Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2023 11:34 - Няколко съвременни масови легенди и въпроси около тях - 3
Автор: cefulesteven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3432 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 22.03.2023 13:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Когато някое отгледано в саксия хлапе с огромни претенции и почти никакво покритие, уверено ми рече, че (цитирам): "В комунизма биеХА печати по краката и стрижеХА косите" е дразнещо, но обяснимо. 

Момченцето (което според съвременните изисквания не трябва даже да е сигурно, че е момченце) се е информирало, но не е намерило достатъчно добри източници на информация, най-вероятно е повлияно от околните; най-вероятно от родителите си, които са отгледали такова недоразумение; в плен е на заблудите си и говори глупости. 

Освен, че е заблудено е и арогантно. Защото дори не забелязва, че се изразява като свидетел на събитията, а не черпещ информация за тях от други източници. Самовлюбеността му, която е резултат от обожание на авторитета, с който иска да се идентифицира и от който е научил тези глупости, му пречи да забележи, че говори на истински свидетел на събитията, който много по-добре от него знае кое как е било. 

Като растял и живял в осемдесетте години, знам че такова нещо е нямало.
Не знам как е било по време на Култа към личността. По времето на Сталин. Не изключвам тази възможност, но по мое време подобни неща е нямало.

Хубаво е да се прави разлика. Законите не са били едни и същи по време на Култа към личността и след падането му.

Обяснете това на "красивите и интелигентни" ваши папагалчета. 

В 80-те години никакъв закон НЕ Е ЗАБРАНЯВАЛ носенето на дълги коси. 
Не можехме да ходим с дълги коси, не защото е било незаконно, а защото училищните правилници не го разрешаваха. 
Имаше си наредби.
Може да се спори колко са били уместни, но не е вярно, че са забранявали дългите коси, понеже били "западен начин на живот" и други ми такива глупости.

Имахме униформи, поне в горните курсове.
Смисълът на униформата беше съвсем различен и това беше: ДА НЕ СЕ ПАРАДИРА С МАТЕРИАЛНО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ. 

Ето това беше. 
Защото учихме, че трябва да сме равни, да се СТРЕМИМ към равенството, но никой никога не е криел, че то още не е постигнато. 

Имаше по-благосъстоятелни и по-бедни. (Мизерстващи нямаше.)

За да не се отклоняваме от учебния материал и да си създаваме комплекси бяхме принудени да изглеждаме горе-долу еднакво. 

В компанията ми по онова време имах двама по-бунтовни приятели (по-инатливи), които напуснаха доста раничко училище и работеха като стругаро-фрезисти.
Понеже компанията ни бяхме фенове на хеви-метъла, дългите коси бяха модни. Като нямаше кой да ги спира на училищния портал си носеха дългите коси. 

Аз предпочетох да завърша. Но пък лявото ми ухо имаше дупка и само в училище не носих обицата. 

В къщи, за ужас на баща ми, който беше и член на БКП (редови, вечно прецакан) и учител.

Даже в казармата, че и докато съм бил часови съм си слагал обицата. След това спрях, че тогава беше бунт, сега е - мода и педерастия. 

За "забранената музика". Любимата ми група винаги е била Iron Maiden. И тогава, и сега! Вече и те не носят дълги коси, не само защото са възрастни и косите им са оредели. 

Като моята обица! Имало си го е макар и в друг вариант и на запад. Когато косите бяха дълги си е било израз на бунт, сега е на ...друго.

Серията ми от постинги няма за цел да казва: "Колко свободни сме били", а "По-свободни ли сме сега?".

Разликата е доста голяма, само че човек, чийто духовни потребности и емоционални възможности стигат до комиксовите супергерои му е трудно да направи тази разлика. 

При тъпите хора възгледите за действителността са елементарни. 
Черно-бяло. Нула-единица.
И самозаблудата, че той е ДОБРИЯ, СИЛНИЯ, ЧЕСТНИЯ и най-важното: КРАСИВИЯ И ИНТЕЛИГЕНТНИЯ. 

Разбира се, той живее с мисълта, че е месия, който има права над останалите и в името на справедливостта всичко може да си позволи.

Най-вече докато е в интернет или пред някой микрофон (може и от кожа), докато някой ден не се сблъска с реалността и този сблъсък се окаже доста болезнен. 

Но надявам се, дори този широкотиражиран персонаж ще направи усилия да разбере, че темата не е "свободата тогава", а "липсата й сега". 

Ако съм преживял (ако сме преживели) репресии за външен вид то е било по време на ковид-идиотията. Тогава, ако не си с маска - глобяваха. 

И хуйърките (няма да кажа курви, че тези са модерни) от националните телевизии обикаляха с полициите из парковете и заплашваха "издънилите се" момиченца...

Няма да забравя един такъв садистичен репортаж, когато доведоха едно момиче до сълзи със заплаха, че ще я глобят пет бона и я накараха да повтаря в камерата:

"Носете маски!"

Маските, които много добре знаехме, че не предпазват нищо си бяха повод за репресия!





Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8405998
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031