Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2021 13:30 - Але хоп!
Автор: exuded Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1674 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Изпитах чувство на дълбоко разочарование, когато прочетох частта за България на Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, оповестен на 20 юли. Той е почти същият като предходният от 30 септември миналата година. Единствената съществена разлика, която открих, е, че се е променил процентът на българите, които смятат, че нивото на независимост на съда и прокуратурата е добро, каквото и да означава „добро“ всъщност. Преди десет месеца този процент е бил 37, сега е 31, тоест нещата се влошават, ала гладко.

Да, гладко е една от дразнещите думи, които брюкселските бюрократи обичат да използват. Има още десетина паразитни думи, но никоя не може да се сравни с двузначната, унифицирана, безполова, идиотски скопена словоформа „предизвикателство“. Когато нещата се влошават, това е предизвикателство. Не се вземат мерки по въпроса – това е ново предизвикателство. Законът не се прилага еднакво спрямо всички – явление, граничещо с предизвикателство. Налице е липса на отчетност и контрол върху работата на главния прокурор – не е проблем. Предизвикателство е.

Какво друго, ако не предизвикателство, е недостатъчната борба с корупцията по високите етажи на властта? И как другояче освен като предизвикателство може да бъде оценено политическото влияние върху медиите?

Вижте, предизвикателството е като корупцията – има предизвикващ и предизвикан. И престъпленията, ако ги разглеждаме като особен вид противообществени наказателни предизвикателства, се характеризират с две страни – едната е престъпникът, деецът, другата е пострадалият. И какво от това? Ако пълната липса на правова държава е обикновено предизвикателство, за какво е тогава цялата олелия на Европейската комисия, а и на Съвета на Европа, ако щете, за върховенство на закона, за борба с прането на пари, за ограничаване на плащанията в брой и прочее? Ако с такова мило определение наричаме вандализмът срещу правото и грубото му погазване, значи имаме проблем далеч по-страшен и опасен от чиновническото безделие на Брюксел. Това вече значи, че сме дебелокожи, безочливи, че не виждаве реалността – ние, българите, не я виждаме отвътре, брюкселци не я съзират отвън. Не е ли тогава пределно ясно защо само прокуратурата и КПКОНПИ изръкопляскаха на ленивия, лигав и скучен доклад на Европейската комисия за върховенството на закона? Имаме напредък, но неговата нищожност е предизвикателство и открива нова перспектива към задълбочаване на усилията. С такъв витиеват стил доникъде няма да стигнем. А той е и обиден, между другото, защото обърква представите на разумния човек за пределите на човешката глупост.

Але хоп! – обича да казва в един свой роман Кърт Вонегът.

Наскоро беше съобщено, че Европейската комисия е решила да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз за това, че все още не е свързала своя национален търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS), като по този начин страната нарушава Директива (ЕС) 2017/1132 относно някои аспекти на дружественото право. Ами хубаво, нека ни съдят, много ни дреме. Санкцията ще я плати данъкоплатецът, не чиновникът, който не си е свършил работата. Отсъствието на уважение към правото като ценност не се укорява с водене на искове срещу държавата, която подхранва това отсъствие. Тези искове също са предизвикателство, какво друго да са? Преки санкции са необходими и ултимативни предупреждения – с прости, ясни и недвусмислени думи. Само това ще проработи. Вижте само какъв ефект предизвикаха санкциите по закона Магнитски. Ама това не било съдебен процес, нямало защита, били едностранни, ала-бала. Щом има недостиг на право и на справедливост, този недостиг не може да се компенсира с морални упреци и гладка терминология. Иначе върховенството на закона ще си остане препоръчително, а само неспазването му – осъдително. Ала бива ли те осъждат за неспазена препоръка?




Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: exuded
Категория: Лични дневници
Прочетен: 152561
Постинги: 135
Коментари: 17
Гласове: 35
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031