у детето дори когато порасне. Получават се двама родители пълни с омраза и борба за превъзходство и едно дете-нравствен инвалид. Ако е момче и остане да живее при майка си, момчето се феминизира и започва да приема света от абсурден ъгъл.

Точно затова ме помолиха бащи на такива деца да им стана защитник. Един вид „Арменски поп”. По време на османското владичество по българските земи българските заточеници в Диарбекир са търсели закрилата на арменските свещеници, понеже Диарбекир е била част от старата държава Армения и там са живеели много арменци. Така ще постъпя и аз. И без това се занимавам с правозащита и обществена работа от доста отдавна.

В своята дейност аз предложих няколко стъпки от един общ план.

1.       Да се създаде работна група от детски психолози, които да обсъдят мотиви за създаване на един нов закон за закрила на детето. Сегашният закон явно не е добър и не води до добри резултати.

2.       Да се направи законът така, че дори тълкуването му и начинът му на прилагане да бъде в самия текст, а не в наредби и правилници.

3.       Да се въведе незабавна и строга санкция за всички нарушители-лица и институции.

4.       Периодично да се правят проучвания за развитието на такива деца и да се внасят корекции в текста на закона, за да се гарантира по-добра ресоциализация на такива деца.

Приканвам утре в 11 ч 45 м. да дойдат да подкрепят протеста на бащите на такива деца. Нищо не пречи да дойдат и на майки, които имат проблеми с децата си, които не живеят при тях.

Протестът ще се състои пред Арменския културун дом на ул. Тодор Александров №31.

Приканвам и всички, които могат да дойдат и да помогнат на тези родители. А когато се нуждаят от помощ те самите, тогава на тях ще им помогнат тези, на които те сега помагат.

Това е логиката на нормалното общество.





Гласувай:
2



1. lyubomircholakov - Да се въведе незабавна и строга санкция за всички нарушители-лица и институции.
25.12.2014 15:47
Например?
Каква по-точно санкция, в какъв срок "незабавна" и колко "строга" - да ги разстрелваме, гилотинираме или бесим?
А пък ако не ги разстрелваме, гилотинираме и бесим: тогава какво означава "строга санкция", щом въпросните "нарушители - лица и институции" не разбират от блага демократична дума?
цитирай
2. bosia - До Чолаков
25.12.2014 20:36
Това означава сериозна глоба на лице или институция, която не спазва закон или решение на съда. Строгостта идва от размера на глобата и липсата на подзаконови нормативни актове, които да позволяват противоречие на закона.
цитирай
3. apostapostoloff - Един добре познат Йосиф
26.12.2014 14:32
щеше да оправи нещата за нула време.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11736174
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031